vineri, 21 septembrie 2012

Mark Mobius: Romania poate fi liderul cresterii economice in Europa

Romania trebuie salvata!
21 Septembrie 2012
9am.ro


Mark Mobius, presedintele Templeton Emerging Markets Group, pariaza pe Romania pentru a conduce cresterea economica in Europa.

Mobius a scris pe blogul sau, preluat ulterior de catre Business Insider, ca Romania si-a luat "medicamentele amare" prescrise de FMI, dar acum este pregatita sa fie liderul cresterii economice in Europa.

Mobius consemneaza ca Romania a aplicat deja multe dintre masurile de austeritate care sperie guvernele din alte tari membre ale UE. A reusit sa-si perieze bugetul si sa-si plateasca datoriile, motiv pentru care ratingul sau nu a avut de suferit. Un alt avantaj global il reprezinta resursele naturale ale Romaniei.

"Majoritatea stiu ca Rusia are rezerve mari de petrol, insa Romania a fost de fapt prima tara din Europa care a produs petrol la scara larga, cu statistici oficiale internationale ale productiei de petrol. Credem ca aici vor fi descoperite si mai multe rezerve de petrol si gaze naturale, ceea ce, pentru noi investitorii, este o noua zona atractiva", scrie Mark Mobius.

Investitorul care conduce destinele Fondului Proprietatea este de parere ca statul ar trebui sa aduca pe bursa mai multe companii detinute de stat.

"Acesta este un factor cheie deoarece marele obstacol in calea investitiilor in Romania este profitabilitatea acestor companii. Este important sa se implementeze schimbari, noi metode de administrare care sa faca aceste companii mai atragatoare pentru investitori locali si internationali".

Fraţii Boureanu şi afacerile cu Oltchim

Romania trebuie salvata!
Autor: Simona Ionescu
evz.ro

Cristian şi Sorin Boureanu au făcut afaceri spectaculoase cu OLtchim, în calitate de intermediari între producători şi constructori.

Sursa: CODRIN PRISECARUAni de zile, fraţii Cristian şi Sorin Boureanu au făcut afaceri cu Oltchim, combinatul aflat acum la un pas de colaps.

Tot de atâţia ani, deputatul PDL Cristian Boureanu a fost acuzat în media că şi-a folosit influenţa de om politic aflat în staful partidului de la putere pentru a desfăşura afaceri profitabile cu întreprinderi de stat.

Probabil că aşa şi este, având în vedere succesul "de conturi" al firmelor fraţilor Boureanu.

Dar, deocamdată, nimic ilegal care să implice intervenţia organelor de cercetare penală, nici când Cristian Boureanu a fost administrator la Rompetrol, nici când era membru în Consiliul de Administraţie al Loteriei Române, nici măcar când ANAF îl menţiona în scripte ca răuplatnic .

Din punct de vedere moral, însă, se poate vorbi de o inginerie comercială, bazată poate şi pe mită şi pe trafic de influenţă politic, care a dus la acumularea unei averi de milioane de euro.

Pe post de intermediari

Fraţii Cristian şi Sorin Boureanu s-au lansat în afaceri spectaculoase ca intermediari între producători şi constructori, obţinând contracte generoase cu Oltchim, începând cu anul 2005.

De-a lungul anilor, au avut mai multe firme de distribuţie a produselor combinatului de la Vâlcea, dar şi una de construcţii, în fapt de montare a tâmplăriei cu geam termopan livrată de Oltchim. Beneficiarii? De cele mai multe ori tot instituţii de stat.

Evoluţia relaţiei cu Oltchim

Unele dintre firmele fraţilor Boureanu au dispărut, altele au prosperat în coasta combinatului vâlcean prin bunăvoinţa fostului director Constantin Roibu. Societatea Ramplast Distribuţie Profile a avut, din contractul cu SC Oltchim SA, o cifră de afaceri în continuă creştere: de la 1,9 milioane lei în 2006, la 4,984 milioane leiîn 2007, şi la 7,799 milioane lei în 2008.

În 2009, vânzările firmei au crescut cu 65 miliarde lei vechi, dar nu a plătit nici o datorie către furnizor - aveau să constate ziariştii de la Vocea Vâlcii, cei care au tras primii semnalul de alarmă asupra contractelor păguboase încheiate de managerul de la Oltchim.

Cristian Boureanu s-a retras din firma Estepan SA Râmnicu Vâlcea în 2010, deşi în 2009 avea o cifră de afaceri de 9,585 milioane lei, iar în alte două societăţi a rămas cu o cotă mică din acţiuni, afacerile fiind continuate doar de fratele său.

Deputatul i-a vândut acţiunile lui Horaţiu Nicolau, fostul boss de la Telesport. Sorin Boureanu a rămas doar cu Ramplast şi cu Topanel, firme care, în momentul de faţă au restanţe " normale" către Oltchim.

Deşi prosperă cu afacerile, deputatul Boureanu s-a îndatorat la bănci. Astfel, împreună cu soţia lui, Valentina Pelinel, au contractat împrumuturi pe persoană fizică în valoare totală de 3,7 milioane de euro, credite a căror scadenţă e fie la sfârşitul anului, fie la mijlocul lui 2013.

Fraţii Boureanu s-au lansat în afaceri cu combinatul Oltchim începând din anul 2005

Ce spun dealerii de termopane

Cristian Boureanu spune că "guvernul Ponta are o problemă de 500 de milioane de euro pe care nu ştie cum să o rezolve. Are nişte mii de oameni pe care i-a lăsat pe drumuri şi nu ştie altceva să facă decât să atace politic, când de fapt are o problemă de incompetenţă economică. Nu mai sunt acţionar la niciuna din firme de foarte mulţi ani, dar după cum se vede şi din cifrele trimise de fratele meu de la cele două societăţi în care el e acţionar, una din ele are doar datorii curente, din septembrie, care nici măcar nu au ajuns la scadenţă şi care reprezintă vreo 5% din cifra de afaceri a societăţii. Cealaltă firmă, Ramplast, e un partener vechi al unei fabrici subsidiare a Oltchimului, iar plăţile s-au făcut mereu lunar, în august, septembrie şi urmează octombrie, dar din păcate oprirea combinatului a generat blocaje în lanţ la toţi partenerii combinatului."

La rândul său, Sorin Boureanu ne-a declarat: "Soldul din activitatea curentă a SC Ramplast Profile PVC SRL este 1 265 390.51 lei, din care urmează a se deconta în septembrie instrumente de plată în sumă de 101 083.20 lei. Întregul sold este acoperit cu bilete la ordin emise de către societatea Ramplast sau girate, emise de alte societăţi, cu scadenţă până la 10.12.2012."



Citiţi mai mult: Fraţii Boureanu şi afacerile cu Oltchim - Economie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/Fraii-Boureanu-i-afacerile-cu-Oltchim-1001779.html#ixzz275fyyX7q
EVZ.ro