joi, 27 mai 2010

Curiozităţi din documentele oficiale . Să râdem cu declaraţiile de avere ale miniştrilor

Romania trebuie salvata!
puterea.ro
Autor: IONUȚ DUMITRESCU


Elena Udrea scrie dividente în loc de dividende. Ministrul muncii primeşte încă, la 64 de ani, bani de la mami. Ministrul agriculturii se plimbă cu Oltcitul. Radu Berceanu are conturi în euro încă de pe vremea în care nu apăruse euro.

Elena Udrea, o greşeală de vocabular de patru milioane

Cum se scrie corect: „dividende” sau „dividente”? E o întrebare la care ministrul Elena Udrea nu ştie răspunsul. După cum rezultă din declaraţia de avere datată în 7.01.2010 şi postată pe site-ul Guvernului, acolo unde Elena Udrea a ales să scrie varianta incorectă: „dividente”. Forma corectă a cuvântului este „dividende”. Nu e vorba de o scăpare, cuvântul „dividente” aparând scris de patru ori în acea declaraţie. Interesantă este şi coincidenţa cu cifra 4 a milioanelor de lei primiţi din retribuirea dividendelor firmelor la care sunt acţionari Elena Udrea şi soţul. Deci, câte un milion pentru fiecare greşeală. Nu este pentru prima dată când actualul ministru a folosit greşit cuvântul. Pe vremea când îl consilia pe preşedinte la Cotroceni Elena Udrea scria tot „dividente” în declaraţia de avere.

Ministru, întreţinut de mama

Deşi are 64 de ani, Mihai Şeitan încă mai primeşte bani de la mama sa. Ca o dovadă că protecţia socială poate funcţiona şi în sens invers în familie: de la pensionar la demnitar, Mihai Şeitan, ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale, a primit o donaţie din partea mamei sale, care a vândut în 2007 un apartament lui Popescu Adrian, iar jumătate din venitul astfel obţinut i l-a donat ministrului, care a plasat aceşti bani într-un depozit la Banca Românească (18.500 lei).

Tot de la mama sa, demnitarul a primit încă 31.000 de euro, după ce aceasta a vândut un teren firmei SC Internaţional Maritime Services Intermar SRL în anul 2007.

Ministrul cu Oltcit

Se plimbă cu limuzina de la minister, dar în garaj are un Oltcit. E vorba de ministrul agriculturii, Mihail Dumitru. Oltcitul acestuia a fost cumpărat în anul 1993, deci, înainte de venirea la Craiova a constructorului coreean de automobile Daewoo.

Oricum, din declaraţia de avere rezultă că ministrul este un iubitor al Daewoo, el mai achiziţionând în 1998 un autoturism Nubira, iar în 2004 un Matiz.

Berceanu are euro încă dinainte de euro

Şeful suprem peste transporturile româneşti, Radu Berceanu, deţine un cont curent de 1.500 de euro la o bancă din Spania (BBVA, pe numele ei) încă din 1999, anul introducerii monedei unice europene în operaţiuni financiare pe hârtie, dar, nedisponibilă încă în numerar. Nu ştim în ce scop i-a folosit lui Berceanu această mutare, dar, este cert că s-a integrat în UE cu mult înaintea României. Cel puţin, din punct de vedere financiar.

Vlădescu, firme cu nume extrem de masculine

În ianuarie 2010, Sebastian Vlădescu era asociat în două firme sonore, nu neapărat pentru faima, cât, mai degraba, pentru titulaturile pline de testosteron ale societăţilor: „Boss Construcţii şi Consultanţă” şi „Lord Expert Consult”. În aprilie acest an, ministrul şi-a mărit deţinerile la prima dintre ele şi a renunţat de tot la cea de-a doua, semn că un „Boss” e de preferat unui „Lord”.

Funeriu are bani pe tot globul

Daniel Funeriu, omul care din decembrie încearcă din răsputeri să organizeze Ministerul Educaţiei are banii împrăştiaţi în depozite pe trei continente. Unul din conturile sale se află în Japonia, ţara unde soarele răsare pe la 4.30 dimineaţa. Din declaraţia lui de avere reiese că are un cont curent în valoare de 1.260.560 de yeni japonezi la City Bank Japan. Funeriu mai deţine depozite în Franţa, Germania şi în SUA.

Puterea a avut dreptate. Da, Mihai David a bătut palma cu «băieții deștepți»

Romania trebuie salvata!
Puterea.ro
Autor: MARILENA DAN

Directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, a recunoscut, ieri, de voie, de nevoie, faptul că societatea pe care o conduce a reînnoit contractele de furnizare de energie la preţuri preferenţiale cu aşa-numiţii “băieţi deştepţi”. Întrebat care sunt firmele cu care Hidroelectrica a reînnoit recent contractele, David a evitat un răspuns direct, menţionând doar că acestea sunt stipulate, cu tot cu valoarea aferentă, în rapoartele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica din 2008 şi 2009.

“Hidroelectrica a încheiat de-a lungul timpului contracte bilaterale cu mai multe firme. Eu doar le-am preluat. Vreau să subliniez însă că din luna iulie 2009 (n.n. de când a fost numit în funcţie) şi până la sfârșitul anului trecut, preţul energiei a crescut cu aproximativ 22%, iar de la 1 ianuarie 2010, cu încă 25-30%. Astfel, acea extraordinară relaţie cu «băieţii deştepţi» a reuşit să se ducă în direcţia «băieţi harnici»”, a spus Mihai David. El a subliniat legătura aproape ombilicală dintre Hidroelectrica şi “băieţii deştepţi”: “Societăţile care au contracte bilaterale de furnizare de energie cu Hidroelectrica asigură baza de dezvoltare şi investiţii pe termen lung a companiei. Noi nu putem furniza sumele necesare în acest scop, respectiv circa 300-350 milioane de euro anual, pentru construcţia de noi hidrocentrale sau pentru modernizarea celor existente. Singura soluţie de finanţare a obiectivelor de investiţii o reprezintă aceste contracte pe termen lung”, a declarat Mihai David. “Am renegociat toate contractele şi le-am prelungit pe cele care au permis creşterea preţurilor de livrare a energiei. Nu am modificat cantităţile din contracte”, a adăugat şeful Hidroelectrica. El a mai spus că 25% din contractele directe de livrare a energiei pe care Hidroelectrica le are cu mai multe companii private vor fi transferate societăţii Electra, căreia Hidroelectrica îi va ceda o serie de hidrocentrale. “Vă pot spune că 25% din contractul cu Alro va merge la Electra. În cazul Alro a fost modificată structura contractului”, a precizat David.

Dorind să justifice, probabil, faptul că nu a apelat la bursă, şeful Hidroelectrica a ţinut să precizeze că din a doua parte a acestui an, compania va vinde mai multă energie în condiţii de transparenţă, prin intermediul pieţei OPCOM. “Din a doua parte a anului şi mai ales din 2011 vom pune mai multă energie pe piaţă, pentru că OPCOM ne oferă avantajul să încheiem contracte pe termen lung, care sunt necesare pentru noi”, a spus David, prezent la conferinţa Mediafax Talks about Energy. Acesta a mai precizat că Hidroelectrica a avut la patru luni un profit de circa 200 milioane de lei. Compania a produs în primele trei luni 4.217 GWh, mai mult cu 6,6% comparativ cu 3.954 GWh în acelaşi interval din 2009.

Ministrul Berceanu face bani din afaceri cu statul

Romania trebuie salvata!
libertatea.ro


Conform publicaţiei Puterea, firma miniştrilor Radu Berceanu (foto) şi Adriean Videanu, AVI SRL, derulează afaceri cu statul şi cu regiile autonome.

Mare parte din trenurile de călători folosite de Metrorex sunt fabricate de Bombardier, companie “prietenă” cu AVI, iar mentenanţa acestora e asigurată de francezii de la Alstom, o altă firmă aflată în relaţii contractuale cu societatea lui Radu Berceanu. O altă legătură, la fel de interesantă, există între firma şefului de la Transporturi şi Irisbus, care a furnizat autobuze şi troleibuze Bucureştiului. Nici afacerea cu Poşta Română nu e de trecut cu vederea, întrucât societatea lui Berceanu furnizează Companiei Naţionale Poşta Română cutii poştale stradale.

Udrea promovează România pe internet, cu 200.000 €

La Ministerul Dezvoltării şi Turismului criza nu a afectat bugetul de promovare a României pe internet. Potrivit publicaţiei Financiarul, Elena Udrea pune la bătaie 200.000 €, până la sfârşitul acestui an, pentru reclamele online legate de România, ce vor apărea pe Yahoo şi pe Google, precum şi alţi 100.000 € pentru promovare la tv.