miercuri, 18 august 2010

O firmă cu un angajat face zebre de milioane de euro

Romania trebuie salvata!
Adevarul.ro
Silviu Brumă Adina Ştefan
Miercuri 18 aug 2010


LOVITURĂ Sea Estero Construct SRL este firma care a instalat cele 64 de „treceri de pietoni inteligente” din Bucureşti, deşi la Registrul Comerţului figurează cu un singur angajat. Micuţa firmă patrontă de italianul Umbrico Roberto are sediul social la etajul unu al unui bloc de pe strada Nicolae Iorga. Primăria Capitalei i-a umplut însă visteria cu 5,5 milioane de euro.

MAI CITIŢI ŞI:
Vedeţi cum funcţionează o trecere de pietoni de 86.000 de euro!
Trecerile de pietoni inteligente, instalate de o firmă de apartament

Zebrele solare care au fost montate anul acesta în Capitală au atras atenţia bucureştenilor, fie ei şoferi, fie pietoni. Aceasta a fost şi intenţia municipalităţii atunci când a plătit 86.000 de euro pentru o astfel de trecere de pietoni luminoasă, însă oamenii se întreabă dacă trebuia să se cheltuiască atâţia bani din bugetul local în an de criză.

Răspunsul vine din stradă, acolo unde modernele zebre au început să se defecteze, iar şoferii să le ignore, deoarece senzorii de mişcare la care reacţionează sistemul luminos se declanşează prea uşor. Mai mult, accidentele nu au scăzut în zonele unde au apărut trecerile alimentate cu panouri solare.

Fără concurenţă
În aceste condiţii, faptul că firma care a încasat 5, 5 milioane de euro pentru montarea acestor „porţi galactice” a primit contractul fără a avea concurenţă vine ca o cireaşă pe tortul aranjamentelor pe bani publici.



Sea Estero Construct SRL funcţionează într-un bloc de firme de apartament


Norocoasa companie este Sea Estero Construct SRL, o firmă înfiinţă în luna aprilie a anului trecut. Cei doi asociaţi, persoane juridice italiene, au pus împreună un capital social de aproximativ 225.000 de euro şi au înfiinţat sediul social la etajul unu al unui bloc de pe strada Nicolae Iorga.
Potrivit Registrului Comerţului, italienii au angajat o singură persoană şi au dat drumul la afacere.

Peste doar trei luni societatea comercială a reuşit să prindă un contract de peste 5,5 milioane de euro, cu Primăria Capitalei.
Municipalitatea i-a atribuit în luna iulie 2009 un contract pentru montarea tuturor trecerilor de pietoni solare din Bucureşti, fără licitaţie electronică.

irma Sea Estero Construct SRL a fost singurul participant la licitaţia deschisă, „organizată“ de municipalitate, şi bineînţeles că şi câştigătorul.

Potrivit reprezentanţilor firmei, trecerile inteligente ar trebui să ne ţină aproximativ 20 de ani. Perioada de garanţie este de doi ani. „Dacă se strică vreuna noi o facem imediat. Oricum, le verificăm cam o dată la o săptămână pe toate“, a declarat, pentru „Adevărul“, Marius Dobrică, reprezentant al SC Sea Estero Construct SRL.

Defecţiuni la câteva zile de la instalare
Cu toate aceste o astfel de trecere de pietoni inteligentă, situată pe Şoseaua Bucureşti – Târgovişte, s-a stricat de mai bine de două luni, la doar câteva zile de la instalare. Becurile aferente se aprind încontinuu, nu doar atunci când vor pietonii să traverseze strada.

Sea Estero Construct, o firmă de bloc

Sediul firmei Sea Estero Construct SRL este situat într-o zonă selectă a Capitalei, pe strada Nicolae Iorga nr.13, la etajul 1 al unui imobil modern de birouri. La adresa menţionată, într-o curte comună, sunt două blocuri cu patru etaje, renovate şi modernizate, care adăpostesc mai multe firme plătitoare de chirie. Tot în această curte se află parcată şi maşina cu număr de Italia a celor de la Sea Estero Construct.

După cum au observat vecinii de pe stradă, de obicei, la biroul firmei Sea Estero Construct SRL vin în fiecare zi două secretare tinere, românce, şi doi bărbaţi italieni. „Sunt oameni civilizaţi, spun întotdeauna Bună ziua”, a declarat portarul imobilului. „Cred că acum sunt plecaţi în concediu pentru că nici ieri şi nici astăzi nu a venit nimeni la birou, aşa că ziarele lor, pe care le cer în fiecare zi, au rămas la poartă”, a mai zis paznicul imobilului.