luni, 10 august 2009

Prostitutia face un profit anual mai mare decat bugetul unui minister din Romania

Romania trebuie salvata!

Gardianul.ro
10-08-2009

raficantii de persoane obtin anual sume cuprinse între sase si noua miliarde de dolari, traficul de fiinte umane fiind una dintre cele mai profitabile infractiuni, dupa cele de trafic de arme si de droguri, a anuntat, duminica, Politia Româna.Traficantii castiga intr-un singur an, mai mult decat suma alocata unui minister din Romania

Politia Româna a informat ca, din datele Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), în fiecare an numarul victimelor traficului de fiinte umane se ridica la aproximativ 2,5 milioane. Majoritatea persoanelor traficate sunt femei si copii, iar aproximativ 500.000 dintre acestea provin din Europa si sunt exploatate în diverse scopuri, inclusiv prin punerea la munca fortata, în activitati casnice, în agricultura sau în constructii, la cersit si furat. Potrivit statisticilor oficiale ale Comisiei Europene, în ultimii ani s-a înregistrat o crestere a ponderii traficului prin munca fortata, 32 la suta dintre cei traficati fiind folositi ca muncitori neplatiti, în conditii ilegale, la lucrarile agricole, în întreprinderi cu conditii grele de munca sau ca servitori în diverse familii.

Migratia ilegala, pe locul doi la “incasari”

În cazul migrantilor, al carui trafic este situat ca profit dupa cel de persoane, OIM indica aproximativ 1,2 milioane de persoane traficate anual, majoritatea adulti, aproximativ 250.000 provinind din Asia Centrala si Africa. "Nu trebuie neglijat faptul ca o parte dintre migrantii care reusesc sa ajunga în state puternic dezvoltate cad prada retelelor de trafic de fiinte umane si devin victime exploatate sub diverse forme", arata Politia Româna. Sursa citata precizeaza ca traficul de persoane reprezinta o problema grava de violare a drepturilor omului si a securitatii sociale a cetatenilor comunitari si de aceea este o provocare majora pentru fortele angajate în contracararea lui. "În acest context, a crescut din ce în ce mai mult convingerea ca lupta împotriva traficului de persoane necesita o abordare coordonata, multidisciplinara la nivel national si international. Obiectivele urmarite de Politia Româna au constat în crearea unui sistem integrat de prevenire si combatere a activitatilor infractionale, cu un puternic accent proactiv, bazat în primul rând pe profesionalizare, cunoasterea fenomenului si respectarea procedurilor de actiune si interventie", mentioneaza Politia Româna.
Analiza datelor statistice pe ultimii ani privitor la victimizare indica o scadere a fenomenului infractional. Numarul total al victimelor identificate de structurile de combatere a traficului de persoane la nivelul anului 2008 era de 784, comparativ cu anul 2007 când au fost identificate si audiate 1.226 de victime.

Romania ramane o tara-sursa pentru traficanti

Potrivit sursei citate, România îsi pastreaza caracterul pregnant de tara sursa a traficului, prin identificarea în acest an a 189 de victime (dintr-un total de 230), care au ales ca destinatii tari din Europa. Spania si Italia ramân principalele tari de destinatie ale traficului, pe relatia România-Spania fiind identificate 63 de victime, respectiv 34 pe relatia România-Italia. "Si acest an înregistreaza o crestere a mobilitatii gruparilor criminale si o mai buna structurare a ierarhiei acestora, care tind sa ocupe si alte piete în Europa în afara celor traditionale", sublinieaza Politia Româna, aratând ca se înregistreaza un risc accentuat al victimizarii pe relatia Cehia (20 de victime), Marea Britanie (19) si Grecia (17), manifestat cu preponderenta prin exploatarea prin munca. Victimele care provin din România au fost exploatate sexual sau prin obligarea la practicarea cersetoriei în Germania (11), Franta (7), Cipru, Olanda si Austria (câte 5), iar prin munca fortata în Slovacia (4). Cu destinatia Liban, Irlanda, Ungaria si Maroc au fost identificate doar câte o victima. De asemenea, în aceasta perioada au fost identificate sase victime traficate în mai multe tari. "Trebuie semnalat si traficul intern de persoane, aflat în crestere în ultimii ani. Anul trecut, procentul a fost de peste 12 la suta din totalul victimelor, iar în semestrul I al anului acestuia, peste 17 la suta din totalul victimelor, cu un numar de 41 de persoane traficate, cu preponderenta în scop sexual si pentru obligarea la practicarea cersetoriei. Într-o mai mica masura, traficul intern s-a manifestat prin munca fortata, trafic de organe si pornografie infantila", mai arata Politia Româna. În primul semestru al acestui an, în dosarele penale aflate în lucru la nivelul DIICOT au fost emise 66 de rechizitorii, prin care au fost trimise în judecata 233 de persoane, pentru savârsirea a 372 de infractiuni, iar fata de 142 de persoane au fost dispuse masuri privative de libertate, precizeaza sursa citata.