marți, 9 iunie 2009

Şeful Integrităţii, propus pentru demitere şi trimis în penal

08 Iun 2009 George Lacatus
Cotidianul

Consiliul Naţional de Integritate va cere Senatului eliberarea din funcţie a şefului Agenţiei Naţionale de Integritate şi să depună o plângere penală pentru fals în declaraţia de avere pe numele acestuia.

Şeful ANI, Alexandru Macovei, a fost găsit vinovat de către Comisia de anchetă a CNI, deoarece a omis să treacă în propria declaraţie de avere că este şi administrator la nişte firme. Prin urmare, membrii CNI se vor reuni miercuri pentru a cere Senatului României să depună o plângere penală privind săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii de către Alexandru Macovei. „Există indicii temeinice despre declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută în datele de 06 noiembrie 2007, 16 aprilie 2008 şi 23 aprilie 2008 unei instituţii de stat, în vederea producerii unei consecinţe juridice pentru sine, prin nedeclararea unor calităţi incompatibile cu funcţia de vicepreşedinte, respectiv de preşedinte al ANI”, se arată în raportul CNI, intrat în posesia Cotidianului.

CNI va cere Senatului şi eliberarea lui Macovei din funcţia de preşedinte al ANI, pentru nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor.
Reprezentanţii CNI consideră că „încălcarea de către dl Alexandru Macovei a legislaţiei privind declararea intereselor capătă o gravitate deosebită, având în vedere funcţia de demnitate publică deţinută, respectiv preşedinte al ANI”, instituţie creată special pentru a controla averea dobândită de un demnitar sau funcţionar public în perioada exercitării unei funcţii publice.

Întrebat cum comentează concluziile anchetei, Macovei ne-a declarat: „Nu comentez nimic. Întrebaţi la CNI. Eu nu am văzut nici un raport, aşa că nu ştiu despre ce vorbiţi”. Pe 26 februarie 2009, CNI a înfiinţat o comisie pentru a verifica o situaţie de incompatibilitate a şefului ANI. Acesta a fost acuzat de propriii angajaţi că în perioada cât a fost şef la ANI a deţinut şi calitatea de administrator la două firme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu