marți, 22 ianuarie 2013

Surprizele din lista suplimentară a asistaţilor de lux ai statului: de la neveste de politicieni, miliardari şi penali, la analişti şi umorişti

Romania trebuie salvata!
de Andrei Luca POPESCU, Biro Attila
Publicat la: 21.01.2013 08:40Ultima actualizare: 21.01.2013 13:16

Printre fundaţiile care au sediul în imobile care aparţin statului, prin RA-APPS, se numără cele ale unor politicieni sau apropiaţi ai acestora, dar şi ale unor ziarişti, a unui fost şef SIE sau a unui consilier prezidenţial. Cu chirie la stat stă şi multimiliardarul Gruia Stoica, dar şi grupul Divertis. Statul găzduieşte cu chirie chiar şi oameni cu dosare penale sau condamnaţi la închisoare.

Pentru zonele în care sunt situate imobilele, chiriile sunt foarte mici, cu preţuri variind între 3 şi 5 dolari pe metrul pătrat, în zone centrale ale oraşelor în care se află. Spre comparaţie, chiria pe metrul pătrat pentru un apartament în Drumul Taberei din Bucureşti costă în jur de 4 dolari pe metru pătrat.

Guvernul a dat vineri publicităţii lista completă a fundaţiilor, firmelor şi caselor de avocatură care stau cu chirie la stat, în imobile ale RA-APPS. Gândul a prezentat numele cele mai sonore care se ascund în spatele acestor fundaţii: fundaţia lui Victor Alistar, şeful Transparency International Romania, grădiniţa fiicei fostului şef al SRI, Virgil Măgureanu, fundaţia soţiei senatorului PSD Mircea Geoană, dar şi fundaţiile fostului ministru de Externe PDL Teodor Baconschi sau fostului premier PSD Adrian Năstase.

Pe lista celor 146 de fundaţii cu sediul în imobile RA-APPS se află însă şi alte personaje celebre.

Printre politicienii care deţin în chirie un spaţiu RA-APPS se numără şi Valeriu Stoica de la PDL. Institutul de Studii Populare a închiriat de la regie 270 metri pătraţi pentru care plăteşte 1.079 de euro pe lună. Din Consiliul de Administraţie al ISP mai fac parte şi alţi membri marcanţi ai PDL, precum Anca Boagiu, Cristian Preda şi Sever Voinescu. Chiria plătită de ISP este de 4 dolari pe metru pătrat, pentru imobilul situat pe strada Alecu Russo, între bulevardul Dacia şi strada Mihai Eminescu.

Institutul de Studii Liberale, înfiinţat de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, funcţionează într-un spaţiu RA-APPS de 722 metri pătraţi, pentru care plăteşte o chirie de 3.200 euro pe lună. Chiria poate părea mare, însă înseamnă doar 4,4 dolari pe metrul pătrat, pentru un imobil situat pe strada Armenească. Presa a relatat că în 2008 institutul a fost declarat de Tăriceanu ca fiind de utilitate publică. Institutul de Studii Liberale ar fi fost finanţat de către afaceristul Dinu Patriciu, iar printre membrii fondatori se numără miniştrii PNL Cristian David şi Mihai Voicu, dar şi actualul vice-guvernator BNR, liberalul Bogdan Olteanu.

Chiriaşi RA-APPS: reprezentanţi ai Preşedinţiei, ai SIE, ai PSD

Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate internaţională Iulian Chifu a fost preşedinte şi membru fondator al Asociaţiei Centrul de Prevenire a Conflictelor & Early Warning, care funcţionează tot într-un imobil de stat. Asociaţia l-a avut ca preşedinte pe Iulian Chifu, dar în prezent acesta figurează doar ca membru fondator. Asociaţia fondată de Chifu funcţionează într-un spaţiu de 114 metri pătraţi şi plăteşte o chirie de 457 de euro pe lună. Asociaţia a închiriat spaţiul de la RA-APPS în anul 2003.

Contactat de gândul, consilierul prezidenţial Iulian Chifu a declarat că nu doreşte să facă niciun comentariu.

Fundaţia Pentru Progres îl are ca preşedinte pe Cătălin Harnagea, fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Potrivit listei publicate de guvern, Fundaţia Pentru Progres are în chirie un spaţiu de 174 metri pătraţi, pentru care plăteşte o chirie 687 euro pe lună.

Deputatul PSD Cristian Rizea are fundaţia sa, Fundaţia pentru Promovarea Idealurilor Europene, cu chirie la RA-APPS, pe o stradă din apropierea Palatului Parlamentului, din Bucureşti. Pentru cei 310 metri pătraţi pe care îi ocupă, fundaţia lui Rizea plăteşte 1.513 euro pe lună. Rizea a fost cercetat de DNA într-un dosar privind deturnarea unor fonduri de peste 1 milion de euro, pe când era preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport şi Tineret.

Familia deputatului PSD Anghel Stanciu deţine Fundaţia Ecologica Green, care are sediul în Iaşi, într-un imobil al RA-APPS. Soţia deputatului, Virginia Stanciu, conduce fundaţia, iar fiul său şi Stanciu însuşi sunt vicepreşedinţi. Ecologica Green deţine o reţea de şcoli postliceale şi plăteşte lunar chirie de 3.706 euro pe un spaţiu de 876 metri. Anghel Stanciu are un dosar penal privind conflictul de interese, după ce ANI a descoperit că deputatul şi-a angajat la cabinetul de parlamentar pe fiul şi pe nora sa.

Fundaţia "Institutul Român pentru Studii Democrate", înfiinţată de fostul premier Petre Roman, actual deputat PNL de Braşov, ocupă 362 de metri pătraţi într-o clădire de la RA-APPS, pentru care plăteşte 1.506 euro şi 26 de lei pe lună. În declaraţia de interese a lui Petre Roman, acesta nu mai apare ca membru al fundaţiei.

Liderul PRM Corneliu Vadim Tudor are Fundaţia România Mare şi plăteşte 472 de euro lunar chirie la RA-APPS, pe 108 metri pătraţi, pe Calea Victoriei din Bucureşti.

Forumul Democrat al Germanilor din România, al cărui preşedinte este primarul Sibiului, Klaus Johannis, are sediul pe bulevardul Magheru din Sibiu. Partidul plăteşte 854 euro pe lună pentru un imobil de 229 mp.

Asociaţia Cordelia este o asociaţie din Mehedinţi. Presa i-a atribuit asociaţia fostului ministru PDL al Apărării, Mihai Stănişoară. Contactat de gândul, Mihai Stănişoară a explicat că Asociaţia Cordelia nu este a sa şi nu este membru al asociaţiei. Fostul ministru a explicat că după ce a părăsit funcţia de ministru le-a transmis celor de la Cordelia că apartamentul lui este liber şi că îl pot solicita de la RA-APPS. "Îi cunosc pe cei de la asociaţie şi când am plecat din apartament le-am spus că e liber şi că pot să le închirieze", a explicat Stănişoară pentru gândul.

Fundaţia Cult aparţine Adrianei Voicu, fosta soţie a lui Mădălin Voicu, deputat PSD. Fundaţia plăteşte 1.582 euro şi 54 de lei lunar pentru 399 mp în zona Dorobanţi-Victoriei. Mădălin Voicu a declarat pentru gândul că nu are nicio legătură cu fundaţia Cult.

Un multimiliardar şi penali, în gazdă la stat

Multimiliardarul Gruia Stoica deţine Fundaţia Grampet. Patronul Grupului Feroviar Român, cel mai mare operator privat de transport feroviar de marfă, are o avere de peste 420 de milioane de euro, conform Forbes Romania. Chiria pe care o plăteşte la stat este însă modică: 1.296 euro şi 144 de lei pe lună, pentru 320 mp pe Calea Victoriei din Bucureşti.

Fundaţia unui alt afacerist este Fundaţia pentru Turism România, cunoscută în anii 2000 pentru afacerea Dracula Park. Asociaţia a închiriat un imobil de 542 metri pătraţi de la RA-APPS, pentru care plăteşte 2.300 euro pe lună. Fundaţia a fost înfiinţată în anii 2000 de către omul de afaceri Bartolomeu Finiş.

Asociaţia de tenis a fratelui mai mare al celebrului Ilie Năstase are sediu tot de la stat. Asociaţia Şcoala de tenis Năstase Costică si Mihnea plăteşte chirie doar 1 dolar pe metru pătrat, în complexul Florească din Bucureşti. Costică Năstase a semnat contractul în 2002, pe când la secretarul general al Guvernului era Şerban Mihăilescu, fost lider PSD poreclit Micky Şpagă. Fundaţia plăteşte 731,55 dolari pe lună, pentru tot atâţia metri pătraţi.

Asociaţia Club 22 stă tot cu chirie la stat, chiar dacă fondatorul ei, fostul secretar de stat Emilian Cutean, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru promovarea unei hotărâri de guvern, prin care a dirijat trei miliarde de lei vechi către Asociaţia "Club 22", înfiinţată şi condusă de el. Fundaţia plăteşte 768 de euro lunar, pentru 310 mp.

Asociaţia Liga Naţională şi Internaţională pentru Apărarea Drepturilor Omului (ALNIADO) plăteşte la RA-APPS o chirie de 296 euro lunar, pentru 74 mp pe bulevardul Nicolae Bălcescu din Bucureşti. Este în curs de evacuare. Fosta preşedintă a fundaţiei, Alexandrina Gavrilă, este acuzată de trafic de influenţă, după ce ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), din cadrul Ministerului de Interne, au prins-o în flagrant delict în timp ce primea 1.000 de lei mită pentru a interveni în favoarea unui deţinut încarcerat la Penitenciarul Giurgiu.

Prietenii de partid stau cu chirie la stat

Fundaţia "Ajutor pentru Vârsta a III-a" îl are ca vicepreşedinte pe Milică Rădulescu, rudă a fostului secretar de stat de la Agricultură, Adrian Rădulescu, şi preşedinte al Partidului Popular Agrar. Adrian Rădulescu a fost şef de cabinet al ministrului Dacian Cioloş şi secretar de stat pe vremea ministrului PDL Valeriu Tabără. Fundaţia lui Milică plăteşte 168 de euro pe lună, pentru 40 de mp în piaţa Walter Mărăcineanu din Bucureşti.

Institutul SETAR are un contract de închiriere cu RA-APPS pentru un spaţiu de 130 metri pătraţi, pentru care plăteşte 560 euro pe lună. Institutul a fost înfiinţat în anul 1999 iar pe pagina de internet spune că a fost sprijinit de Traian Băsescu, ministru al Transporturilor la acea dată. Institutul Setar este condus de Virgiliu Mihail Cucliciu, care în 2011 a fost numit de ministrul PDL al Transporturilor, Anca Boagiu, în funcţia de inspector de stat şef şi preşedinte al consiliului de conducere al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

Asociaţia Profesională a Producătorilor de Agregate Minerale din România îl are ca secretar general pe Laurenţiu Bogatu, fost şef la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale în 2008, sub guvernarea PDL. Asociaţia plăteşte 247 euro lunar, pentru un imobil de 59 mp.

Agenţia pentru Dezvoltare Comunitară "Împreună" a închiriat un imobil al RA-APPS de 215 metri pătraţi pentru care plăteşte o chirie de 850 euro pe lună. Fundaţia este condusă de căte Gelu Duminică, care este membru în comisia prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice din România.

Ziarişti, umorişti, analişti şi masoni cu chirie la stat

Asociaţia Culturală Divertis, înfiinţată de grupul umoristic Divertis, plăteşte 749 de euro pe lună pentru 177 mp pe bulevardul Nicolae Bălcescu din Bucureşti.

Uniunea Ziariştilor Profesionişti îl are ca preşedinte executiv pe Bogdan Gamaleţ, fost jurnalist Realitatea Tv, dar şi fost consilier al Robertei Anastase, deputat PDL şi fostă şefă a Camerei Deputaţilor. Uniunea plăteşte 275 euro lunar pe 61 mp, la Casa Presei.

Asociaţia Eurofilm, care în registrul ONG-urilor apare ca fiind condusă de jurnalistul Doru Buşcu de la "Caţavencii" are un contract de închiriere cu RA-APPS. Potrivit listei de la Guvern, asociaţia lui Buşcu are un imobil de 82 de metri pătraţi, pentru care plăteşte 322 euro pe lună.

Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, al cărei director este analistul TV Alexandru Cumpănaşu, a închiriat de la RA-APPS un imobil de 226 metri pătraţi pentru care plăteşte o chirie de 915 euro pe lună. Presa a relatat că acestă fundaţie a accesat fonduri europene prin intermediul Ministerului de Interne.

Asociaţia Cavalerii de Malta Bucureşti 2010 plăteşte 1.212 euro şi 206 lei pe lună, pentru un imobil de 296 mp, pe strada General David Praporgescu, din zona Rosetti a Capitalei. Ordinul masonic este condus de Iulian Moisescu.

"Perlele" imobiliare ale milionarului Puiu Popoviciu, puse sub sechestru

Romania trebuie salvata!
Ionel Stoica evz.ro

Milionarul discret al României, Puiu Popoviciu, cu o avere de 100 de milioane de euro, avea pe numele său doar câteva imobile. Imperiul şi-l controlează prin off-shore-uri

Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Sursa: NICU DÎRDÎIAC

1 /2.
Procurorii DNA au avut o surpriză de proporţii atunci când au pus sechestru asigurator pe averea milionarului Puiu Popoviciu. Anchetatorii au vrut să se asigure că prejudiciul uriaş, în dosarul „Băneasa”, aproximativ un miliard de lei, va putea fi recuperat. Pe numele lui, DNA a descoperit doar şase imobile, deşi, în 2003, Popoviciu era bine înfipt în Top 300 Capital, cu o avere de 100 de milioane de euro.

Este vorba de două apartamente luxoase, aflate în zona ultracentrală a Capitalei, şi patru spaţii comerciale, aflate într-un imobil din centrul Bucureştiului.

Atent, numele lui Puiu Popoviciu, cel care a controlat „proiectul Băneasa”, apare rar în actele oficiale. În iulie 2002, el a fost numit administrator şi de vicepreşedinte al AGA al Băneasa Investments, înfiinţată în 2000.

„Este prima oară când Popoviciu Gabriel –Aurel deţine o funcţie oficială într-o societate parte a mecanismului care era gândit de el. Până în acest moment, Popoviciu coordona activitatea societăţii prin intermediul lui Bejenaru Andrei- Mihai, omul său de încredere care făcea legătura cu Alecu Ioan- Niculae”, subliniază, în rechizitoriu, procurorii DNA. Bejenaru a fost şi reprezentantul off-shore-urilor care controlau Băneasa Investments.

INTERCEPTĂRI. Puiu Popoviciu voia să-i ia Palatul lui Gigi Becali. Fostul şef al DGIPI: „Nu vreau şef, nu mai pot să f...t!”
Interpuşii milionarului

„Evenimentul zilei” dezvăluia, încă din 2008, că Puiu Popoviciu controlează, prin interpuşi şi firme off-shore, un adevărat imperiu imobiliar. El a preluat fostele societăţi de stat Alltrom, Herăstrău, ASD Mioriţa şi Comaliment, dar pe care le-a trecut pe numele mamei sale, Ligia Popoviciu (82 de ani), fosta croitoreasă a Elenei Ceauşescu. Din umbră, Popoviciu deţinea participaţii la hoteluri, restaurante, lanţuri de fast-foods.

Alecu Ioan-Niculae este fostul rector al Universităţi de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti. El a fost elevul tatălui lui Puiu Popoviciu, fost profesor la această Universitate. Prin intermediul lui, milionarul a pus mâna pe 224 de hectare de teren din Nordul Capitalei.

Popoviciu nu i-ar fi dat nimic lui Alecu Niculae, potrivit interceptărilor. „Îţi jur că eu nu i-am dat ca să, ăla, rectorul ăla. Nu i-am dat un…un dolar, nu i-am dat! Nu i-am dat nimic la toată chestia asta, aşa”, i-ar fi spus Popoviciu fostului şef al serviciului DGIPI, Cornel Şerban.

„Sunt destule piedici de la cei care au interese în zonă. Domnul Voiculescu şi domnul Becali, primul deţine zona aeroportului Băneasa, cel de-al doilea Pipera, nu au niciun interes să apară în zonă un investitor puternic”
ALECU NICULAE, declaraţie pro-Puiu Popoviciu, anul 2000, în faţa Senatului USAMV Bucureşti

224 de hectare au ajuns sub controlul lui Popoviciu. Păcăliţii: statul cu 335 de milione de lei şi Univeristatea de Agronomie cu 619 de milione de lei

Afacerile lui Puiu Popoviciu din România sunt făcute prin intermediul off-shore-urilor cipriote, iar averea imobiliară este pe numele mamei sale, Lidia Popoviciu (82 de ani)

Puiu Popoviciu se lăuda cu relația sa cu Traian Băsescu. Administrația Prezidențială: discuțiile din dosar, ”regretabile invenții”

Proprietar la „Romarta copiilor”

Cele patru spaţii comerciale, care au fost paţial în proprietatea lui Puiu Poviciu, sunt în faţa Cercului Militar din Bucureşti şi au fost închiriate, în 2003, unei bănci franceze. Contractul de închiriere este pe zece ani şi expiră anul acesta, potrivit datelor DNA. Este vorba de parterul imobilului, unde înainte de 1989 era magazinul „Romarta Copiilor”.

În 2010, la un an după ce procurorii DNA au început ancheta împotriva sa, el şi-a vândut cotele de proprietate unui asociat. El deţinea părţi din subsol I (1.174 metri pătraţi), subsol II (278 metri pătraţi), parter (684 de metri pătraţi) şi mezanin (985 de metri pătraţi).



Citiţi mai mult: "Perlele" imobiliare ale lui Popoviciu, puse sub sechestru - Justiţie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/perlele-imobiliare-ale-milionarului-puiu-popoviciu-puse-sub-sechestru-1020158.html#ixzz2IiB9mIA7
EVZ.ro