joi, 7 mai 2009

Birocraţii de la Justiţie fentează salarizarea unitară

06 Mai 2009 George Lacatus, Dorin Petrisor
Cotidianul

Ministerul Justiţiei a găsit o chichiţă pentru ca angajaţii săi pe posturi de consilieri juridici să scape de salarizarea unitară. Aceştia sunt asimilaţi magistraţilor şi vor avea lefuri şi privilegii ca atare.
Ideea premierului Emil Boc de a realiza o lege unitară de salarizare pentru toţi bugetarii a fost deja sabotată de reprezentanţii Ministerului Justiţiei. Potrivit proiectului de lege elaborat de guvernul Boc, toţi angajaţii din instituţiile de stat, încadraţi pe aceleaşi posturi conform nomenclatorului de meserii, ar trebui să aibă acelaşi cuantum al salariului lunar. Conducerea Ministerului Justiţiei a găsit un tertip pentru a-i răsplăti regeşte pe angajaţii săi pe posturi de consilieri juridici asimilaţi magistraţilor.

Zilele trecute, reprezentanţii MJ au trimis Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor listele cu nomenclatorul de meserii al angajaţilor din minister. Consilierii juridici asimilaţi magistraţilor nu apar în nomenclatorul de meserii al MJ în dreptul consilierilor juridici simpli, ci sunt „lipiţi” printr-o virgulă de judecători şi de procurori sub sintagma: „Personal asimilat magistraţilor”.
Astfel, această categorie profesională nu va fi plătită la fel ca un consilier juridic din alt minister sau instituţie de stat, ci va beneficia de aceleaşi sporuri ca orice magistrat.

Prin urmare, un consilier juridic asimilat magistraţilor, angajat al Ministerului Justiţiei, va fi salarizat ca un magistrat şi va beneficia în plus de o serie de sporuri care îi vor mări leafa lunară considerabil. Un magistrat cu vechime medie încasează lunar în jur de 4.500-5.000 de lei. Consilierii juridici asimilaţi magistraţilor vor încasa în plus spor de anticorupţie (deşi nu judecă dosare de corupţie şi nici măcar nu vin în contact cu ele), spor de stres şi chiar spor de „puşcărie” în cazul consilierilor care vin în contact cu acte ce ţin de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Un calcul rapid ne arată că un simplu consilier juridic asimilat magistraţilor, cu o vechime medie (6-9 ani), poate încasa lunar în jur de 8.000 - 9.000 de lei, spre deosebire de colegii din alte instituţii de stat care au o leafă de 5-6 ori mai mică. Cei din provincie primesc lunar până la 800 de euro bani pentru chirie şi un spor la salariul de bază de 2% pe zi.

Chichiţa a fost foarte bine ascunsă în hârtiile înaintate Ministerului Muncii, astfel că nici reprezentatul MJ trimis la negocieri nu a ştiut de acest lucru. Secretarul de stat Octavian Ojog ne întreba miercuri indignat, cu hârtiile în faţă, unde am văzut noi această expresie. După ce i s-a explicat unde să se uite, că sunt doar câteva cuvinte, ascunse bine după o virgulă, Octavian Ojog ne-a declarat: „Ca meserie, aceste persoane sunt consilieri juridici, dar sunt asimilaţi magistraţilor pe perioada cât aceştia au contract de muncă cu Ministerul Justiţiei. Ca salarizare, într-adevăr, sunt plătiţi ca magistraţii, pentru că asta e legea în momentul de faţă. Această expresie, de consilier juridic asimilat magistraţilor, este stipulată în Legea privind statutul magistraţilor, la art. 87”. El ne-a declarat că în Ministerul Justiţiei lucrează 370 de angajaţi, în şase categorii profesionale diferite. Sursele noastre susţin că în jur de 200 dintre aceştia sunt consilieri juridici asimilaţi magistraţilor.

Viorica Costiniu, preşedinte de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România, a declarat pentru Cotidianul că aceşti consilieri juridici, după ce au primit statutul de asimilaţi magistraţilor, păstrează toate drepturile acestora şi după părăsirea Ministerului Justiţiei, cu o singură condiţie: să exercite o funcţie publică de natură juridică. „Există consilieri juridici asimilaţi magistraţilor în toate structurile administraţiei publice locale sau centrale până la nivelul secretarilor de comune”, a explicat Viorica Costiniu.

Întrebat despre găselniţa reprezentanţilor MJ, secretarul de stat în Ministerul Muncii responsabil cu dialogul social, Valentin Mocanu, s-a arătat surprins. „Recunosc că nu am apucat să studiez propunerile reprezentanţilor MJ, cu meseriile trecute de ei. Rezolvarea unor astfel de lucruri nu depinde numai de mine, ci de întregul grup de lucru la acest proiect de lege. Eu nu pot impune anumite lucruri, dar categoric voi lua în discuţie cu colegii mei din grup această propunere a Ministerului Justiţiei”, a declarat pentru Cotidianul Valentin Mocanu.

Legea sau moartea Guvernului
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, că nu vor mai exista legi speciale de salarizare şi chiar dacă reprezentanţii acestor categorii nu vor participa la negocierile pe legea unitară de salarizare, ea se va face fără ei. Preşedintele a spus că Guvernul va realiza această lege oricum şi îşi va asuma răspunderea pentru ea în Parlament, iar dacă nu va trece, să-şi dea demisia. Şi premierul Emil Boc a subliniat ideea renunţării la orice fel de lege specială de salarizare în sectorul bugetar şi i-a ameninţat pe membrii Executivului că „cei care cred că mai există legi speciale în România nu au ce să mai caute în Guvern”. Acesta i-a ameninţat pe secretarii de stat care nu vor să colaboreze la realizarea legii de salarizare unitară că „vor pleca acasă, cu tot cu slujbă”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu