miercuri, 18 februarie 2009

Siguranţa în parcurile bucureştene, asigurată pentru 2 milioane de euro de o firmă cu un singur angajat

La 1 februarie 2009, Administraţia Lacurilor, Parcurilor şi Agrement Bucureşti (ALPAB) a angajat firma de pază Burs Team SRL, prin încredinţare directă, ca să păzească o parte din parcurile Capitalei, chiar dacă firma avea un singur angajat, cifra de afaceri zero şi venituri de 3 lei conform bilanţului depus la ANAF la începutul anului 2008.Conducerea ALPAB susţine că, la începutul anului 2009, Administraţia a trimis scrisori la mai multe firme, care aveau ca obiect de activitate paza, prin care le-a invitat la o selecţie de oferte pentru a angaja o societate care să păzească mai multe parcuri din Bucureşti.
La selecţie s-a prezentat o sigură firmă, Burs Team SRL. „Au fost condiţii drastice, să poată asigura paza, să aibă recomandări de la alţi clienţi şi să depună o scrisoare de garanţie în valoare de 400.000 de lei”, susţine directorul ALPAB, Gabriel Iosif. Directorul recunoaşte că firma Burs nu a îndeplinit toate condiţiile, însă spune că nu a avut încotro pentru că se grăbea şi nu a mai aşteptat alte oferte. „Într-adevăr ne-am trezit târziu să organizăm licitaţia, recunosc. Abia în ultima zi, pe 31 ianuarie 2009, ultima zi în care Administraţia mai avea contract cu firma de pază Scorseze, am organizat selecţia de oferte. Aşa că am semnat contract cu cine a venit. Asta este”, a recunoscut Gabriel Iosif.Potrivit lui Gabriel Iosif, firma Team Burs este plătită cu 150.000 de euro pe lună pentru pază. Întrebat dacă a verificat ca firma să aibă suficienţi angajaţi pentru a putea asigura paza în parcuri precum Tineretului şi Cişmigiu, Gabriel Iosif ne-a explicat că „firma a dat o declaraţie pe propria răspundere în care scrie că are 400 de angajaţi. Acum ştiţi cum este, sunt multe firme care nu îşi trec toţi angajaţii în acte. Nu ştiu să vă spun în actele oficiale câţi au. Noi am contractat 130 de agenţi. Am văzut că sunt prin parcuri”.Potrivit contractului, firma este în perioada de probă până la 1 martie 2009, timp în care ALPAB poate rezilia contractul dacă nu este mulţumită de servicii.Întrebat cum obţinut contractul în condiţiile în care la jumătatea anului 2008 firma Burs Team avea numai un singur angajat şi cifra de afaceri zero, reprezentantul firmei, Dima Daniel Dumitru, ne-a explicat că societatea a angajat şi a specializat 100 de angajaţi în perioada 1 iulie-1 decembrie 2008. „Ne-am dezvoltat de la jumătatea anului 2008 şi avem contracte încheiate cu mai multe persoane fizice şi juridice”, susţine reprezentantul firmei. Firma are un sediu nou, unde ieri un meşter monta parchetul. În plus, pe post de dispecer, reprezentantul firmei ne-a prezentat două fete care aveau două mobile lângă ele. „Acum ne organizăm. În câteva săptămâni vom pune la punct dispeceratul”, spune Dima.Firma Burs Team mai păzeşte şi o parte din locurile de veci din cimitire, în urma unui contract încheiat tot la sfârşitul lunii ianuarie. Astfel, dacă până la începutul lunii ianuarie erau patru firme care păzeau cimitirele - Star Guard, Life Guard, Serifs şi CMZ -, ai căror agenţi erau plătiţi cu 8,7 lei pe ora de pază, în prezent au fost desemnate, prin licitaţie, firmele Blue Corp şi Burs Team, ai căror paznici sunt plătiţi cu 11,7 lei pe oră.

Directorul ALPAB, Gabriel Iosif, a angajat o firmă cu o cifră de afaceri zero să păzească parcurile din Capitală, alegând-o într-o singură zi şi fără licitaţie, prin încredinţare directă.

Sursa Cotidianul
17 Feb 2009 Antoaneta Etves