marți, 27 octombrie 2009

Raport SUA: Statul Roman incurajeaza abuzurile Bisericii Ortodoxe

Romania trebuie salvata!

Partidele si politicienii romani s-au grabit in 2008 - an electoral - sa faca legi favorabile Bisericii Ortodoxe (BOR) si s-au ferit sa adopte legi care nu ar multumi BOR, constata Raportul anual al Departamentului de Stat american privind libertatea religioasa.
Raportul pentru 2009 al Departamentului de Stat privind libertatea religioasa, lansat luni la Washington, aduce o critica dura la adresa Bisericii Ortodoxe Romane, careia Statele Unite ii reproseaza, in principal, ca isi foloseste influenta asupra politicienilor pentru a obtine decizii in favoarea sa si in detrimentul minoritatilor religioase, cum ar fi greco-catolicii, protestantii, romano-catolicii sau martorii lui Iehova. Cazurile semnalate cu precadere de raport sunt cele privind refuzul BOR de a restitui bisericile greco-catolice, accesul inegal la educatie religioasa si acordarea de fonduri disproportionate pentru bisericile ortodoxe.


"Putini politicieni sustin masuri legislative care ar nemultumi BOR. Pentru ca anul 2008 a fost un an electoral, partidele si politicienii s-au grabit sa faca legi care favorizeaza Biserica Ortodoxa. Unii critici au acuzat ca acest lucru a fost facut pentru a castiga bunavointa Bisericii in timpul perioadei electorale", puncteaza raportul american, citat de NewsIn.
Cadourile statului cate BOR

■200 milioane de dolari pentru construirea si repararea bisericilor. Ca sa nu uitam de propunerea PNL de restituire a padurilor obtinute in perioada interbelica, sau propunerea PSD de crestere a salariilor clericilor si ca membrii ai clerului sa nu fie investigati pentru o posibila colaborare cu fosta Securitate.

■Guvernul a tolerat abuzurile Bisericii Ortodoxe fata de celelalte grupuri religioase. "In general, Biserica ortodoxa a refuzat sa retrocedeze bisericile greco-catolice si si-a folosit adesea influenta pentru a pune presiune asupra minoritatilor sau a oficialilor guvernamentali in propriul avantaj", puncteaza raportul Statelor Unite. "In iunie 2008 reprezentanti ai bisericilor reformate, luterane, unitariene, greco-catolice si baptiste ungare au depus o plangere la Comisia Europeana pretinzand ca legea religiilor discrimineaza minoritatile religioase si ca, in ciuda prevederilor constitutionale care garanteaza libertatea religioasa, statul favorizeaza in mod nejustificat BOR", constata Departamentul de Stat. In plus, se mentioneaza si ca minoritatile religioase au semnalat ca Bisericii greco-catolice nu i-au fost restituite de catre BOR lacasurile de cult, ca elevii apartinand minoritatilor religioase nu au un acces egal la educatie religioasa si ca BOR primeste fonduri disproportionat de mari si proprietati din partea statului, ca statul nu sanctioneaza actiunile BOR care sunt impotriva principiului dialogului, cum ar fi distrugerea proprietatilor care ar trebui restituite, instigarea la ura religioasa la televiziunea de stat si discriminarea in scoli si in mass-media.

■Religia, arma politica. Departamentul de Stat face referiri si la aparitia publica a liderilor BOR alaturi de politicieni. "Biserica Ortodoxa Romana exercita o influenta substantiala asupra populatiei si liderilor politici, avand un rol dominant. Liderii religiosi ortodocsi oficiaza aproape in exclusivitate la ocazii oficiale de stat. Mai exact, multi lideri ortodocsi au aparitii publice cu lideri politici importanti, iar mesajele religioase contin adesea promisiuni si obiective politice, cat si indemnul la sustinere pentru anumite pozitii politice", arata raportul.

■Statul da aprobari in functie de religie. Unele grupuri minoritare au semnalat ca autoritatile locale tergiverseaza acordarea de permise de constructie in functie de apartenenta religioasa. In plus, este abordata problema predarii religiei in scoli, numai cele 18 grupuri religioase recunoscute in Romania avand dreptul sa tina ore de religie.


Ce nu face statul pentru ceilalti
■Statul nu recunoaste istoria Holocaustului. Raportul american semnaleaza si unele probleme privind antisemitismul, chiar daca "Guvernul roman a continuat sa faca progrese in ceea ce privestre recunoasterea istoriei Holocaustului". Se remarca, de exemplu, faptul ca nu a existrat nicio condamnare in baza legii care intezice antisemitismul. "Acte de antisemitism, inclusiv profanarea si vandalizarea sit-urilor evreiesti, au continuat pe perioada etapei de monitorizare fara nicio schimbare apreciabila in modificarea frecventei in comparatie cu rapoartele precedente. Presa national-extremista a continuat sa publice articole antisemite. Unele grupuri au organizat evenimente publice sau au facut declaratii publice pe teme antisemite", atrage atentia raportul. "Potrivit Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania, autoritatile romane au avut tendinta sa minimizeze semnificatia unor astfel de incidente de vandalism, motivand ca sunt acte ale unor copii, betivi sau ale unor persoane dereglate mintal", completeaza Departamentul de Stat.
■Statul nu retrocedeaza daca nu esti ortodox. Departamentul de Stat evidentiaza ca si in emisiuni transmise de televiziuni private au fost exprimate viziuni si atitudini antisemite. Raportul aminteste si de publicatiile partidului extremist Romania Mare al lui Corneliu Vadim Tudor, care au continuat sa contina declaratii si articole reprezentand "puternice atacuri antisemite". In aprilie 2008 "autoritatile nu au reactionat la publicarea unei svastici inversate pe prima a pagina a saptamanalului Romania Mare", atentioneaza raportul. De asemenea, restituirea proprietatilor Bisericii greco-catolice confiscate de regimul comunist a ramas o problema. "In numeroase cazuri minoritatile religioase nu au reusit sa obtina posesia proprietatilor confiscate. Chiar daca a existat un anumit progres pe perioada monitorizata de raport, ritmul de restituire este extrem de redus, iar marea majoritate a cazurilor de restituire au ramas nerezolvate. In multe cazuri autoritatile locale au refuzat chiar sa restituie proprietatile in legatura cu care exista un interes al guvernarii municipale sau centrale", se arata in documentul Departamentului de Stat.


■Statul nu te inmormanteaza daca nu esti ortodox. Totodata, comunitatea musulmana a continuat sa aiba probleme cu inmormantarile membrilor sai. "In ciuda promisiunilor facute de primarul Bucurestiului, comunitatea nu a primit o proprietate pentru infiintarea unui cimitir musulman", mai noteaza raportul.
 
9am.ro

Se apropie Turul I. Români, jucati la 6/49! Dar lasati ceva maruntis si pentru Turul II

Romania trebuie salvata!
Gardianul.ro

Jucatorii la Loto 6/49 par sa aiba, cu adevarat, ghinion in acest an electoral. Compania Nationala Loteria Româna nu a acordat nici la extragerea de duminica marele premiu pus in joc la categoria I. Sansele ca acest câstig sa fie acordat chiar in duminica alegerilor din 22 noiembrie cresc vertiginos. Marele premiu la categoria I nu a mai fost câstigat de 37 de extrageri, ultimul fiind câstigat in duminica alegerilor pentru Parlamentul European.

♦ Pâna in duminica din 22 noiembrie 2009, când va fi organizat primul tur de scrutin al alegerilor pentru Presedintia României, Compania Nationala Loteria Româna va organiza fix opt extrageri. Atunci, marele premiu va ajunge la valoarea de aproximativ 29 milioane RON (6,9 milioane euro). Daca premiul va fi reportat in duminica celui de-al doilea tur, pe 6 decembrie potul va ajunge sa creasca la aproximativ 30,5 milioane RON (adica 7,62 milioane de euro).

♦ Premiul astfel acumulat va reprezenta un bun motiv pentru ca, in duminica alegerilor, fie ea cea din 22 noiembrie sau cea din 6 decembrie, românii sa faca un efort si sa iasa din case. Reamintim ca ultima data au fost câstigate 11 milioane de euro la Loto 6/49 in duminica alegerilor europarlamentare din data de 7 iunie 2009. Anterior, marele premiu la categoria I, in valoare de 5 milioane de euro, a fost câstigat cu trei saptamâni inaintea alegerilor parlamentare de anul trecut.


Pâna in prezent, scenariul prezentat de ziarul “Gardianul” pare sa fie urmat intocmai de catre hazard in ceea ce priveste jocul Loto 6/49. Duminica ce tocmai a trecut, respectiv pe 25 octombrie, reportul acumulat la categoria I a ajuns la frumoasa suma de 22.906.705,08 RON, adica aproximativ 5,3 milioane de euro. S-au reportat, astfel, 1.042.751,48 RON jucate duminica de catre populatie. In zadar, cele sase numere norocoase nefiind ghicite de absolut nici un jucator. Astfel, din data de 7 iunie 2009, respectiv din duminica alegerilor pentru Parlamentul European, au avut loc 37 de extrageri consecutive fara câstigator al marelui premiu. Asa cum tot “Gardianul” a preconizat, având in vedere datele statistice, reportul la categoria I a crescut exponential cu 1.250.000 RON saptamânal. Astfel, la data de 15 septembrie, când ziarul nostru a publicat articolul “Inca nu este 22 noiembrie. Loteria nu a acordat marele premiu la Loto 6/49 nici la extragerea aniversara”, reportul ajunsese la suma de 15.426,775,48 RON. Au urmat extragerile din datele de 17, 20, 24, 27 septembrie, cele din 1, 4, 8, 11, 15, 18, 22 si 25 octombrie, in fiecare joi acumulânduse un report mediu de 250.000 RON, in timp ce in fiecare duminica acumulându-se un report mediu de un milion RON. Astfel, in prezent, reportul de la categoria I a ajuns la suma de 22.906.705,08 RON.

In primul tur, premiul scontat va fi de 6,9 milioane de euro

Pâna in duminica din 22 noiembrie 2009, când va fi organizat primul tur de scrutin al alegerilor pentru Presedintia României, Compania Nationala Loteria Româna va organiza fix opt extrageri, dintre care patru in zilele de joi 29 octombrie, 5, 13 si 19 noiembrie, respectiv duminica, in zilele de 1, 8, 15 si 22 noiembrie. Conform statisticii ultimelor 37 de extrageri, in aceste patru extrageri de joia se vor mai reporta in total doua milioane de RON, iar in celelalte patru extrageri duminicale se vor reporta alte 4 miloane RON, totalizându-se astfel 6 milioane RON care se vor adauga celor aproximativ 23 milioane RON cât valoreaza astazi câstigul de la categoria I. In aceasta maniera, putem sconta ca, in duminica turului I al alegerilor prezidentiale, marele premiu la Loto 6/49 sa ajunga la valoarea de 29 milioane RON, ceea ce inseamna aproximativ 6,9 milioane euro.

Turul al doilea ar ridica potul la 7,2 milioane de euro

Exista insa probabilitatea ca marele premiu la jocul Loto 6/49 sa nu fie acordat nici pe data de 22 noiembrie, ci sa se reporteze pâna in duminica turului al doilea al alegerilor prezidentiale. Din 22 noiembrie pâna pe 6 decembrie, când românii se vor prezenta din nou la vot, mai curg alte patru extrageri, respectiv prima joi 26 noiembrie, a doua duminica 29 noiembrie, a treia joi 3 decembrie si a patra duminica 6 decembrie 2009. Plecând de la aceeasi statistica, in cele doua joi ale acestui interval se vor juca alte 500.000 RON, in timp ce duminicile vor acumula alte 2 milioane RON, ceea ce, adunat cu cele 29 milioane RON, vor stabili un premiu de 30,5 milioane RON in duminica Sfântului Nicolae si a turului al doilea al alegerilor prezidentiale. Transformati in valuta, acesti bani reprezinta un prezumtiv premiu de 7,26 milioane de euro.

Acest premiu va avea toate sansele sa prinda consistenta necesara atragerii atentiei nu numai impatimitilor acestui joc, cât si a celorlalte categorii ale populatiei. Si, totodata, va reprezenta un bun motiv pentru ca, in duminica alegerilor, fie ea cea din 22 noiembrie, sau cea din 6 decembrie, românii sa faca un efort si sa iasa din case.


La Galati, coincidenta demna de «Guinness Book»

Ultimul câstigator al marelui premiu la Loto 6/49, de duminica 7 iunie, adica de alegerile europarlamentare, în valoare de aproximativ 11 milioane de euro, lucreaza în cadrul unei unitati a Ministerului Administratiei si Internelor, persoana respectiva cerând însa superiorilor sai discretie si solicitând ca numele sau sa nu fie dezvaluit. “Este vorba despre un lucrator al unei unitati a Ministerului Administratiei si Internelor. Stiu ca informatia este destul de vaga, dar omul doreste discretie si este si normal sa fie asa. Are 50 de ani si este necasatorit. Mai multe nu va pot declara, persoana nu vrea sa îsi faca identitatea cunoscuta”, a declarat, in luna iulie, pentru Mediafax, Viorel Zaharia, comandantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati. Dupa sapte luni, marele premiu la Loto 6 din 49 a fost câstigat fix pe 7 iunie, in duminica alegerilor europarlamentare. Aproximativ 470 miliarde de lei au intrat in contul unui pompier care a jucat un bilet pentru care a platit 15,7 lei. Numerele au fost jucate la o agentie din municipiul Galati, coincidenta fiind aceea ca la aceasta agentie s-a câstigat si marele premiu din data de 9 noiembrie 2008. Atât premiul de duminica 7 iunie 2009, cât si cel din data de 9 noiembrie 2008 au fost atribuite de Loteria Româna in preajma alegerilor. Premiul de 5 milioane de euro din data de 9 noiembrie 2008 a fost câstigat de doi galateni cu trei saptamâni inaintea alegerilor parlamentare. Unul dintre acestia a jucat la agentia 17-010 Galati. In conditiile in care, intre alegerile parlamentare de anul trecut si cele europarlamentare de pe 7 iunie 2009, marele premiu la categoria I la jocul Loto 6 din 49 nu a mai fost câstigat, de europarlamentare, cu doua ore inaintea inchiderii urnelor, s-au extras cele sase numere jucate pe un bilet inregistrat exact la aceeasi agentie, 17-010 Galati. Numerele jucate si câstigate de respectivul angajat al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati au fost 15, 44, 19, 07, 37 si 30. Ele au fost notate pe o varianta simpla a unui bilet inregistrat la Agentia nr. 17-010 din Galati. Marele premiu la categoria I nu s-a mai câstigat inca dinaintea alegerilor parlamentare din toamna anului trecut. Atunci, premiul atinsese valoarea de 5 milioane de euro si a fost câstigat de doua persoane din… Galati. Astfel, hazardul a facut ca doua mari câstiguri consecutive sa fie câstigate cu bilete jucate la aceeasi agentie. Marele premiu in valoare de 5 milioane de euro din data de 9 noiembrie 2008 a fost câstigat de doi galateni. Unul dintre acestia a jucat la agentia… 17-010, iar al doilea, la agentia 17.032. Potrivit Companiei Nationale Loteria Româna SA, care a comunicat aceste informatii la vremea respectiva, pe primul bilet s-au jucat doua variante simple (adica doua variante a câte sase numere – dintre care una a fost cea câstigatoare), pentru care fericitul posesor a platit suma de 8,9 lei. Pe al doilea bilet s-a jucat o singura varianta simpla si câstigatoare, la care se adauga un numar la jocul Noroc, pentru care posesorul a platit suma de 6,9 lei. Fiecare dintre cei doi jucatori a câstigat, in acest fel, câte 2,5 milioane de euro, la care se adauga mai multe câstiguri la categoriile a II-a (cinci numere din sase) si a III-a (patru numere din sase). Cei doi galateni au devenit milionari in euro cu trei saptamâni inaintea alegerilor pentru Parlamentul României, care au avut loc pe data de 30 noiembrie 2008.

Ion Alexandru

Şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială din Sibiu, anchetată pentru cheltuirea defectuoasă a 800.000 de euro

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
26 Oct 2009 Traian Deleanu

Şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a judeţului Sibiu, Anca Drăgan, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar care scoate la iveală cheltuirea cel puţin defectuoasă a aproximativ 800.000 de euro, bani europeni. Procesul penal, care are prima înfăţişare marţi, a dus şi la suspenda­rea Ancăi Drăgan din funcţie.
Suspendarea directoarei vine cu greu - Consiliul Judeţean Sibiu, în subordinea căruia funcţionează direc­ţia, a întrunit şi o comisie care să stu­dieze activitatea directoarei, fără nici o urmare însă. Abia procesul penal pornit de procurorii anticorupţie l-a determinat pe Martin Bottesch, preşe­dintele CJ Sibiu, să ceară suspendarea Ancăi Drăgan.
Una spune planul, alta realitatea

În calitate de director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Sibiu, Anca Drăgan a gestionat două proiecte cu finanţare prin fonduri PHARE. Potrivit surselor judiciare, banii au fost irosiţi în mare parte. Spre exemplu, în comuna Biertan, din ju­deţul Sibiu, în 2007 a început ridica­rea Centrului de îngrijire şi asistenţă socială „Episcop Nicolae Popoviciu“, viitoarea casă pentru 30 de persoane în vârstă.
Pentru amenajarea acestuia au fost alocaţi aproximativ 300.000 de euro, fonduri PHARE. Lucrarea a fost încredinţată societăţii Yus Con­struct, al cărei patron, Victor Stăni­cescu, este o cunoştinţă a arhitectului-şef al judeţului. Această precizare are rolul ei: pe arhitectul-şef al Consiliului Judeţean îl cheamă Eugeniu Drăgan şi este soţul Ancăi Drăgan.
Deşi realizarea centrului de la Bier­tan era anunţată de Anca Drăgan ca fiind încheiată în 29 octombrie 2007, în realitate, două săptămâni mai târ­ziu, casa din Biertan încă era un şan­tier întreg. Abia la jumătatea lui no­iem­brie soseau gresia, faianţa, tâm­plă­ria PVC şi alte materiale de construcţii. Care nu au mai fost montate de firma Yus Construct, ci de angajaţii DGASPC, care au fost pontaţi pentru „activităţi de măturare curte“. Deşi, iniţial, clădirea din Biertan trebuia amenajată cu trei niveluri, inclusiv mansardă, Yus Construct a „predat“ lucrarea cu numai două niveluri. Lucrările prost executate au fost fericit completate şi de lipsa multor alte dotări promise în banii contractaţi. De exemplu, platforma elevatoare pentru persoanele cu handicap, calculatoarele şi frigiderele prevăzute în proiect nu au mai fost furnizate.
Tot cu cântec au fost cheltuiţi alţi aproximativ 500.000 de euro, alocaţi prin intermediul DGASPC proiectului „Accesibilizarea pieţei muncii pentru persoanele cu handicap“, proiect de implementat în municipiul Mediaş. În urma acestuia, în municipiul de pe Târnava Mare urma să fie amenajată o hală pentru tâmplărie şi producţia de ambalaje de carton. Aici ar fi trebuit să lucreze persoanele cu handicap, lucru ce nu s-a mai întâmplat însă, susţin aceleaşi surse judiciare.

Înjurături în instituţie
În dosarul înregistrat cu numărul 12370/306/2009 la Judecătoria Si­biu, inculpaţi alături de Anca Drăgan mai sunt Radu Vasile Paşcu şi Anca Daniela Crişan, manageri de proiect implicaţi în cheltuirea fondurilor amintite mai sus. În urma apariţiei acestui proces, conducerea Consiliului Judeţean a decis să propună consilierilor judeţeni ai Sibiului să suspende colaborarea cu Anca Drăgan din ultima zi a acestei luni. Propunerea va fi supusă votului în şedinţa CJ programată abia joia aceasta, deşi o comisie formată din consilieri judeţeni a redactat acum câteva luni un raport în care descria atmosfera de teroare care domnea în interiorul Direcţiei de protecţie socială. „Se derulează o politică de persecutare a personalului neagreat. (...)
Doamna director general Anca Drăgan a pro­dus o falie în instituţie, prin submina­rea autorităţii şi competenţei profe­sionale a doamnelor director general adjunct“, au constatat consilierii ju­deţeni care au anchetat situaţia.
Comisia respectivă a remarcat şi „sus­ţinerea şi încurajarea unei grupări de prozeliţi, în frunte cu «eminenţa cenuşie» domnul Tincă, care prin presiune şi influenţă a creat un climat de denigrare, spirit ireverenţios şi izolare a doamnelor director general adjunct Laura Vîlsan şi Maria Al­binaru. Dom­nul Tincă a obstrucţionat permanent accesul la doamna director general, atât a persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în direcţie, cât şi a persoa­nelor din afara instituţiei (...) - de aici insulte, imprecaţii adresate profesio­niş­tilor nealiniaţi la conduita impusă persoanelor menţionate“, se mai arată în raportul comisiei CJ. Acest docu­ment nu a produs însă nici o urmare în deciziile conducerii instituţiei judeţene.
Deşi solicitată prin intermediul Bi­roului de presă, Anca Drăgan nu a făcut nici o declaraţie. Iar Daniela Crişan, inculpată în acelaşi proces de corupţie, a preferat să aştepte cu de­cla­raţiile. „În faza aceasta nu pot spune nimic, acum sunt şi în timpul servi­ciului. O să vorbim după ce se mai limpezesc lucrurile.“