marți, 27 octombrie 2009

Şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială din Sibiu, anchetată pentru cheltuirea defectuoasă a 800.000 de euro

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
26 Oct 2009 Traian Deleanu

Şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a judeţului Sibiu, Anca Drăgan, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar care scoate la iveală cheltuirea cel puţin defectuoasă a aproximativ 800.000 de euro, bani europeni. Procesul penal, care are prima înfăţişare marţi, a dus şi la suspenda­rea Ancăi Drăgan din funcţie.
Suspendarea directoarei vine cu greu - Consiliul Judeţean Sibiu, în subordinea căruia funcţionează direc­ţia, a întrunit şi o comisie care să stu­dieze activitatea directoarei, fără nici o urmare însă. Abia procesul penal pornit de procurorii anticorupţie l-a determinat pe Martin Bottesch, preşe­dintele CJ Sibiu, să ceară suspendarea Ancăi Drăgan.
Una spune planul, alta realitatea

În calitate de director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Sibiu, Anca Drăgan a gestionat două proiecte cu finanţare prin fonduri PHARE. Potrivit surselor judiciare, banii au fost irosiţi în mare parte. Spre exemplu, în comuna Biertan, din ju­deţul Sibiu, în 2007 a început ridica­rea Centrului de îngrijire şi asistenţă socială „Episcop Nicolae Popoviciu“, viitoarea casă pentru 30 de persoane în vârstă.
Pentru amenajarea acestuia au fost alocaţi aproximativ 300.000 de euro, fonduri PHARE. Lucrarea a fost încredinţată societăţii Yus Con­struct, al cărei patron, Victor Stăni­cescu, este o cunoştinţă a arhitectului-şef al judeţului. Această precizare are rolul ei: pe arhitectul-şef al Consiliului Judeţean îl cheamă Eugeniu Drăgan şi este soţul Ancăi Drăgan.
Deşi realizarea centrului de la Bier­tan era anunţată de Anca Drăgan ca fiind încheiată în 29 octombrie 2007, în realitate, două săptămâni mai târ­ziu, casa din Biertan încă era un şan­tier întreg. Abia la jumătatea lui no­iem­brie soseau gresia, faianţa, tâm­plă­ria PVC şi alte materiale de construcţii. Care nu au mai fost montate de firma Yus Construct, ci de angajaţii DGASPC, care au fost pontaţi pentru „activităţi de măturare curte“. Deşi, iniţial, clădirea din Biertan trebuia amenajată cu trei niveluri, inclusiv mansardă, Yus Construct a „predat“ lucrarea cu numai două niveluri. Lucrările prost executate au fost fericit completate şi de lipsa multor alte dotări promise în banii contractaţi. De exemplu, platforma elevatoare pentru persoanele cu handicap, calculatoarele şi frigiderele prevăzute în proiect nu au mai fost furnizate.
Tot cu cântec au fost cheltuiţi alţi aproximativ 500.000 de euro, alocaţi prin intermediul DGASPC proiectului „Accesibilizarea pieţei muncii pentru persoanele cu handicap“, proiect de implementat în municipiul Mediaş. În urma acestuia, în municipiul de pe Târnava Mare urma să fie amenajată o hală pentru tâmplărie şi producţia de ambalaje de carton. Aici ar fi trebuit să lucreze persoanele cu handicap, lucru ce nu s-a mai întâmplat însă, susţin aceleaşi surse judiciare.

Înjurături în instituţie
În dosarul înregistrat cu numărul 12370/306/2009 la Judecătoria Si­biu, inculpaţi alături de Anca Drăgan mai sunt Radu Vasile Paşcu şi Anca Daniela Crişan, manageri de proiect implicaţi în cheltuirea fondurilor amintite mai sus. În urma apariţiei acestui proces, conducerea Consiliului Judeţean a decis să propună consilierilor judeţeni ai Sibiului să suspende colaborarea cu Anca Drăgan din ultima zi a acestei luni. Propunerea va fi supusă votului în şedinţa CJ programată abia joia aceasta, deşi o comisie formată din consilieri judeţeni a redactat acum câteva luni un raport în care descria atmosfera de teroare care domnea în interiorul Direcţiei de protecţie socială. „Se derulează o politică de persecutare a personalului neagreat. (...)
Doamna director general Anca Drăgan a pro­dus o falie în instituţie, prin submina­rea autorităţii şi competenţei profe­sionale a doamnelor director general adjunct“, au constatat consilierii ju­deţeni care au anchetat situaţia.
Comisia respectivă a remarcat şi „sus­ţinerea şi încurajarea unei grupări de prozeliţi, în frunte cu «eminenţa cenuşie» domnul Tincă, care prin presiune şi influenţă a creat un climat de denigrare, spirit ireverenţios şi izolare a doamnelor director general adjunct Laura Vîlsan şi Maria Al­binaru. Dom­nul Tincă a obstrucţionat permanent accesul la doamna director general, atât a persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în direcţie, cât şi a persoa­nelor din afara instituţiei (...) - de aici insulte, imprecaţii adresate profesio­niş­tilor nealiniaţi la conduita impusă persoanelor menţionate“, se mai arată în raportul comisiei CJ. Acest docu­ment nu a produs însă nici o urmare în deciziile conducerii instituţiei judeţene.
Deşi solicitată prin intermediul Bi­roului de presă, Anca Drăgan nu a făcut nici o declaraţie. Iar Daniela Crişan, inculpată în acelaşi proces de corupţie, a preferat să aştepte cu de­cla­raţiile. „În faza aceasta nu pot spune nimic, acum sunt şi în timpul servi­ciului. O să vorbim după ce se mai limpezesc lucrurile.“

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu