vineri, 27 martie 2009

Politicieni cu greutate in insectarul lui Popoviciu

Scandalul de la „Doi si-un sfert“ devoaleaza o lunga lista de politicieni care au contribuit, intr-un fel sau altul, la ridicarea imperiului economic al lui Puiu Popoviciu. Numele lui Traian Basescu a aparut de doua ori in povestea Popoviciu - DGIPI: o data ca primar si a doua oara in afirmatia unui inculpat consemnata de DNA.
Potrivit Cotidianul, Crin Antonescu, Radu Vasile, Alexandru Athanasiu, Decebal Traian Remes si Laszlo Borbely au semnat, in 1999, hotarari de guvern in urma carora Strandul Tineretului a ajuns pe mainile lui Puiu Popoviciu, unde acesta a vrut sa dezvolte un proiect imobiliar. Traian Basescu si Adriean Videanu au aprobat si au pus in opera, ca primari generali ai Capitalei, realizarea pe bani publici a aleilor si utilitatilor la proiectul imobiliar Baneasa. Calin Popescu Tariceanu, Tudor Chiuariu, Zsolt Nagy si Varujan Vosganian au semnat hotarari de guvern pentru facilitarea unui alt proiect imobiliar in care e implicat Puiu Popoviciu alaturi de Posta Romana. Tariceanu a si primit, de la Popoviciu, un teren pentru firma sa de importuri auto.

Basescu "l-a scos basma curata" pe Popovicioiu

In cadrului unei emisiuni de la Realitatea TV, care i-a avut drept invitati pe George Becali si Corneliu Vadim Tudor, s-a afirmat ca presedintele Traian Basescu, pe vremea cand era primar al Capitalei, "l-a scos basma curata" pe omul de afaceri Gabriel Popoviciu. "Intr-o nota scrisa de mana de colonel in rezerva SRI Florea Spirea, fost consilier ministerial PRM se spune: 'Domnule presedinte, Traian Basescu a primit drept spaga de la Puiu Popoviciu un teren in suprafata de 1,55 ha, la Baneasa'. Proba e ca el a dat aprobarea Planului de Urbanism Zonal pentru Puiu Popovici pe cand era primar si ulterior, afacerea a fost succedata de succesorul lui Basescu la Primarie, Adriean Videanu, si de Vladimir Sommer, fost director la RAPPS. Basescu l-a scos basma curata pe Puiu Popoviciu. El a uitat, si acum vrea sa loveasca imprastiat in Tariceanu, Geoana, si sa-si instaleze el un sef la unitatea militara Doi si-un sfert", a declarat liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, in cadrul emisiunii amintite.

Presedintele Traian Basescu nu a fost niciodata la sediul companiei omului de afaceri Gabriel Popoviciu si respinge orice incercare de a fi asociat cu acte ilegale, precizeaza purtatorul de cuvant al sefului statului, Valeriu Turcan.

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu a fost niciodata la sediul companiei omului de afaceri invocat in emisiunile Realitatea TV. Fostul primar general Traian Basescu sau Primaria Capitalei nu au avut nicio legatura cu transferul de proprietate sau cu intabularea terenului. In acest context, presedintele Romaniei respinge orice incercare de a fi asociat cu acte ilegale", se arata intr-un comunicat remis presei de purtatorul de cuvant al sefului statului, Valeriu Turcan.

Administratia Prezidentiala indeamna Realitatea TV sa solicite probe pentru afirmatii de natura a leza imaginea publica a sefului statului sau a oricarei alte persoane, se precizeaza in comunicat.

La Popovicioiu fac coada sa intre Basescu si Tariceanu


Potrivit referatului intocmit de procurorii DNA, fostul sef al DGIPI Cornel Serban a incercat sa-l ajute pe omul de afaceri Gabriel Popoviciu sa scape de acuzatiile din dosarul Baneasa, spunand ca acesta este "extrem de important" si ca la el fac coada sa intre Basescu si Tariceanu. Fostul sef al DGIPI i-a spus lui Ion Motoc, denuntatorul de la DNA, potrivit documentului citat, ca Gabriel Popoviciu nu este vinovat si ca acesta l-ar fi ajutat dezinteresat in alte momente.

Cornel Serban a insistat sa sublinieze ca Popoviciu este "o persoana extrem de importanta", folosind expresia "la el fac coada sa intre Basescu, Tariceanu".

Referatul procurorilor cu propunerea de arestare a politistilor de la serviciile secrete si a lui Puiu Popoviciu arata ca ascensiunea lui Cornel Serban in fruntea DGIPI s-a bazat pe favorurile prestate de acesta pentru omul de afaceri si pentru un diplomat.

Scandalul "Doi s`un sfert" atinge si Ministerul de Externe

Consulul romaniei la Milano, Tiberiu Dinu, va fi pus sub acuzare de procurorii anticoruptie pentru ca ar fi folosit informatii clasificate fara autorizatie si in scop personal, sustin surse judiciare. Concret, diplomatul roman i-a cerut fostului sef al serviciului secret al Ministerului Administratiei si Internelor Cornel serban liste de convorbiri telefonice pe care voia sa le foloseasca pentru a-l inlatura pe unul dintre angajatii consulatului si pentru a-l ajuta pe cumnatul sau, ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

In acest scandal mai este vehiculat numele unui diplomat roman din Italia, Mihai Mandroc, care ar fi intervenit pentru musamalizarea dosarului penal care il viza pe omul de afaceri Puiu Popoviciu, acuzat de complicitate la abuz in serviciu, dupa cum transmite Romania Libera.

Chilipir pentru miliardar

Potrivit DNA, fostul rector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, Niculae Alecu, a facilitat trecerea unui teren de 224 de hectare din domeniul public al statului in proprietatea omului de afaceri Gabriel Popoviciu, la pretul de 1 dolar/mp.

Alecu, in calitate de rector, in perioada 2000-2003, a facut posibila aducerea unui teren de 224 ha apartinand domeniului public al statului, ca aport in natura la capitalul social la SC Baneasa Investements Baneasa S.A., societate controlata de Aurel Gabriel Popoviciu, potrivit DNA care citeaza ordonanta de punere in miscare a actiunii penale, intocmita de procurori.

Procurorii sustin ca terenul "a fost in mod vadit subevaluat", deoarece, in momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Baneasa Investements Baneasa S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, in timp ce valoarea de piata de la acea data era de aproximativ 150 euro/mp, informeaza NewsIn.

Procurorii mai arata faptul ca, in conditiile in care terenul respectiv se afla in proprietatea publica a statului, conform legii, nu putea sa faca obiectul vreunei tranzactii. De asemenea, DNA sustine, in comunicat, ca fostul rector a actionat impreuna cu alte persoane din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (U.S.A.M.V.), "beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu Gabriel Aurel, in baza unui contract incheiat cu incalcarea prevederilor legale".

DNA precizeaza ca terenul se situeaza in partea de nord a orasului Bucuresti, se invecineaza cu DN1 Bucuresti-Ploiesti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru si sediile unor importante societati comerciale.

Stenograma unei intalniri intre Cornel Serban si denuntatorul sau, Ion Motoc

Gardianul publica transcriptul unei inregistrari facute in octombrie 2008, in biroul comisarului-sef Cornel Ilie Serban, care pe atunci era seful Protectiei Interne din DGIPI. In inregistrare apar Serban si Ion Motoc, ofiter de politie judiciara detasat la DNA. Cateva luni mai tarziu, mai exact pe 16 decembrie, Motoc avea sa-i denunte pe Cornel Serban si pe Petre Pitcovici, seful Diviziunii Operatiuni din DGA, ca fac presiuni asupra lui pentru a-l influenta pe procurorul Marin Nicolae sa dea o solutie de neincepere a urmaririi penale in dosarul rectorului Nicolae Ioan Alecu si al omului de afaceri Gabriel “Puiu” Popoviciu


Publicat: astazi 9am