duminică, 27 martie 2011

Arpechim se închide

Romania trebuie salvata!
cotidianul.ro

Arpechim se închide
"Mândria" industriei româneşti se taie şi se vinde la fier vechi


OMV Petrom, cel mai mare producator de țițeiei și gaze in sud-estul Europei, a anunțat decizia închiderii permanente a rafinăriei Arpechim. Decizia - spun oficialii companiei - este conformă cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile și de a crește eficiența. În realitate însă, prin închiderea Arpechim s-a urmărit doar ca piața pe care activa această rafinărie, să devină mai puțin aglomerată.

Petrom a explicat într-un comunicat de presă că nu a găsit cumpărători pentru rafinăria Arpechim Piteşti şi a anunţat că o va închide pentru totdeauna. Angajații vor primi plăți compenstorii de 10 mil. euro. "Opţiunea vânzării, pe care compania a analizat-o în ultimul an, nu este fezabilă întrucât nu a fost identificat un cumpărător credibil care să dispună de expertiza şi resursele financiare necesare operării într-un mod sustenabil şi în siguranţă a rafinăriei.Pe de altă parte, investiţiile în rafinăria Arpechim constituie o provocare având în vederecă este o rafinărie fără ieşire la mare, care importă ţiţei şi, în principal, exportă produse finite. În Europa, o serie de alte rafinării, cu o tehnologie mai avansată şi cu o poziţionare mult mai bună decât Arpechim se confruntă cu aceeaşi situaţie, fiind deja închise sau neutilizate" se arată într-un comunicat al Petrom transmis Bursei. Arpechim a funcționat anul trecut doar trei luni.

Oficialii OMV Petrom au spus că după oprirea permanentă a rafinăriei, o serie de rezervoare, infrastructura logistică şi facilităţile auxiliare vor continua să fie exploatate ca şi depozit. Trebuie spus că lucrurile nu stau deloc așa. Surse de încredere din piața de profil au declarat pentru cotidianul.ro, că tot ceea ce ține de infrastructura industrială a Arpechimului va fi efectiv vândut pe bucăți, la fier vechi, pur și simplu. Aceleași surse au mai dezvăluit și următoarea mișcare a OMV Petrom: privatizarea și, ulterior închiderea definitivă și a Oltchimului. Pe scurt, Oltchimul va avea aceeiași soartă ca Arpechimul.

Nici nu e de mirare având în vedere faptul că de aproape doi ani, Petrom pregătește aceste acțiuni de forță. În toată această perioadă, compania a pregătit pas cu pas, mutările finale. Un astfel de pas făcut de OMV Petrom a fost cel din 18 decembrie 2009, atunci Petrom a anunțat că a finalizat negocierile cu Oltchim pentru transferul activităților petrochimice din cadrul Arpechim. Iată că, la nici un an și jumătate, se poate vedea care a fost scopul acelui transfer. Acum se pregătește o mișcare similară și pentru Oltchim.


Publicat Sâmbãtã, 26 martie 2011 Cristina Horvat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu