marți, 29 septembrie 2009

Mierea de la Interne: Bani, informaţii şi putere

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
28 Sep 2009 Cristian Sutu, Adina Stancu, Mihai Boeru

Dimineaţa a fost a pedeliştilor, care au anunţat că-l dau afară pe Nica. Partea a doua a zilei a fost a pesediştilor, care, cu un picior în afara Guvernului, zic că nu vor să cedeze. Miza e una uriaşă: MAI este unul dintre ministerele cele mai importante aflate în structura Guvernului. Importanţa sa este dată în principal de gestiunea acestuia. Practic, instituţia controlează toată structura administrativă a României, din Capitală şi până în ultimul sat. În plus, are un serviciu secret vânat de mai toate partidele politice. Iar peste două luni sunt alegeri prezidenţiale
Comitetul Executiv al PSD a votat luni seară pentru susţinerea ministrului de Interne, Dan Nica, şi pentru demisia în bloc a miniştrilor PSD în cazul în care acesta nu va fi menţinut în funcţie. Ideea fusese anunţată încă dinaintea începerii şedinţei de preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie şi confirmată de preşedintele Mircea Geoană, la final. “Considerăm că decizia primului ministru, Emil Boc, este nefondată şi că argumentele invocate în cadrul Coaliţiei reprezintă pretexte politice, care ascund interesul politic direct al domnului Traian Băsescu. Conform Constiuţiei şi protocolului semnat între PD-L şi PSD demisiile miniştrilor se pot face numai cu acordul părţilor”, a spus Geoană.
Acesta a adăugat că îi va trimite, luni seară, o scrisoare, preşedintelui Traian Băsescu, în care va demonta acuzaţiile la adresa lui Nica. "Responsabilitatea aparţine şefului statului, iar dacă Traian Băsescu acceptă remanierea lui Nica, Coaliţia se rupe", a declarat Geoană, care a precizat că miniştrii PSD sunt solidari cu Nica şi vor demisiona în cazul în care premierul Boc va insista să-l îndepărteze de la şefia Internelor.




Preşedintele de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu, a fost la ferm. Şi chiar i-a luat faţa lui Geoană, la microfoane. “Ceea ce a făcut Boc astăzi este o samavolnicie şi nu poate demite un ministru. Nu poate să-l numească pe Blaga ca interimar. Nu e adevărat, Nica nu este revocat. De cine e revocat? Premierul nu are dreptul să o facă. El poate să facă o propunere de revocare care merge la preşedintele Băsescu. Nu există faptul. Dacă vor persista cu această decizie, toţi miniştrii PSD se retrag din guvern. Să nu se joace cu focul!”, a declarat preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.



Reacţia PDL a venit imediat. În direct la Realitatea TV, prin vocea secretarului general Vasile Blaga: "Nu cred că premierul nu se va ţine de cuvânt", a spus Blaga, care a negat că Protocolul nu a fost încălcat, pentru că premierul Boc a consultat PSD, că nu se schimbă componenţa politică a Guvernului, cât timp PSD va depune un alt ministru de Interne şi că nu se încalcă Constituţia pentru că aceasta prevede posibilitatea asigurării unui interimat pentru 45 de zile. Blaga a precizat că dacă miniştrii PSD îşi vor da demisiile, acestea vor fi puse în practică în 15 zile, potrivit Legii răspunderii ministeriale, după care pot urma 45 de zile de interimat.



Fostul ministru PSD al Transporturilor, Miron Mitrea, a aruncat şi el o săgeată în direcţia propriului partid: “Eu de dimineaţă mi-aş fi retras miniştrii din Guvern. Îţi întregeşti prestigiul de partid. PSD nu-şi poate permite să stea în poziţia asta de ciucă a bătăilor PDL. Să se i se impună asumarea a două coduri, să i se remanieze un ministru de astăzi de pe astăzi. În acelaşi timp trebuie să remarc că nu ne certăm pe mărirea sau scăderea TVA, pe probleme fundamentale ne certăm pe un amărât de serviciu secret”.



Şi totuşi miza nu e deloc una mică. MAI este mai mult decât poliţie, este cea mai mare structură organizatorică din România. Un mastodont care ajunge la aproape 180.000 de angajaţi, culege şi deţine cele mai multe şi mai sofisticate informaţii. Cine controlează MAI este stăpânul poliţiştilor, al jandarmilor, al frontierelor, dar şi al prefecturilor şi Rezervelor Statului. Deţine pârghiile prin care organizează alegerile, răspunde de ordinea publică, de liniştea cetăţeanului şi de administraţia publică. Cine deţine puterea peste MAI este personaj-cheie. Depinde ce face cu ea.



Pe lângă Poliţie şi Jandarmerie în ograda MAI se află şi Poliţia de frontieră, Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Arhivele Naţionale, Paşapoartele, Migraţia, dar şi Cadastrul şi Rezervele de Stat. Ministrul de Interne este şeful armatei de funcţionari publici din ţară, dar şi mai-marele prefecţilor din cele 42 de judeţe. Astfel, la MAI se strâng date despre întreaga societate, de la preşedinte până la cel din urmă cetăţean. Prin ograda MAI trec astfel atât probleme de siguranţă naţională, dar şi gestionarea programului „Cornul şi Laptele“.



Agentul de poliţie, unul electoral de succes





Ministerul de Interne controlează social toată România, iar în contextul unor alegeri, un şef de post din cea mai mică comună poate deveni un agent electoral de succes.



Prin organizarea sa bicefală, ministerul este cel care organizează alegerile, prin structura sa administrativă, dar le şi păzeşte prin Jandarmerie şi Poliţie. Cea mai râvnită structură a MAI este, de departe, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), pentru informaţiile pe care le culege. În contextul unui proces electoral corect, acest serviciu ar deveni inutil în acest segment. MAI dispune de un mare volum de informaţii, dintre care 50% sunt adunate chiar de angajaţii DGIPI, iar restul provin de la structura administrativă, dar şi de la alte ministere. Toate aceste informaţii sunt sintetizate şi analizate de către DGIPI.



Seiful MAI

MAI este şi o veritabilă sursă de bani, deoarece pe lângă bugetul şi dotările impresionate ale acestei instituţii aici vin şi mari sume de bani din fonduri europene. Aceştia sunt destinaţi atât investiţiilor din administraţia locală, cât şi Direcţiei Schengen. De asemenea, Poliţia Rutieră are rolul de a supraveghea traficul din toate zonele ţării, iar sumele provenite din amenzi sunt foarte mari. Poliţia de Frontieră este „ochiul“ vigilent la graniţă, are atribuţii şi în lupta împotriva criminalităţii transfrontaliere, participă la misiuni de capturare a contrabandiştilor, de anihilare a braconajului pe Dunăre, supraveghează migraţia ilegală. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă este o structură suprasolicitată: incendii, dispariţii, prăbuşiri de clădiri, accidente în zone greu accesibile etc.
Printre cele mai solicitante activităţi se numără cele efectuate de Poliţia Judiciară. Procurorul general al României, Laura Codruţa Kövesi, a explicat, recent, că 95% din dosare sunt realizate cu ajutorul Poliţiei Judiciare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu