vineri, 10 iulie 2009

Deputatul Daniel Buda mulge Napolact pentru vaca lui

Romania trebuie salvata!
09 Iul 2009 Codruta Simina
Cotidianul

Deputatul PDL atacă dur firma clujeană de lactate, pe care o ameninţă cu controale în serie, dar uită să menţioneze că ferma sa furnizează lapte la o firmă concurentă.
Deputatul Daniel Buda a lansat, prin intermediul publicaţiei locale online citynews.ro, două atacuri virulente la adresa companiei Friesland, cea care deţine brandul clujean Napolact. La finalul lunii iunie, Buda declara pentru publicaţia online că are de gând să ceară demararea unor controale dure la Napolact, din cauza calităţii slabe a produselor, dar şi din cauză că firma îşi bate joc de producătorii locali. Ce a „uitat“ să menţioneze liderul PDL Cluj este că el însuşi este acţionar la o firmă ce are, potrivit codului CAEN, ca obiect de activitate tocmai creşterea bovinelor şi producţia de lapte.

Astfel, potrivit Registrului Comerţului, Buda apare, alături de alţi doi membri ai familiei sale, coacţionar la SC Apiovis SRL din Sălaj, judeţul de origine al deputatului.
Mai mult, surse din piaţă, confirmate ulterior de declaraţiile lui Buda, au precizat că firma la care este acţionar este furnizor al Bonas, firmă aflată în competiţie directă cu Friesland, deţinătorul brandului clujean Napolact. Printre acţionarii Bonas se află Vasile Naş, consilier local în comuna Apahida, fost membru al PDL, actual membru PNL.

„Această fabrică a fost o emblemă a Clujului pe care olandezii de la Friesland au distrus-o şi vreau să-i anunţ prin intermediul dumneavoastră că îi voi trece prin toate furcile caudine din puncul de vedere al controalelor“, declara Buda pentru publicaţia online la sfârşitul lunii trecute. Apoi, la câteva zile, subiectul Napolact a fost tratat din nou de publicaţia online, într-un interviu voluminos, în care Buda acuză compania din nou de aceleaşi lucruri, pe larg de această dată şi mult mai dur: „Astăzi laptele de Napolact nu este decât o apă chioară. Am avut discuţii cu factorii abilitaţi pe această problemă“. Iar Daniel Buda nu se opreşte aici cu ameninţările: „Am demarat deja un mecanism care se va pune în mişcare în scurt timp de verificare sub toate aspectele posibile şi imposibile a tot ceea înseamnă Napolact“. Întrebat ce anume presupune această acţiune, deputatul PDL nu vrea să dea amănunte.

„Aş prefera să nu o fac, pentru că ar însemna să îi pun într-o uşoară gardă, însă vreau să le spun să fie foarte atenţi la ceea ce înseamnă densitatea laptelui, conţinutul în grăsime, conţinutul de germeni şi aşa mai departe. Ştiu domniile lor ce înseamnă normele de igienă a laptelui, care nu sunt nici pe departe cele din scripte. Au fost şi discuţii referitoare la posibilitatea de verificare a acestor maşini care tranzitează Clujul şi merg la Târgu-Mureş. Unii colegi spuneau că nu pot fi verificate în trafic, ci doar la destinaţie, în fine, să nu aibă nici un fel de griji că vom găsi pârghiile şi mecanismele necesare pentru a acţiona asupra lor. Nu vrem nici să plece, nici să dea faliment, nu vrem nici să aibă pierderi, vreau doar să dea respectul cuvenit producătorului roman“, a declarat Buda, care a uitat să menţioneze faptul că şi el se numără printre producători.

Oricum, indicaţiile lui Daniel Buda au ajuns unde trebuie. Prefectul de Cluj, Florin Stamatian, a anunţat deja că vor fi luate măsuri şi a recunoscut că a aflat „de la terţi“ de problemele de la Napolact.

Contactat de Cotidianul, Buda a explicat, în prima fază, că firma trecută în declaraţia sa de avere ar fi suspendată, ca urmare a introducerii impozitului forfetar, dar a recunoscut că aceasta furniza lapte către Bonas. Ulterior, deputatul a revenit cu un telefon şi a menţionat că şi în prezent familia sa este furnizor la compania clujeană Bonas. „Eu am spus despre Napolact că nu mai cumpără lapte de la producătorii locali, ci din Ungaria, şi au închis şi la Huedin, unde, din câte ştiu eu, erau pe plus, ca să se mute la Târgu-Mureş“, a precizat Buda.

El a adăugat că, din punctul său de vedere, nu se află în nici un fel de conflict de interese. „Acum e foarte greu pentru noi, deputaţii, să facem ceva, pentru că automat apare şi un interes. Eu vreau doar să fie respectaţi producătorii locali. E adevărat că nu este ilegal să ia lapte din Ungaria, dar mă deranjează imoralitatea acestei opţiuni“, a mai precizat deputatul. El a adăugat că a primit foarte multe plângeri de la diferite persoane, referitoare la calitatea produselor Napolact în ultima vreme, dar şi de preţul oferit producătorilor şi că de aceea a vorbit despre companie.

În schimb, compania Friesland, prin purtătorul de cuvânt, Daniela Dorca, consideră că „grija“ lui Buda sună a „ameninţare“.

„Ne-a deranjat metoda prin care a abordat problema. Totul a sunat ca o ameninţare şi o încercare de denigrare publică, fără a se prezenta vreun argument valid“, arată Dorca. Tot ea spune că se află în concurenţă directă cu Bonas în cea ce priveşte producţia, dar şi că Friesland a avut parte de controale mai dese decât în trecut, însă nu le pune în seama activităţii lui Buda. Dorca a respins informaţia privind achiziţiile de lapte de la furnizori din Ungaria.

Numele Buda a fost rostit şi în dosarul „Gazeta“

Daniel Buda apare în mai multe convorbiri telefonice interceptate de procurori în cazul dosarului „Gazeta“, în care mai mulţi jurnalişti ai trustului Gazeta au fost acuzaţi de şantaj în formă organizată. Din conţinutul interceptărilor reiese că Buda şi Liviu Man, directorul trustului Gazeta, erau foarte apropiaţi, Man scriind de mai multe ori texte în defavoarea unor competitori politici ai PDL. Buda a fost şi chemat ca martor la audierile procurorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu