sâmbătă, 23 ianuarie 2010

30.000 de lei, pentru că nu a primit pensia la timp

Romania trebuie salvata!
Libertatea.ro
23 Ianuarie 2010 Articol semnat de Catalin Boacna

Incredibil! În timp ce unii pensionari abia au bani să trăiască de pe o zi pe alta, un fost procuror din Iaşi a câştigat în instanţă 30.000 de lei, reprezentând un “bonus” la pensia lunară de 17.000 de lei.
Fostul procuror Gheorghe Şuhan, care este în prezent cel mai bine remunerat pensionar din Iaşi, a câştigat în instanţă şi mai mulţi bani de la stat. Potrivit Ziarului de Iaşi, Şuhan, care acum lucrează ca avocat în Baroul Iaşi, s-a retras din activitate în 2005, cu o pensie de aproape 11.000 de lei. Supărat că nu i-au fost calculate mai multe sporuri, ieşeanul a dat în judecată Casa de Pensii. În 2008, magistraţii i-au dat câştig de cauză, astfel că venitul lui Şuhan a crescut la 16.850 de lei. Pensia s-a mărit însă din momentul deciziei, deşi fostul procuror s-a retras din activitate încă din 2005.
Nemulţumit, Şuhan a chemat din nou în instanţă Casa de Pensii şi a cerut o recalculare. Zilele trecute, magistraţii Tribunalului Iaşi i-au dat câştig de cauză, astfel că la pensia de aproape 17.000 de lei, fostul procuror a mai primit o despăgubire de 30.000 de lei.
Casa de Pensii va respecta decizia judecătorilor ieşeni
Contactaţi de reporterii Libertăţii, reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS) au spus că atâta vreme cât există o sentinţă judecătorească prin care se decide mărirea cuantumului unei pensii speciale, CNPAS trebuie să se conformeze şi să pună în aplicare decizia magistraţilor.

Cum fondurile agricole româneşti îngraşă firme ungureşti

Romania trebuie salvata!

Catavencu.ro
Acest articol a aparut si in Academia Caţavencu din 20 Ian 2010 Alexandru Cristorian


Din toamna anului trecut, la şefia Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) se află Melinda Klara Kerekes, membră UDMR, promovată în post de PSD, în 2008. Şi cum nu a ajuns şefă degeaba, Melinda Klara a trecut repede la treabă şi a turnat un contract de două milioane de lei, fără TVA, în conturile firmei Geodata Service Ltd din Budapesta. Acum, normal, veţi zice că e o coincidenţă. Ceea ce chiar e: o coincidenţă fericită. Să vă explicăm şi de ce: APIA are un contract privind serviciile de teledetecţie (un soi de cartografiere din avion a terenurilor agricole) cu Gauss SRL, firma de casă a fostului ministrului Sârbu, în valoare de mai multe milioane de euroi.
Şi pentru că teledetecţia asta trebuia verificată de cineva independent, în 2008 s-a semnat un contract cu Geodata Service Ltd. Pînă aici toate bune şi frumoase, dar mai ales în consens cu ceea ce ne cereau băieţii de la UE să facem, în aşa fel încît să putem beneficia de subvenţiile agricole. Treaba s-a stricat, însă, cînd băieţii de la Gauss au început să cam dea rateuri la teledetecţie, de ajunsese APIA să facă verificările ce intrau în atribuţiile Gauss cu propriii angajaţi şi pe propriii bani. Başca, pînă la urmă, au început să facă plăţile fără să mai aibă rapoartele celor de la Geodata, ungurii care trebuia să verifice ce au făcut băieţii de casă ai fostului ministru Sârbu. Dar chiar şi aşa, în 2009, Gauss, în ciuda tuturor problemelor anterioare, a mai primit un contract, pe semnătura ministrului Sârbu. Normal, cu condiţia să remedieze problemele ivite în contractul precedent. La pachet, Melinda Klara a trecut la o licitaţie subită şi le-a mai dat un contract şi ungurilor de la Geodata, chit că nici ăştia nu-şi făcuseră treaba. Că de aia sîntem aici de două mii de ani, ca să-i românizăm şi pe unguri, la şmenuri, dacă tot îi luăm la guvernare. Ceea ce, pentru UDMR, e valabil în cazul oricărui partid românesc cu care face alianţă.

Prietenul lui Chirieac a donat 48.000 RON la PD-L, dar a încasat 22,8 mil EUR de la stat

Academia Catavencu
Acest articol a aparut si in Academia Caţavencu din 20 Ian 2010

Alina Moscalu
 
Pe final de 2009, în noiembrie, Ministerul Finanţelor a atribuit un contract cu o valoare cum nu găseşti pe toate drumurile: 22,8 milioane de euro. Banii provin de la Uniunea Europeană şi au ajuns la noi în ţară prin facilitatea Schengen. Destinaţia finală: conturile firmei Mobilis SRL, care-l are ca acţionar majoritar pe Călin Ştefan Cătălin Radu. Acelaşi Călin a donat pentru PD-L suma de 48.000 RON, în campania din 2008. De cele 22,8 milioane de euro, finanţiştii au cumpărat staţii radio de bază şi terminale de abonat pentru STS (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale).



Cîştigătorul a 22,8 milioane de euro: „Sînt fan Băsescu!“

Firma Mobilis SRL este înfiinţată în 1994 şi reacţionează foarte bine în relaţiile cu instituţiile statului care îşi doresc să comunice eficient şi la un nivel înalt tehnologic.
Acţionarul majoritar, care deţine 60 de procente, Călin Ştefan Cătălin Radu, este un admirator înfocat al marinarului din fruntea ţării. Faptul că a donat bani la PD-L şi a cîştigat cel mai mare contract sponsorizat prin facilitatea Schengen pentru comunicaţii este explicat de Călin foarte raţional: „Ce treabă are PD-L-ul cu treaba asta? Eu recunosc, sînt fan Băsescu!“. Toată admiraţia pedelistă, numai că or să moară de ciudă ceilalţi contribuabili la bugetul portocaliu. Şi asta deoarece va fi imposibil pentru matelot să dea un contract de minimum 20 de milioane de euro pentru toţi cei care au cotizat la partid. Partea pozitivă e că sereleului cu pricina i s-a dublat cifra de afaceri comparativ cu cea din anul anterior. Asta după semnarea contractului pentru STS. Licitaţia, la care s-au înscris şase firme, a fost organizată de către OPCP (Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare) din subordinea Ministerului Finanţelor. Experienţa pe care o are sereleul lui Călin şi-a spus cuvîntul şi omul a cîştigat contractul fără nici o emoţie. Şi cînd spunem „experienţă“, contabilizăm şi celelalte contracte cu statul: unităţi militare, CFR Marfă, direcţii generale ale Finanţelor Publice răspîndite prin ţară. Contractele menţionate sînt modeste (de ordinul sutelor de mii de RON) în comparaţie cu cel semnat în noiembrie. De remarcat este şi faptul că relaţia pe care Mobilis o are cu unităţile militare este întreţinută de fostul auditor intern al Ministerului Apărării, Eusebiu Vreme, în prezent unul dintre administratorii societăţii.






Bogdan Chirieac, sponsorul PD-L şi frăţia în afaceri



Experienţa în afaceri pe care o are patronul de la Mobilis poate fi confirmată şi de distinsul Bogdan Chirieac, cel despre care Călin spune: „Este fratele meu!“. Pînă anul trecut, jurnalistul (care în timpul liber se ocupă de şantaje colorate lingvistic) şi fericitul donator portocaliu au deţinut Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii (CSR). Chirieac era reprezentat de propria mamă, iar Călin de către soacră. Deh, femeile comunicau pe aceeaşi frecvenţă, evident. În 2009, CSR şi-a burduşit buzunarele cu un contract în valoare de şase milioane de euro. Banii provin tot din fonduri europene, iar contractul a fost atribuit de MAI (Ministerul Administraţiei şi Internelor). Între timp, cei doi au ieşit din acţionariatul CSR şi au băgat la înaintare o firmă elveţiană despre care nu a auzit nimeni, dar care prezintă încredere şi cîştigă licitaţii în România, pe merit, evident. În septembrie, anul trecut, v-am povestit cum imaculaţii elveţieni au cîştigat de la SRI (Serviciul Român de Informaţii) un contract în valoare de trei milioane RON. Şi ca să nu li se strice frăţia după ce au renunţat la CSR, cei doi au înfiinţat o firmă nou-nouţă: 3A Unic Business SRL. Deocamdată, firma nu a produs mare lucru. „A fost invenţia domnului Bogdan Chirieac, să facem bani din imobiliare“, a zis Călin. „În p*la mea“, cum ar zice Chirieac.