luni, 28 septembrie 2009

Frauda record: Reteta de insulina pentru 22 de an

Romania trebuie salvata!

Pentru aceasta paguba imensa este banuit doctorul Tiberius Mogos, de la institutul de diabet "N.C. Paulescu".




Procurorii il ancheteaza deja pe doctorul Tiberiu Mogos, dar si pe farmacistii care au decontat cele doua retete fictive la Casa de Sanatate.



"Comisia de evaluare din Ministerul Sanatatii a constatat ca este vorba de suma de 21 de miliarde de lei vechi (aproximativ 500.000 de euro - n.r.), care reprezinta cumulul prescriptiilor din anii 2008 si 2009", a declarat purtatorul de cuvant al ministrului Sanatatii, Mihai Ursa, potrivit Gandul.



Ministerul Sanatati (MS) a descoperit in urma unui control, ca medicul Tiberius Mogos ar fi prescris si retete care ajungeau sa valoreze si 100.000 lei fiecare. Pacientii care primeau aceste retete erau apoi indrumati catre lantul de farmacii "2NA Farm", unde aceastea erau incasate si ulterior decontate la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, noteaza Adevarul.



Totodata, MS sustine ca, printre altele, doctorul Mogos a prescris doua retete cu medicamente antidiabetice, a calor valoare cumulata depaseste 200.000 lei. Fiecare reteta includea prescriptii medicale de cate 270 de bucati de stilouri cu insulina, sau tratameul unui diabetic pentru 22 de ani. In mod normal prescriptiile nu se pot face pentru o perioada mai mare de 90 de zile.



Intrebat ce stie despre acest caz, Tiberius Mogos a declarat ca tot ceea ce a aflat in legatura cu subiectul este din presa. "Am inteles ca m-am imbogatit cu jumatate de milion de euro. Acest lucru este absurd. Nu aveam ce sa fac cu insulina prescrisa pe opt luni de zile. Acest medicament se elibereaza gratuit, este tratamentul persoanelor bolnave de diabet, care apartin unui program national de sanatate. Nu o puteam vinde mai departe. Si in plus, daca faceam acest lucru, trebuie sa inteleg ca pacientii mei mureau (....) Cat despre retete eliberate, cele doua, nu vreau sa gasesc o scuza faptul ca lucrez singur, nu am asistent care sa ma ajute. Zilnic, am in jur de 200 de pacienti si e normal sa gresesti. Bun, am gresit eu, dar cei de la farmacie nu trebuiau sa se autosesizeze, mai ales cand o farmacista poate elibera pe o reteta cel mult trei bucati de insulina, pentru trei luni? Cand a vazut 270, nu si-a dat seama ca e ceva in neregula? Pentru o astfel de cantitate, trebuie sa iei insulina cu un maxi taxi", a declarat doctorul, potrivit Gandul.



Intr-o alta declaratie, de data aceasta pentru Adevarul, doctorul Mogos sustine ca acuzatiile care i se aduc sunt "niste aberatii" si ca cel mai "probabil vor" sa-i ia pacientii si sa-i redistribuie altor medici. Doctorul Tiberius Mogos, care nu a fost inca audiat in cadrul anchetei, are circa 350-400 de pacienti saptamanal, in timp ce alti medici au "doar cate 80-90".



Ministrul Sanatatii, Ion Balzac a dispus ca pana la finalul anchetei doctorul Tiberius Mogos sa nu mai poata prescrie retete. Totodata, ministrul a mai cerut inchidera farmaciei si recuperarea pagubei.



„Retetele n-au fost eliberate, n-au ajuns niciodata in farmacie. Este doar un circuit scriptic in farmacie. Verificarile ministerului au aratat ca la farmacia respectiva au fost decontate 9.000 de retete dubioase. Este o problema si cu cei care se ocupa de validarea acestor retete, probabil ca ar fi trebuit sa se sesizeze daca era decontata o reteta de 100.000 de lei“, a declarat Bazac.



Daca este vinovat sau nu doctorul Mogos, ramane de vazut, insa ce este cu mult mai important, e faptul ca inca de la finele lunii iulie, fondurile pentru programul national de diabet zaharat erau insuficiente.



Publicat: astazi 9am.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu