miercuri, 8 aprilie 2009

Ioana Băsescu, reclamată la DNA pentru nedeclararea veniturilor

Acest articol a apărut şi în Academia Caţavencu din 08 Apr 2009 | Biroul de Investigatii

O sesizare privind-o pe fiica cea mare a preşedintelui a fost depusă săptămîna trecută la DNA. Conform acestei sesizări, Ioana Băsescu nu a avut venituri suficiente pentru achiziţia apartamentului din Băneasa, din complexul rezidenţial al lui Puiu Popoviciu. Autorul sesizării a pomenit, în sprijinul acestei afirmaţii, că Ioana Băsescu are probleme şi cu declararea veniturilor la Fisc.
Geoană a cerut DNA să se autosesizeze după ce DNA primise deja o sesizare

Luni după prînz, Mircea Geoană a făcut o declaraţie dură la adresa viitorului său contracandidat la prezidenţiale, Traian Băsescu. „Solicit DNA să se autosesizeze în legătură cu apartamentul Ioanei Băsescu“, a spus Geoană, public.
Declaraţia a stîrnit un val de comentarii, dar nici o reacţie din partea familiei Băsescu sau a DNA. Surprize-surprize însă, declaraţia lui Geoană de luni nu a fost deloc întîmplătoare. Pentru că, deşi preşedintele PSD nu a pomenit nimic despre asta, la DNA ajunsese o sesizare similară încă de săptămîna trecută. Mai precis, o reclamaţie anonimă care le indica procurorilor că secretul sumelor (sau al lipsei acestora) cu care Ioana Băsescu a cumpărat apartamentul din Băneasa trebuie cercetat la Fisc. Adică la Administraţia Fiscală a sectorului 1 din Bucureşti, sector în care fiica lui Băsescu îşi are domiciliul, conform actelor de identitate.


Veniturile din ultimii ani ale Ioanei, declarate toate într-o zi

Aşa cum arată sesizarea ajunsă la DNA, veniturile pe care Ioana Băsescu le-a obţinut în ultimii ani nu justifică achiziţia, cu peste jumătate de milion de euro, a unui apartament în complexul rezidenţial din Băneasa. Conform autorului reclamaţiei, abia după ce fiicei celei mari a preşedintelui Băsescu i s-a cerut (la Realitatea TV, de către Sorin Roşca Stănescu) să-şi facă publice declaraţiile de venit, Ioana şi le-a depus la Fisc. Este vorba de mai multe declaraţii, aferente sumelor cîştigate în ultimii ani, depuse toate în aceeaşi zi. De depunerea declaraţiilor de venit ale fiicei preşedintelui la Administraţia Fiscală a sectorului 1 s-a ocupat, aşa cum se arată în sesizare, un apropiat al Ioanei Băsescu. În plîngerea înaintată DNA nu se pomenesc sumele cîştigate de fiica preşedintelui, însă surse din Parchet au confirmat pentru Academia Caţavencu că acestea se învîrt abia la cîteva mii de auro anual, nicidecum la zeci de mii de auro pe an, timp de mai mulţi ani, ca să poată acoperi cheltuiala cu achiziţia apartamentului din Băneasa.


Fiica preşedintelui, venituri ridicole ca avocat

În aceeaşi emisiune de la Realitatea TV în care i s-a cerut să-şi facă publice declaraţiile de venit, Ioana Băsescu a declarat: „Fiind notar public, am fost avocat, am cîştigat bani pentru că asta îmi este meseria“. Timp de aproape trei ani, între 2001 şi 2004, Ioana Băsescu a lucrat pentru două case de avocatură: "Muşat şi Asociaţii" şi "Ştefănică Duţu". Conform avocaţilor care au lucrat împreună cu fiica cea mare a preşedintelui în acea perioadă, salariul primit de Ioana Băsescu ca angajată a celor două case de avocatură era ridicol, raportat la sumele cheltuite în prezent de aceasta. „Pe vremea aia, un avocat ca Ioana Băsescu, care avea acelaşi statut ca orice avocat care nu era nici partener în firmă şi nici nu avea vechime, nu depăşea cinci sute de dolari. Şi asta nu s-a întîmplat şi la «Muşat şi asociaţii» şi la «Ştefănică Duţu»“, a declarat pentru Academia Caţavencu, sub anonimat, un avocat care i-a fost coleg fiicei celei mari a preşedintelui. Contactaţi de Academia Caţavencu, foştii şefi ai Ioanei Băsescu au confirmat că aceasta nu avea un statut privilegiat şi că salariul lunar al unui avocat fără vechime şi fără cazuri importante nu depăşea cinci sute de dolari. După ce a părăsit casa de avocatură „Ştefănică Duţu“, fiica preşedintelui a lucrat ca avocat pe cont propriu, cel mai important contract al acesteia fiind cel de consultant pentru Romtelecom. Din 2007, Ioana Băsescu a deţinut un cabinet notarial în comuna Păuneşti din Vrancea. Toţi notarii consultaţi de Academia Caţavencu în legătură cu profitul pe care l-ar putea obţine un cabinet notarial dintr-o comună au căzut de acord că acesta ar putea depăşi cu greu o mie de euro lunar.

Iată şi odraslele de care pomeneam zilele trecute


Şi fiul lui Talpeş stă la Popoviciu

Fiica cea mare a lui Băsescu nu este singura odraslă de politician care s-a îndrăgostit de apartamentele lui Puiu Popoviciu. Întîmplarea fericită a făcut ca pasiunile imobiliare ale altor fii şi fiice de baştani politici să se reunească fericit sub acelaşi acoperiş al unui imobil din zona centrală a Bucureştiului. Numele străzii pe care se găseşte blocul (Ion Slătineanu, la numărul 5) s-ar putea să nu vă spună nimic la prima vedere, dar vă spunem noi că acesta se află la cinci minute de mers pe jos de la Piaţa Romană sau la zece minute distanţă de Guvern. V-am făcut curioşi? Păi, atunci, pentru început, o să vă oferim numele unui fiu care şi-a tras apartament de la Popoviciu. Este vorba despre Codru Ioan Talpeş, băiatul lui Ioan Talpeş. Tatăl a fost consilier al lui Ion Iliescu în perioada 2000-2004. De asemenea, Ioan Talpeş a mai fost şef al SIE între 1992 şi 1997, ambasador în Bulgaria şi senator pînă la sfîrşitul anului trecut. E drept, nici fiul nu s-a lăsat mai prejos şi a încercat să arate că merită să poarte numele tătînelui. Potrivit Evenimentului zilei, una dintre firmele fiului a închiriat mai multe spaţii comerciale în Timişoara într-un imobil naţionalizat, pe care Primăria îl dăduse pe nimica toată unui fost şef al „Doi şi-un sfert“ Timiş, Vasile Staicu. Deşi imobilul a fost retrocedat proprietarilor de drept în 2007, aceştia nu au reuşit să intre în posesia casei întrucît primarul Gheorghe Ciuhandu închiriase imobilul pe 49 de ani. Dacă vă mai amintiţi, în 2006, Ioan Talpeş a fost foarte aproape de a intra în partidul lui Gheorghe Ciuhandu (Partidul Popular Creştin Democrat, urmaş al PNŢCD) după ce l-a însoţit pe acesta în Germania, unde au fost primiţi de cancelarul german Angela Merkel.


Fiul lui Talpeş e vecin cu sora lui Creţeanu, partenerul lui Popoviciu

În 2003, pentru 110.000 de dolari, Codru Ioan Talpeş a devenit proprietar al unui apartament de 90 mp în imobilul de pe strada Ion Slătineanu. Locuinţa a fost cumpărată de la Valentin Trandafir, asta pentru că ditamai blocu’ de 21 de apartamente cu parcare subterană a fost construit pe persoana fizică a lui Trandafir. Această persoană fizică nu este însă orişicine, ci unul dintre acţionarii Parc Hotels, societatea care face parte din grupul Alltrom, controlat de Puiu Popoviciu. Parc Hotels administrează mai multe hoteluri din Bucureşti, printre care se numără Howard Johnson şi Ramada Plaza. Blocul lui Trandafir a fost construit de Comnord SA, firma ce ridică şi cartierul rezidenţial al lui Popoviciu din Băneasa. Comnord SA este controlată de omul de afaceri Sorin Creţeanu, unul dintre prietenii lui Adriean Videanu, ministrul Economiei şi fost primar al Capitalei. Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu a susţinut că Ioana Băsescu şi-a cumpărat apartamentul din cartierul rezidenţial Băneasa prin intermediul lui Sorin Creţeanu, care devine astfel un fel de zîn imobiliar al tuturor fiilor şi fiicelor aflaţi în nevoie. De asemenea, o anchetă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a stabilit faptul că, în urma unei asocieri dintre Compania Naţională „Poşta Română“ şi firmele lui Sorin Creţeanu, societatea de stat a fost prejudiciată cu 10 milioane de euro.


Alţi locatari ai lui Puiu: Corina Creţu şi fiica lui Isărescu

Tatăl lui Codru Talpeş a făcut pe agentul imobiliar pentru omul lui Popoviciu şi a adus în 2003 încă un cumpărător pentru apartamentele construite de Comnord. Este vorba despre Corina Creţu, colegă de serviciu cu domnu’ Talpeş la Administraţia Prezidenţială şi purtător de cuvînt al preşedintelui Iliescu. Doamna Creţu a declarat pentru Academia Caţavencu că a aflat de locuinţă de la domnul Talpeş tatăl. De asemenea, Corina Creţu susţine că, pentru un apartament de trei camere şi 87 mp, i-a plătit lui Valentin Trandafir 740 de milioane de lei vechi şi a mai dat la schimb un apartament de două camere situat în zona Pasajului Mărăşeşti. Declaraţia de avere depusă la Senat de Corina Creţu nu conţine însă şi tranzacţia cu imobilul de la Pasaj, ci doar faptul că deţine un apartament la adresa Ion Slătineanu nr. 5, a cărui „valoare impozabilă“ (valoarea imobilului la care se aplică impozitul) este „740.256.480“ de lei vechi. Codru Talpeş şi Corina Creţu sînt vecini cu fiica şefului banilor din România. Este vorba despre Lăcrămioara Ileana Isărescu, fiica guvernatorului Băncii Naţionale, care deţine şi ea un apartament în blocul de pe Ion Slătineanu.


Toţi oamenii politici ai lui Popoviciu

Puţină atenţie, vă rugăm, la distribuţia politică a apartamentelor lui Puiu Popoviciu. În 2003, două dintre acestea ajung în proprietatea unor apropiaţi ai lui Ion Iliescu sau la familiile acestora: Corina Creţu şi Ioan Talpeş (acesta din urmă, trecut acum în tabăra lui Băsescu). Partener de afaceri al lui Puiu Popoviciu este Sorin Creţeanu, un apropiat al lui Adriean Videanu, fostul primar al Capitalei. De ce e asta important? Pentru că orice dezvoltator imobiliar are nevoie de o grămadă de autorizaţii de la Primărie pentru a putea ridica ditamai complexul rezidenţial. De asemenea, cartierul construit de Băneasa Investments şi-a mai întărit fundaţia prin spaţiul închiriat dealer-ului auto la care este acţionar fostul premier Tăriceanu. Încheiem apoteotic cu apartamentul cumpărat în 2008 de Ioana Băsescu de la Băneasa Investments prin intermediul lui Sorin Creţeanu. Şi am cam epuizat spectrul politic, la revedere.

Academia Catavencu