miercuri, 23 septembrie 2009

Reteaua «Insulina». Cel putin un profesor universitar si mai multi medici din Capitala sunt anchetati pentru fraude cu medicamente

Romania trebuie salvata!
Gardianul.ro

Controlul cheltuielilor din programele nationale de sanatate, dispus de ministrul sanatatii, Ion Bazac, este finalizat in cazul diabetului, iar rezultatele vor produce un cutremur in lumea medicala. Din informatiile noastre, cel putin un profesor universitar este vizat pana acum de procurorii DIICOT, care au preluat cazul dupa ce comisia Ministerului Sanatatii a sesizat organele de cercetare penala. Procurorii ancheteaza o retea alcatuita din medici, farmacisti si distribuitori, implicata in devalizarea a milioane de euro. Schema de fraudare este relativ simpla: medicii prescriu insulina foarte scumpa unor pacienti inexistenti, sau in cantitati mai mari decat este necesar, iar Asigurarile o platesc. S-ar putea chiar ca nici o fiola de insulina sa nu fi ajuns pe piata romaneasca, totul reducandu-se la plimbarea hartiilor si sifonarea banilor. Modul de operare, bine pus la punct, indica faptul ca reteaua actioneaza de ani buni, dar autoritatile n-au facut pana acum investigatii temeinice, care ar fi permis depistarea ei. Probabil, controalele au fost mai mult formale.  De altfel, inca din 2007, un raport realizat de R. Seifert, expert al Bancii Mondiale, avertiza asupra cresterii  nejustificate a consumului de insulina, extrem de scumpa in Romania, dar autoritatile au preferat sa ingroape dosarul.
Actiunea de monitorizare solicitata de ministrul Ion Bazac este aproape finalizata si in ceea ce priveste programul national de oncologie.