joi, 7 mai 2009

Membrii conducerii Camerei beneficiaza lunar de 750 de litri de carburant pentru fiecare masina

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat miercuri un memorandum care reglementeaza modul de alocare a masinilor si a cotei lunare de consum la nivelul parcului auto central, fiind alocate 172 de autovehicule si 131 de soferi si reducandu-se consumul de carburant cu 4.000 de litri/an.

Conducerea Camerei Deputatilor decis alocarea pentru deservirea deputatilor a 127 de automobile, alte 35 fiind masini pentru deservirea personalului Serviciilor. In plus, parcul auto al deputatilor mai contine 7 autospeciale si autoutilitare pentru aprovizionare, 1 autoatelier si 2 remorci.

Astfel, presedintele Camerei Deputatilor are alocate de 2 masini, iar pentru Cancelaria Presedintelui 5 masini, in timp ce fiecare membru al Biroului Permanent beneficiaza de cate o masina. Tot de cate o masina beneficiaza si cei 5 lideri ai grupurilor parlamentare, secretarul general, secretarii generali adjuncti, transmite NewsIn.

In ceea ce priveste consumul lunar de carburant, presedintele Camerei Deputatilor, membrii BP, liderii grupurilor parlamentare si secretarul general beneficaza de o cota de 750 de litri pentru fiecare autoturism. Pentru comisiile permanente si comisiile comune, speciale si comisiile de ancheta sunt alocate in total 24 de masini, avand o cota de consum de cate 500 de litri de carburant.

De asemenea, masinile pentru grupurile parlamentare trebuie sa aiba un consum minim de 200 de litri de carburant, pentru fiecare autoturism. Fiecarui deputat membru a unui grup parlamentar ii sunt alocati 13,5 litri de carburant, pe luna, pentru deplasarea sa in Bucuresti si Ilfov. Astfel, grupul minoritatilor nationale si cel al UDMR au alocate cate 2 masini, grupul PNL - 3 masini, iar grupurile PSD+PC si PDL - cate 5 masini.

Pe langa masina alocata fiecarui deputat in teritoriu, alesii mai beneficiaza de 24 de autoturisme de teren, folosite "pentru deplasarile in conditii deosebite", cum ar fi perioada de iarna sau alte situatii deosebite. Potrivit memorandumului privind functionarea parcului auto, pe timpul noptii, intre orele 22.00 - 06.00, "este asigurat transportul de la/ la domiciliul persoanelor care au activitati, in baza unei solicitari scrise".

In acelasi timp, pentru delegatii si actiuni de protocol sunt repartizate 16 masini, iar pentru "transportul organizat al deputatilor" alte 12 masini.

Democrat-liberalul Sever Voinescu a declarat ca Biroul Permanent al Camerei a aprobat normativul privind utilizarea parcului auto al Camerei, care prevede un consum scriptic de combustibil redus cu peste 4.000 litri/an fata de vechiul normativ. Voinescu a explicat ca normativul a fost modificat, conform recomandarilor Curtii de Conturi, astfel incat consumul de combustibil sa fie calculat pe post, si nu pe tip de masina, cum faceau deputatii.

"In 2007, a avut loc un control al Curtii de Conturi, care a facut cateva recomandari, una fiind de esenta, prin care s-a modificat filosofia de calcul a acestor normative. S-a cerut ca consumul de combustibil sa nu mai fie calculat pe tip de masina, ci pe post, pentru ca se intampla ca in intervalul in care un deputat indeplineste o anumita functie, sa se schimbe masinile. Si atunci nu se putea modifica normativul de fiecare data" a explicat secretarul Biroului Permanent al Camerei.



Publicat: astazi 9am.ro

Parlamentarii, magistratii si militarii vor primi indemnizatii speciale, pe langa pensii

Parlamentarii, magistratii si militarii vor primi pensii in functie de contributia la sistemul unic de pensii, dar si indemnizatii speciale, al caror cuantum urmeaza sa fie stabilit ulterior printr-un act normativ, a declarat joi consilierul primului ministru, Mihai Seitan.

"Astazi (joi n.r.) a avut loc la Ministerul Muncii o prima intalnire la nivel de experti la care au participat reprezentanti din MAI, Ministerul Justitiei, Ministerul Muncii si Ministerul de Finante, pentru stabilirea principiilor care vor sta la baza Legii unitare a pensiilor. Aceste principii urmeaza a fi stabilite pana pe data de 15 mai si vor fi aprobate in prima sedinta de guvern care va avea loc dupa aceasta data", a spus consilierul pentru munca si protectie sociala al premierului Emil Boc.

Mihai Seitan a precizat ca noua lege a pensiilor va fi realizata pe modelul Legii 19, urmand "a fi construit un nou sistem de pensii unitar, care sa integreze in sistemul public de pensii sistemele speciale de pensii, precum cel al armatei si cel al serviciilor secrete".

"Noua lege a pensiilor va fi construita pe principiul contributivitatii, principiul egalitatii de sanse si cel al solidaritatii, urmand sa motivam anumite categorii sociale, spre exemplu militarii, care vor primi pe langa pensie si o indemnizatie speciala. Aceata lege ii va cuprinde si pe magistrati si pe parlamentari", a mai spus Seitan, transmite NewsIn.

El a adaugat ca actualul guvern doreste ca legea unica a pensiilor sa intre in vigoare in 2010, urmand ca termenul de aplicabilitate al acesteia sa se intinda pe parcursul a circa sase luni sau un an de zile.



Publicat: astazi 9am.ro

Vanghelie a cumpărat mobilă de cinci ori mai scumpă decît clădirea


Acest articol a aparut si in Academia Caţavencu din 06 Mai 2009 | Alexandru Cristorian

Prin vara lui 2008, cînd pe la noi economia duduia, Vanghelie se pregătea de criză. Nu e încă sigur dacă inspiraţia primarului s-a datorat cunoaşterii şi înţelegerii în detaliu a crizei subprime ce afecta Statele Unite ori dacă a fost avertizat de vreuna din vrăjitoarele care sînt la el în sector, dar e clar că primarul a acţionat. Şi cum altfel putea el să acţioneze, dacă nu prin cîteva achiziţii, plătite din bugetul instituţiei?


Spre exemplu, un prim pas în combaterea crizei a fost achiziţia a zece chioşcuri (cabine) pentru a dota cele zece centre de urgenţă din sector.
Să aibă unde merge cetăţeanul dacă intră în criză. Normal, conform contractului de atribuire, achiziţia chioşcurilor era strict necesară, de unde şi justificarea procedurii de negociere directă fără anunţ de participare, respectiv „situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente ce nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă“. Ceea ce, să fim cinstiţi, e cam aiurea, că doar de-aia faci centrele de urgenţă, pentru a preveni anumite situaţii neprevăzute. Culmea, însă, achiziţia era neprevăzută, deci, 375.000 RON au fost daţi aşa, cum şi cui a vrut muşchiul primarului, adică unei firme din Ilfov, Imob Lux Construct.


Şi dacă tot au fost luate chioşcurile şi a fost rezolvată situaţia de urgenţă neprevăzută, inevitabil, a apărut o altă urgenţă, respectiv mobilarea chioşcurilor. Pentru asta, Vanghelie a apelat la acelaşi procedeu de încredinţare directă şi a cumpărat mobilă de 1.557.000 RON, fără TVA, de la un alt SRL din Bucureşti, SC Neorom Mobilier. Adică primarul care este a plătit pe mobilă de cinci ori mai mult decît a dat pe chioşcuri, dar ce mai contează, că doar urma să vină criza. Şi ca treaba să fie clară, Vanghelie a mai negociat, în mod direct, încă două contracte, prin care a luat rucsaci de 50.000 de lei şi aparate foto de 100.000. Că doar trebuia imortalizat un aşa moment.


P.S. Aşa cum scriam mai sus, Vanghelie a cheltuit o cîrcă de bani pentru nişte chioşcuri ce urmau să devină “centre pentru situaţii de urgenţă”, pentru ca apoi să cheltuie de patru ori mai mult pentru a le mobila. Totalul: zece gherete cu 37.500 RON bucata şi mobilier, pentru fiecare gheretă, în valoare de 150.000 RON, adică un purcoi de două milioane de lei noi. Şi, pentru că voiam să vedem şi noi cum arată un aşa chioşc în care s-au băgat vreo 50.000 de euroi, ne-am plimbat puţin prin sectorul 5. Şi nu mică ne-a fost mirarea că n-am găsit nimic. Adică n-am găsit nici un “centru pentru situaţii de urgenţă”, ci doar nişte containere reşapate, pe care stătea scris mare “Birou de relaţii cu cetăţenii”. Başca, pe deasupra, mai erau şi închise toate, între ora patru şi cinci după-amiaza, cînd ne-am plimbat să le identificăm. Pe unele am găsit cîteva hîrtii lipite în geam cu hotărîri ale Prefecturii ori cu măsuri ce trebuiesc urmate în caz de caniculă. Iar la una, surpriză, am dat peste un comunitar de la Poliţie. L-am întrebat unde putem găsi centrele pentru situaţii de urgenţă şi ne-a zis că nu ştie de aşa ceva, dar că astea, gheretele, “sînt pentru timp de vară, cînd se dă apă la oameni. Acum, nu se întîmplă nimic, doar vine o doamnă de la Primărie care face liste cu pensionarii care merg în excursiile organizate de domnul Vanghelie”. Bună treabă, ne-am gîndit, că doar e criză şi în sectorul de turism iar pensionarii trebuie să se plimbe şi ei. Şi, în timp ce domnul ofiţer (sau, subofiţer, ori chiar soldat, că nu le am cu gradele) ne explica nişte înscrisuri de pe hîrtiile lipite în geam, am reuşit să tragem şi cîteva poze cu interiorul containerelor, cu minunatul mobilier de 40.000 de euroi: un scaun de plastic, plus un birou şi un dulap din prefabricate. Cam puţin mobilier pentru ditamai suma, ne-am zis, da’ cine ştie, poate au fost lucrate manual în sectorul 5 iar lemul ăla din poză e vreun tec sau abanos şi n-am văzut/pozat noi bine. E drept, nici nu l-am întrebat prea multe de mobilier pe domnul poliţist, că şi aşa a cam strîmbat din sprîncene cînd a văzut ca aveam un aparat foto în mînă. Şi, oricum, nu avea faţă de tîmplar.

Birocraţii de la Justiţie fentează salarizarea unitară

06 Mai 2009 George Lacatus, Dorin Petrisor
Cotidianul

Ministerul Justiţiei a găsit o chichiţă pentru ca angajaţii săi pe posturi de consilieri juridici să scape de salarizarea unitară. Aceştia sunt asimilaţi magistraţilor şi vor avea lefuri şi privilegii ca atare.
Ideea premierului Emil Boc de a realiza o lege unitară de salarizare pentru toţi bugetarii a fost deja sabotată de reprezentanţii Ministerului Justiţiei. Potrivit proiectului de lege elaborat de guvernul Boc, toţi angajaţii din instituţiile de stat, încadraţi pe aceleaşi posturi conform nomenclatorului de meserii, ar trebui să aibă acelaşi cuantum al salariului lunar. Conducerea Ministerului Justiţiei a găsit un tertip pentru a-i răsplăti regeşte pe angajaţii săi pe posturi de consilieri juridici asimilaţi magistraţilor.

Zilele trecute, reprezentanţii MJ au trimis Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor listele cu nomenclatorul de meserii al angajaţilor din minister. Consilierii juridici asimilaţi magistraţilor nu apar în nomenclatorul de meserii al MJ în dreptul consilierilor juridici simpli, ci sunt „lipiţi” printr-o virgulă de judecători şi de procurori sub sintagma: „Personal asimilat magistraţilor”.
Astfel, această categorie profesională nu va fi plătită la fel ca un consilier juridic din alt minister sau instituţie de stat, ci va beneficia de aceleaşi sporuri ca orice magistrat.

Prin urmare, un consilier juridic asimilat magistraţilor, angajat al Ministerului Justiţiei, va fi salarizat ca un magistrat şi va beneficia în plus de o serie de sporuri care îi vor mări leafa lunară considerabil. Un magistrat cu vechime medie încasează lunar în jur de 4.500-5.000 de lei. Consilierii juridici asimilaţi magistraţilor vor încasa în plus spor de anticorupţie (deşi nu judecă dosare de corupţie şi nici măcar nu vin în contact cu ele), spor de stres şi chiar spor de „puşcărie” în cazul consilierilor care vin în contact cu acte ce ţin de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Un calcul rapid ne arată că un simplu consilier juridic asimilat magistraţilor, cu o vechime medie (6-9 ani), poate încasa lunar în jur de 8.000 - 9.000 de lei, spre deosebire de colegii din alte instituţii de stat care au o leafă de 5-6 ori mai mică. Cei din provincie primesc lunar până la 800 de euro bani pentru chirie şi un spor la salariul de bază de 2% pe zi.

Chichiţa a fost foarte bine ascunsă în hârtiile înaintate Ministerului Muncii, astfel că nici reprezentatul MJ trimis la negocieri nu a ştiut de acest lucru. Secretarul de stat Octavian Ojog ne întreba miercuri indignat, cu hârtiile în faţă, unde am văzut noi această expresie. După ce i s-a explicat unde să se uite, că sunt doar câteva cuvinte, ascunse bine după o virgulă, Octavian Ojog ne-a declarat: „Ca meserie, aceste persoane sunt consilieri juridici, dar sunt asimilaţi magistraţilor pe perioada cât aceştia au contract de muncă cu Ministerul Justiţiei. Ca salarizare, într-adevăr, sunt plătiţi ca magistraţii, pentru că asta e legea în momentul de faţă. Această expresie, de consilier juridic asimilat magistraţilor, este stipulată în Legea privind statutul magistraţilor, la art. 87”. El ne-a declarat că în Ministerul Justiţiei lucrează 370 de angajaţi, în şase categorii profesionale diferite. Sursele noastre susţin că în jur de 200 dintre aceştia sunt consilieri juridici asimilaţi magistraţilor.

Viorica Costiniu, preşedinte de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România, a declarat pentru Cotidianul că aceşti consilieri juridici, după ce au primit statutul de asimilaţi magistraţilor, păstrează toate drepturile acestora şi după părăsirea Ministerului Justiţiei, cu o singură condiţie: să exercite o funcţie publică de natură juridică. „Există consilieri juridici asimilaţi magistraţilor în toate structurile administraţiei publice locale sau centrale până la nivelul secretarilor de comune”, a explicat Viorica Costiniu.

Întrebat despre găselniţa reprezentanţilor MJ, secretarul de stat în Ministerul Muncii responsabil cu dialogul social, Valentin Mocanu, s-a arătat surprins. „Recunosc că nu am apucat să studiez propunerile reprezentanţilor MJ, cu meseriile trecute de ei. Rezolvarea unor astfel de lucruri nu depinde numai de mine, ci de întregul grup de lucru la acest proiect de lege. Eu nu pot impune anumite lucruri, dar categoric voi lua în discuţie cu colegii mei din grup această propunere a Ministerului Justiţiei”, a declarat pentru Cotidianul Valentin Mocanu.

Legea sau moartea Guvernului
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, că nu vor mai exista legi speciale de salarizare şi chiar dacă reprezentanţii acestor categorii nu vor participa la negocierile pe legea unitară de salarizare, ea se va face fără ei. Preşedintele a spus că Guvernul va realiza această lege oricum şi îşi va asuma răspunderea pentru ea în Parlament, iar dacă nu va trece, să-şi dea demisia. Şi premierul Emil Boc a subliniat ideea renunţării la orice fel de lege specială de salarizare în sectorul bugetar şi i-a ameninţat pe membrii Executivului că „cei care cred că mai există legi speciale în România nu au ce să mai caute în Guvern”. Acesta i-a ameninţat pe secretarii de stat care nu vor să colaboreze la realizarea legii de salarizare unitară că „vor pleca acasă, cu tot cu slujbă”.