joi, 27 mai 2010

Puterea a avut dreptate. Da, Mihai David a bătut palma cu «băieții deștepți»

Romania trebuie salvata!
Puterea.ro
Autor: MARILENA DAN

Directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, a recunoscut, ieri, de voie, de nevoie, faptul că societatea pe care o conduce a reînnoit contractele de furnizare de energie la preţuri preferenţiale cu aşa-numiţii “băieţi deştepţi”. Întrebat care sunt firmele cu care Hidroelectrica a reînnoit recent contractele, David a evitat un răspuns direct, menţionând doar că acestea sunt stipulate, cu tot cu valoarea aferentă, în rapoartele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica din 2008 şi 2009.

“Hidroelectrica a încheiat de-a lungul timpului contracte bilaterale cu mai multe firme. Eu doar le-am preluat. Vreau să subliniez însă că din luna iulie 2009 (n.n. de când a fost numit în funcţie) şi până la sfârșitul anului trecut, preţul energiei a crescut cu aproximativ 22%, iar de la 1 ianuarie 2010, cu încă 25-30%. Astfel, acea extraordinară relaţie cu «băieţii deştepţi» a reuşit să se ducă în direcţia «băieţi harnici»”, a spus Mihai David. El a subliniat legătura aproape ombilicală dintre Hidroelectrica şi “băieţii deştepţi”: “Societăţile care au contracte bilaterale de furnizare de energie cu Hidroelectrica asigură baza de dezvoltare şi investiţii pe termen lung a companiei. Noi nu putem furniza sumele necesare în acest scop, respectiv circa 300-350 milioane de euro anual, pentru construcţia de noi hidrocentrale sau pentru modernizarea celor existente. Singura soluţie de finanţare a obiectivelor de investiţii o reprezintă aceste contracte pe termen lung”, a declarat Mihai David. “Am renegociat toate contractele şi le-am prelungit pe cele care au permis creşterea preţurilor de livrare a energiei. Nu am modificat cantităţile din contracte”, a adăugat şeful Hidroelectrica. El a mai spus că 25% din contractele directe de livrare a energiei pe care Hidroelectrica le are cu mai multe companii private vor fi transferate societăţii Electra, căreia Hidroelectrica îi va ceda o serie de hidrocentrale. “Vă pot spune că 25% din contractul cu Alro va merge la Electra. În cazul Alro a fost modificată structura contractului”, a precizat David.

Dorind să justifice, probabil, faptul că nu a apelat la bursă, şeful Hidroelectrica a ţinut să precizeze că din a doua parte a acestui an, compania va vinde mai multă energie în condiţii de transparenţă, prin intermediul pieţei OPCOM. “Din a doua parte a anului şi mai ales din 2011 vom pune mai multă energie pe piaţă, pentru că OPCOM ne oferă avantajul să încheiem contracte pe termen lung, care sunt necesare pentru noi”, a spus David, prezent la conferinţa Mediafax Talks about Energy. Acesta a mai precizat că Hidroelectrica a avut la patru luni un profit de circa 200 milioane de lei. Compania a produs în primele trei luni 4.217 GWh, mai mult cu 6,6% comparativ cu 3.954 GWh în acelaşi interval din 2009.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu