marți, 27 ianuarie 2009

14.000 euro pe an, ce caterinca!

Primaria Capitalei vrea sa concesioneze 207,18 metri din proprietatea privata a municipiului Bucuresti catre o firma irlandeza cu datorii mari la stat, care are nevoie de teren pentru a-si completa o proprietate pe care va putea construi imobile cu 19 etaje, inalte de 66 metri.
Potrivit hotararii care se va afla, miercuri, pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Muncipiului Bucuresti (CGMB), terenul aflat la adresa str. dr. Iacob Felix nr. 33-39 ar urma sa fie concesionat pe 99 de ani, in schimbul a cel putin 13.490 euro pe an, informeaza NewsIn. Terenul este necesar firmei Victoria Limited SRL, care detine in zona inca 6.069 de metri patrati, pentru a-si completa proprietatea pe care sa construiasca ulterior cladiri cu destinatia de locuinte si spatii comerciale.Conform unei hotarari a Consiliului Local sector 1 din 23 septembrie 2003, privind Planul Urbanistic Zonal, firma va putea construi cladiri de 66 metri, cu cel mult 19 etaje. Firma Victoria Limited SRL este detinuta de doi cetateni irlandezi, Alexander James Brett si Michael Whelon, si are un capital subscris de 200 lei. In 2007, conform datelor de la Ministerul Finantelor, firma avea datorii de 53,5 milioane lei si creante de doar 7,75 milioane lei, iar pierderea neta a fost de 1,15 milioane lei.
Sursa: 9am, astazi

Cum ne mai arde statul, adica ei, alesii nostri

UE da Romaniei subventiile pentru agricultori in euro. Statul vireaza fermierilor lei, insa la un curs pagubos, castigand in doi ani aproximativ 100 de milioane de euro.
Uniunea European~ acorda Romaniei subventii de aproximativ jumatate de miliard de euro anual, aceste fonduri fiind destinate agricultorilor. Chiar daca banii sunt virati statului roman in euro, acestia sunt platiti de institutiile romanesti fermierilor in lei, la cursul stabilit de Banca Centrala Europeana pentru ziua anterioara datei de 1 octombrie a anului anterior pentru care este acordat sprijinul. Deci banii pentru 2008 sunt platiti la cursul din septembrie 2007.In acest fel, statul castiga sume importante doar din faptul ca in ultima perioada leul s-a devalorizat foarte mult. Astfel, subventiile acordate pentru anul 2007, dar platite de statul roman abia in 2008, au fost acordate fermierilor in lei, la cursul de 3,34 lei/euro, asa cum a stabilit BCE.Intrucat cursul mediu stabilit de BNR pentru anul trecut a fost de 3,68 lei/euro, statul roman a ajuns sa castige sume importante in detrimentul agricultorilor.Ei au primit cate 50 de euro/ha in lei la cursul de 3,34 lei. In acest fel, pentru cele 415 milioane de euro acordati de UE Romaniei in contul primului an de dupa aderare, din aceasta diferenta de curs valutar statul a castigat, in detrimentul fermierilor, 149,6 milioane de lei, adica 40,6 milioane de euro, calculat la cursul mediu din 2008 (3,68 lei/euro). Reprezentantii Ministerului Agriculturii spun ca este vorba despre o suma ceva mai mica, pentru ca platile de la CE au fost facute pe durata mai multor luni, iar cursul de schimb a fost si mai mic decat media anuala.Astfel, potrivit datelor ministerului, rezulta un beneficiu la buget de 86,9 milioane de lei, adica 23,6 milioane de euro. Pentru banii primiti de Romania in contul anului 2008, statul va castiga si mai multi bani in defavoarea agricultorilor.
Sursa: Cotidianul, astazi