joi, 27 noiembrie 2008

Ma asteptam

Cand vine vorba de avantaje comune, partidele politice sunt pe aceeaşi lungime de undă. Aşa se face că parlamentarii au votat la final de mandat ca partidele să poată cumpăra terenurile pe care au sediile in condiţii speciale. Cu avans de 30 la sută şi restul eşalonat pe 5 ani.
5000 de euro este preţul unui un metru pătrat de teren in zona selectă a Capitalei unde trei partide importante PSD, PNL şi PD-L au sedii şi terenuri generoase. PD-L are in Modrogan, potrivit Gandul, 22.000 metri pătraţi. Asta inseamnă că terenul costă 110 milioane de euro, transmite Realitatea TV.
PSD deţine in Kiseleff, potrivit aceleaşi surse, peste 7000 de metri pătraţi, adică un teren in valoare de 35 de milioane de euro. Mai modeşti, PNL-ul ar trebui să dea pe terenul de 1200 de metri pătraţi doar 6 milioane de euro.
Facilităţile au fost introduse in lege in 2007. De atunci şi pană acum nimeni nu le-a contestat. Legea a trecut de două ori prin fiecare Cameră a Parlamentului, iar ultimul vot a fost dat in Camera Deputaţilor in luna octombrie. "Partidele nu sunt societăţi comerciale şi trăiesc din subvenţii, donaţii", a declarat Florin Iordache, membru in Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Partidul Democrat Liberal, prin vocea lui Theodor Stolojan, şi-a exprimat suportul pentru legea care a trecut de Parlament, afirmand că "partidele politice fac parte din democraţie, sunt un element esenţial şi trebuie sprijinite de statul roman".
Pe de altă parte, Mircea Geoană şi-a exprimat interesul pentru achiziţionarea terenului de către PSD. "Suntem interesaţi intr-o eventuală achiziţionare... Nu cred că e o mare problemă dacă trei-patru partide au sediul lor", a afirmat liderul Partidului Social Democrat.
Liberalii spun şi ei că măsura este firească şi intenţionează să cumpere terenul din Aviatorilor, unde se află sediul central al partidului. RA-APPS le-a cerut un milion de dolari numai pentru clădire, iar PNL-ul spune că deocamdată nu are ataţia bani.