marți, 10 noiembrie 2009

Seful SRI ne confirma: Hayssam s-a intâlnit cu Degeratu la Parchet si este arestat in Siria

Romania trebuie salvata!
Gardianul.ro

Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, a afirmat, duminica seara, într-o emisiune a postului Realitatea TV, ca Serviciul stie „precis“ cum a plecat din tara Omar Hayssam si ca a trimis dosarul la Curtea de Apel Oradea. Maior a confirmat dezvaluirea ziarului nostru, din 7 iulie 2008, potrivit careia omul de afaceri este arestat in Siria, precum si autenticitatea scrisorilor, prezentate de „Gardianul“, in care este relatata discutia dintre Hayssam si generalul Constantin Degeratu.


Maior a afirmat ca SRI a documentat minutios felul în care Omar Hayssam a plecat din tara, desi la nivelul Serviciului nu se stie ca acesta se pregatea sa paraseasca România. El a mentionat ca a existat o deficienta a SRI în acest caz, apreciind ca Serviciul ar fi trebuit sa abordeze mai bine, din punct de vedere profesional, plecarea lui Hayssam. Maior a spus ca SRI a „ultradocumentat“, ulterior, modul si etapele plecarii lui Hayssam si a trimis dosarul Curtii de Apel din Oradea, primul termen fiind în noiembrie. Directorul SRI a evitat sa dea detalii legate de acest dosar, afirmând ca în dosar se regasesc toate elementele legate de eventuale deficiente în supravegherea si monitorizarea lui Hayssam. „Din punct de vedere informativ, stim foarte precis cum a plecat si dosarul este în instanta. Orice speculatie ca ar fi fost ajutat într-un fel sau altul sau ca ar fi existat deficiente profesionale legate de supravegherea si monitorizarea lui se regasesc în acest dosar si este treaba instantei sa se pronunte“, a precizat Maior.



Retinut in Siria



El a dezvaluit ca Hayssam se afla în acest moment retinut în Siria si a precizat ca autoritatile române au facut demersurile necesare extradarii lui. Maior s-a aratat convins ca Hayssam va fi extradat si ca îsi va ispasi pedeapsa în România, însa nu a avansat un termen pentru realizarea acestui fapt.

Directorul SRI a mai mentionat ca discutia dintre Hayssam si consilierul prezidential Constantin Degeratu, care a aparut în presa, era sub autoritatea procurorului de caz, SRI nefiind solicitat sa puna în executare vreo autorizatie legata de aceasta discutie. Dosarul privind fuga din România a lui Omar Hayssam se va judeca la Curtea de Apel Oradea, dupa ce Înalta Curte de Casatie si Justitie a admis, în luna mai, cererea de stramutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucuresti.



Dosarul fugii



La sfârsitul lunii noiembrie 2007, procurorii i-au trimis în judecata pe Mustafa Tartoussi, Mukhles si Mahmoud Omar pentru înlesnire a iesirii din tara a unei persoane despre care se cunostea ca este cercetata pentru fapte de terorism, precum si pe Omar Hayssam, sub aspectul comiterii infractiunii de trecere frauduloasa a frontierei de stat. Anchetatorii au stabilit ca, în perioada 23-30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat si înlesnit, împreuna cu Omar Mahmoud si Omar Mukhles, iesirea frauduloasa din România a lui Omar Hayssam, desi cunostea faptul ca acesta a fost trimis în judecata pentru savârsirea unor acte de terorism prin organizarea si finantarea operatiunii de rapire a trei jurnalisti români în Irak. Cercetarile efectuate în faza de urmarire penala au relevat faptul ca plecarea din tara a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritima, cu ajutorul inculpatilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar si Mahmoud Omar, aport justificat de „considerente de ordin material - în primul caz - si de ordin familial - în cel de-al doilea caz“. Înalta Curte de Casatie si Justitie a decis condamnarea, în lipsa, la 20 de ani de închisoare a omului de afaceri Omar Hayssam, judecatorii respingând recursul promovat de avocatii sirianului, care cerusera rejudecarea procesului. Hayssam este urmarit general national si international în baza unui mandat de arestare preventiva emis în lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti.

Andrei Tudor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu