miercuri, 19 august 2009

Vaccinuri de 24 de milioane de euro stau să expire în depozitele Sănătăţii

Romania trebuie salvata!

Catavencu.ro
cest articol a aparut si in Academia Caţavencu din 19 Aug 2009


În 2008, pe final de mandat PNL, Ministerul Sănătăţii a aruncat 25 de milioane de euro pe vaccinuri împotriva cancerului de col uterin. Durata de viaţă a vaccinurilor este de 18 luni. Între timp, au trecut nouă luni (adică 50%) din durata de viaţă a vaccinurilor, dar au fost folosite numai 2% din vaccinuri. Practic, în acelaşi ritm de utilizare, peste încă nouă luni şi alte două procente folosite, vaccinurile vor deveni gunoi. Iar 96% din bani, adică 24 de milioane de euro, se vor fi pierdut iremediabil.


2% vaccinuri folosite în prima jumătate de viaţă a vaccinului

În noiembrie 2008, penelistul Eugen Nicolăescu, fost ministru la Sănătate, lua 24.855.579 de euro din bugetul ministerului.
Pentru ce? Pentru că, brusc, contabilul Nicolăescu începuse să aibă coşmaruri din pricina fetiţelor din România cu vîrsta între nouă şi unsprezece ani care nu erau vaccinate împotriva cancerului de col uterin. Astfel, au fost cumpărate 330.000 de doze de vaccin de la două companii, prin atribuire directă (fără licitaţie, pentru că respectivele companii erau unici distribuitori ai vaccinurilor la noi în ţară). Cîştigătoarele lozului cel mare (în doze aproape egale, letale pentru buget): SC GlaxoSmithKline (GSK) SRL, respectiv Merck Sharp & Dohme (MSD) B.V. din Olanda. Campania de vaccinare a început imediat, adică tot în noiembrie 2008. Pînă în acest moment, au fost vaccinate 2.615 fetiţe, adică 2 (două) procente din totalul de 110.000 de fetiţe vizate. În ianuarie, acest an, noul ministru al Sănătăţii, pesedistul Ion Bazac, stopa vaccinarea din cauza eşecului. Urma să propună o campanie prin care să facă cunoscute caracteristicile vaccinului, iar vîrsta copilelor care urmează să fie vaccinate să fie între 12 şi 14 ani.


Achiziţii perverse, efecte adverse

Cele două vaccinuri care se doreşte a fi administrate elevelor de gimnaziu din România sînt nişte mici cenuşărese în ţările în care populaţia este informată. Şi asta deoarece există sisteme sanitare care, culmea, chiar se ocupă de sănătatea oamenilor, nu cu aruncat banii în contul firmelor. Atît Gardasil, cît şi Cervarix (aşa se numesc vaccinurile cumpărate) sînt nişte prospături pe piaţa combaterii infecţiei cu virusul HPV. Adică virusul ăla care poate cauza îmbolnăvirea de cancer de col uterin. Eficienţa celor două vaccinuri este testată doar pentru şase ani de la administrare. Aşa că, din moment ce se administrează la copii, nu există probe ale efectelor la maturitate. Efectele adverse în ţările în care au fost administrate sînt variate: 21 de fete au murit în Statele Unite, alte două în Germania şi Austria. Tot în State au fost semnalate 10.000 de cazuri de comportament aberant la vaccin. Noi am plătit toate astea cu 25 de milioane de euro.


2% vaccinuri folosite, 100% vaccinuri plătite

Contractele prin care Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) cumpăra vaccinurile pentru prevenirea cancerului de col uterin au fost semnate în data de 11, respectiv 12 noiembrie 2008. Termenii din cele două contracte semnate cu SC GSK SRL şi Merck Sharp & Dohme B.V. sînt chirurgical de simpli şi precişi. Prima tranşă de vaccin a fost livrată în data de 14 noiembrie 2008. Astfel, 110.000 de doze în valoare de peste 8 (opt) milioane de euro au fost livrate către autorităţile de sănătate publică române. La 15 zile de la data livrării, MSP a făcut plata în conturile celor două companii. Restul de 220.000 de doze au fost livrate către CN (Compania Naţională) Unifarm în data de 1 martie 2009, iar plata celor peste 16 milioane de euro s-a făcut la 4 (patru) luni de la livrare, conform contractului. Nu contează că produsele au fost cumpărate fără un studiu de piaţă, fără o campanie de promovare ori de prezentare a vaccinului. Erau nişte bani care se sufocau în bugetul Sănătăţii şi care trebuia să intre în conturile celor două societăţi. Indiferent de termenul de garanţie de pe ambalaj.


Vaccinezi, nu vaccinezi, factura tot se plăteşte

Conform contractelor semnate de MSP cu cele două companii farmaceutice, durata de viaţă a unui vaccin este de 18 luni. Asta înseamnă că, atunci cînd a semnat cheltuirea a 25 de milioane de euro pentru cumpărarea a 330.000 de doze, ministrul Nicolăescu ştia sigur că acele doze o să şi fie utilizate. De fapt, nu ştia nimic. Dovadă e ce scriam şi mai sus: pînă acum, adică în nouă luni, doar două procente din vaccinuri au fost folosite. Staţi, o să spuneţi, poate e vreo clauză în contract care spune că se plăteşte numai ce se foloseşte. Nu? Doar Nicolăescu e om de afaceri, ştie cum e cu ăştia care-ţi vînd pielea ursului din pădure şi remediul colului din medicamente. Da’ de unde: în contract nu se stipulează NIMIC pentru cazul în care dozele nu vor fi folosite. Nici măcar nu se prevede opţiunea să i se trimită lui Nicolăescu prin colet poştal nişte doze de vaccin ca să citească prospectul.


Penalităţi la plată pentru vaccinuri nefolosite

Culmea cinismului de care au dat dovadă atît ministrul Nicolăescu, cît şi companiile farmaceutice este articolul 12, punctul 2 din contract. Unde se menţionează: „În cazul în care achizitorul (Ministerul Sănătăţii – n.r.) nu îşi onorează obligaţiile în termenele stabilite (cele cu privire la plată – n. r.), atunci acestuia îi revine obligaţia de a plăti, ca penalităţi, o sumă echivalentă cu o cotă procentuală din plata neefectuată. Cota procentuală pentru fiecare zi de întîrziere, pînă la îndeplinirea efectivă a obligaţiilor, este de 0,02%“. Deci aşa a făcut contabilul Nicolăescu: nu l-a interesat cîte vaccinuri se vor folosi, l-a durut în pixul lui de ministru de plata doar pentru medicamentele utilizate, dar nu a uitat să treacă în contract o clauză de neplată. Ceea ce nouă ne sună cam a clauză de şpagă, că tot erau alegeri cînd se semnau contractele alea două. Iar un comision de nişte milioane e bun şi la putere (unde PNL o să mai ajungă cînd s-or folosi toate cele 330.000 de doze de vaccin expirat), şi în opoziţie.


Medicii de familie, transformaţi în misionari ai cultului HPV

După eşecul campaniei de vaccinare din toamna trecută, Ministerul Sănătăţii şi-a dat seama că este băgat în ditamai coprocultura. Aşa că a fost înfiinţat Centrul Naţional de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin. A fost înfiinţat pe hîrtie, are un site şi chiar un telefon verde. Şi cam atît. Şi, bineînţeles, nişte oameni care sînt plătiţi din bugetul Sănătăţii. Campania Naţională de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin este una desfăşurată în forţă, în care sînt implicaţi oameni devotaţi, demni de a fi înregimentaţi în armata celor 300 de iepuraşi nebuni care nu mai ştiu cum să dea din gură ca să convingă fetiţele inocente să se lase vaccinate. Astfel, un număr de 11.000 de medici vor trebui să hipnotizeze părinţii a 110.000 de fete să le vaccineze rapid. Timpul trece, dozele expiră! Doctorilor li se plătesc deplasările care vor avea loc în scopul susţinerii unor conferinţe savante în urma cărora să rezulte convingerea părinţilor să îşi lase odraslele a fi vaccinate. Valoarea ordinelor de deplasare care vor fi decontate în acest sens este de maximum 50 RON. Partea comercială din afacerea cu ordinele de deplasare e că, pentru a fi plătite, trebuie să fie trimise către o căsuţă poştală care, culmea, aparţine unei societăţi comerciale. Societatea se numeşte, într-un mod romantic, Momentum EMC şi îl are ca acţionar (20 de procente) şi pe Bogdan Enoiu. Care Bogdan Enoiu este al doilea soţ al Danei Războiu. Care Dana a fost căsătorită cu fostul ministru al Sănătăţii, Ovidiu Brînzan. Ptiu, că pătrată mai e şi lumea asta meschină!



Fundaţia nevastei lui Geoană, consultantă la cheltuit banii pe vaccin

Pe site-ul Centrului Naţional de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin (dar şi pe pliantele distribuite medicilor de familie) apare, la vedere, logo-ul Fundaţiei Renaşterea. De care se ocupă nimeni alta decît soţia lui Mircea Geoană, Mihaela. Cum ar veni, nevasta lui Geoană învaţă poporul să se vaccineze cu medicamentele alea luate cu 25 de milioane de euro, din care 24 de milioane vor fi aruncate pe fereastră. Care fundaţie a nevestei lui Geoană este sponsorizată, de ani buni, de GSK, una din companiile care au furnizat vaccinul împotriva HPV. Evident, aici nu e nici un conflict de interese, puteţi să-l întrebaţi şi pe Prostănac, doar e la putere şi ştie.

Chiar mai simpatic decît faptul că în campanie e implicat ONG-ul Mihaelei Geoană e că partener în această campanie e Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI). Care încă nu ştie cît de profund implicat este în campania de convingere a populaţiei. Sau, după cum ne-a spus MECI, „în cadrul Campaniei Naţionale de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin prin Vaccinarea Anti-HPV derulate de Ministerul Sănătăţii, rolul Ministerului Educaţiei este strict consultativ, în sensul că la solicitarea MSP, MECI a desemnat un reprezentant in Comitetul de coordonare al acestei campanii“. Şi cam atît.

În schimb, medicii de familie au primit ca sarcină de serviciu să stabilească un calendar al şedinţelor cu părinţii la care vor participa. Împreună cu diriginţii, evident. Deocamdată, se trimit pliante în teritoriu, se fac tabele, iar ceasul ticăie. În mai 2010 expiră prima tranşă de 110.000 de doze în valoare de peste 8 (opt) milioane de euro. Tranşa a doua, în valoare de peste 16 milioane, expiră în august 2010. Tic-tac!

Datoria publica a Romaniei a ajuns la un sfert din PIB

Romania trebuie salvata!

9am.ro

Datoria publica totala a Romaniei a crescut in iunie cu 12,6% fata de finalul anului trecut, la 123,61 miliarde lei (29,4 miliarde euro), reprezentand 24,86% din produsul intern brut (PIB) revizuit pentru acest an.

Guvernul estima initial un PIB de 531,251 miliarde lei pentru acest an, la o contractie economica de 4%, insa in august si-a revizuit in scadere estimarea la 497,3 miliarde lei, la o scadere a economiei cu 8-8,5%. Luand in calcul noul PIB estimat pentru 2009, datoria publica a Romaniei de la jumatatea anului ar reprezenta 24,86% din PIB, informeaza Wall-Street citand NewsIn.

La sfarsitul anului trecut, datoria publica totala era de 109,75 miliarde lei si reprezenta 21,78% din produsul intern brut din 2008, potrivit datelor Finantelor.

La 30 iunie 2009, aproape doua treimi (64,1%) din datoria publica era in lei, 25,3% era denominata in euro, iar 10,6% in alte valute.

Fata de sfarsitul lui 2008, ponderea datoriei publice guvernamentale in totalul datoriei a urcat cu 1,38 puncte procentuale, de la 91,58% la 92,96%, in timp ce datoria publica locala reprezenta 7,04% din datoria totala la sfarsitul primelor sase luni din acest an.

Ponderea datoriei negociabile a urcat la 40,3% la finalul lunii iunie 2009, de la 25,7% in decembrie 2008, restul fiind datorie ne-negociabila.

Potrivit Finantelor, din totalul titlurilor emise de stat aflate in derulare la 30 iunie, 68,98% aveau scadenta pe termen scurt - de mai putin de un an, 27,5% erau pe termen mediu - intre 1 si 5 ani, iar 3,52% urmau sa ajunga la scadenta peste mai mult de 5 ani.