vineri, 3 iulie 2009

Anchetele Gazatei

Romania trebuie salvata!

INVESTIGAȚIE GSP CAZUL RIDZI
Scena din aer


de Cristi Scutariu, Mirela Neag, Cătălin Tolontan
03.07.2009

Stupoare, ieri, la Comisia parlamentară de Anchetă a cazului Ridzi. Costi Mocanu, şeful ProTV, a declarat că: “organizarea şi finanţarea concertului de 2 Mai de la mare au fost suportate deMediaPro Production”. Deputaţii s-au întrebat pe ce s-au dus atunci cei aproximativ 75.000 de euro plătiţi de MTS pentru scenă şi cei 50.000 plătiţi pentru artişti? Investigaţia continuă

Comisia parlamentară fierbe şi se leagă, precum o pastă, amară pentru unii, dulce pentru alţii. Produce întrebări, polemici, mărturii. Cu proceduri care văzute din afară par o rutină lentă, cu certuri care uneori sar calul, comisia merge înainte.
Ziua şi cererea lui Boureanu
A treia zi din Sala Duca a Palatului Parlamentului a început ieri cu cererea zilnică a lui Cristian Boureanu "pentru ca această comisie, ilegală, să fie desfiinţată".

După ce comisia de anchetare a folosirii banilor publici pentru evenimentele de 2 Mai a decis să-şi continue activitatea, deputatul Boureanu i-a spus deputatului Bănicioiu "sînteţi prost sau faceţi pe prostul", prilej pentru un schimb aproape general de replici şi o refugiere în discuţii pe procedură, care a înghiţit aproape o oră din timp.
"Guvernul încalcă drepturile cetăţeanului"
Apoi, vreme de două ore, unul dintre semnatarii anchetei, Cătălin Tolontan, de la gsp, a fost audiat. Ca să evităm să relatăm despre gsp la persoana întîi, iată ce a difuzat despre agenţia Mediafax.

Cătălin Tolontan a spus în faţa comisiei: "Am probe materiale care atestă că, în opinia mea, acest Guvern încalcă drepturile cetăţeanului. Ceea ce vă pun la dipoziţie reprezintă documente publice, unele au fost puse la dispoziţie de MTS, care demonstrează că Guvernul României a contractat, a recepţionat şi a plătit ştiri şi reportaje la cinci televiziuni din România. Aceste ştiri şi reportaje au fost difuzate ca informaţii. Acest lucru încalcă Legea audiovizualului, care spune că oricărei autoritaţi publice îi e interzisa ingerinţa în politica editorială".

Mediafax mai scrie: "Tolontan a menţionat, înainte de audiere, că, în calitate de jurnalist, nu le poate vorbi nici un moment deputaţilor despre sursele sale".


"Tolontan a spus că nu e ilegal ca Monica Ridzi să apară în ştiri, ci doar că e ilegal să contracteze, să recepţioneze şi să plătească ştiri şi reportaje, specii jurnalistice care nu pot fi cumpărate ca publicitate fără să fie marcate ca atare"
Mediafax despre răspunsul la întrebarea lui Cristian Boureanu

"Este grav şi inacceptabil dacă o autoritate publică contractează ştiri! De aceea mă aflu în această comisie, să aflu dacă, insist pe dacă, acest lucru s-a întîmplat"
Sever Voinescu
Concert organizat de Media Pro Production
Informaţiile lui Costi Mocanu, şeful ProTV şi al tuturor televiziunilor MTV România, au readus audierile şi revelaţiile în zona banilor.

"Concertul de la Costineşti a fost organizat şi plătit de Media Pro Production, care a găsit un partener, firma Nestle", a spus Mocanu. "Tot evenimentul?", au întrebat, surprinşi, deputaţii. "Da", a răspuns Mocanu.

Tot înseamnă inclusiv scena care ar fi costat MTS 75.000 de euro şi artiştii care ar fi costat MTS 50.000 de euro, conform contractului pe care deputaţii îl au în faţă şi cititorii gsp îl pot consulta pe site de o săptămînă.

"Atunci ce s-a întîmplat cu banii?"
De altfel, parlamentarii s-au arătat iritaţi de faptul că, deşi au cerut documentele de o săptămînă, "ministrul Ridzi nu le-a trimis pe toate". "Cititorii dumneavoastră au mai multe probe decît noi, au şi procesele verbale de recepţie", a constatat unul dintre cei din comisie.

Mărturia lui Mocanu a ridicat următoarele întrebări:

1."Dacă nu Artisan, care se obligase prin contractul cu MTS, cu cote clare pe scenă şi pe artişti, inclusiv cu nume, a plătit concertul, ci firma MediaPro Production, care a organizat concertul, atunci ce s-a întîmplat cu cei 125.000 de euro bani publici?!", s-a sesizat deputatul Aura Vasile.

2. Şi cum s-au recepţionat şi apoi plătit de către MTS o scenă şi recitalurile unor cîntăreţi care au fost plătiţi de către Media Pro Production?

Singurii bani pe care ProTV i-a luat din banii MTS, de la Artisan, via Loco, sînt aproximativ 35.000 de euro, estimare gsp, pentru publicitate

Belu între revoltă şi diplomaţie
Octavian Belu a fost pus într-o situaţie ingrată. El a fost audiat de comisie, deşi nu a avut legătură cu evenimentul din 2 Mai.

Acesta şi-a explicat atribuţiile din minister, care, prin minimalismul lor, i-au şocat pe cei din comisie. De altfel, chiar dacă a evitat să-i rostească numele ministrului, Octavian Belu şi-a mărturisit nemulţumirile.
"“Nu am avizat în minister nici măcar o singură activitate sportivă. E evident că nu fac ce trebuie”
Octavian Belu

"Nu înţeleg de ce s-a politizat sportul"
Fostul mare antrenor, acum secretar de stat, a spus că a vrut să rămînă în MTS ca să ajute sportul, dar îşi dă seama în acest moment că nu poate face asta.

La final, a lăsat eleganţa deoparte la adresa şefei lui şi a spus: "Nu înţeleg de ce a fost nevoie să se politizeze sportul şi să fie schimbaţi inclusiv directorii de baze sportive". Investigaţia gsp a început cu politizarea funcţiilor sportive.

Artisan şi Mark absenţi
Parlamentarii au remarcat că reprezentanţii firmelor Artisan şi Mark nu au venit la comisie, moment în care preşedinta Alina Gorghiu a declarat: "Am primit două hîrtii, redactate identic, doar cu antet diferit, prin care ni se spune că nu vor veni la audieri".

Argumentul celor două firme este exact argumentul cu care Cristian Boureanu deschide zilnic şedinţele, dorind să închidă comisia: "Aspectele investigate de comisie fac obiectul unei investigaţii judiciare a DNA". Artisan şi Mark susţin că au fost audiaţi de DNA şi de Garda Financiară şi că nu vor veni la comisie. Au fost convocaţi luni din nou.

Alergătorul
Şedinţa s-a încheiat prin audierea lui Constantin Neagu, secretarul de stat pe tineret de la MTS. "Doamna Ridzi m-a delegat pentru a participa la acţiunile de la Iaşi". Moment în care a fost întrebat: "Care a fost implicarea dumneavoastră?". Moment în care a picat răspunsul:
Vă pot spune că implicarea mea a fos să alerg împreună cu tinerii la cros"
Constantin Neagu, secretar de stat

Merge înainte
Ziua s-a încheiat prin trei replici. Gelu Vişan, PD-L, a spus: "Mi-e ruşine să fac parte dintr-o comisie care nu e altceva decît o execuţie politică a unui ministru". Bogdan Olteanu, PNL, a replicat: "Eu sînt mîndru de ceea ce reuşim în comisie. Controlul parlamentar al Guvernului e ceea ce a lipsit pînă acum, poate că e timpul să se schimbe lucrurile".

"Şi eu cred că e nevoie de control parlamentar şi eu vreau adevărul, dar avem uneori senzaţia, noi cei din PD-L, că există o trîntă politică".

Comisia fierbe înainte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu