luni, 5 octombrie 2009

Importatorul de armament Purcărea, legături vechi cu PDL

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
04 Oct 2009 Cristian Vasilcoiu

Artizanul importului de armament în care a fost vehiculat şi numele lui Mircea Băsescu, ofiţerul rezervist de contrainformaţii Cornel Purcărea, avea legături vechi cu mediul politic, inclusiv cu PDL. Înainte de ’89, Purcărea a activat la CC al UTC.
Ofiţerul rezervist de contrainformaţii Cornel Purcărea, care s-a aflat, alături de Mircea Băsescu, în centrul scandalului legat de importul de armament, este un apropiat al mediului politic. Contrar declaraţiilor sale publice, Cornel Purcărea nu s-a ocupat numai de agricultură, după ce a părăsit Armata, ci a avut şi strânse legături politice. Astfel, contrainformatorul a fost, între anii 2000 şi 2005, consilier al fostului deputat Constantin Tudor. Acesta a avut, la rându-i, un traseu destul de interesant, părăsind oficial scena politică, în 2008, din calitatea de membru al Partidului Democrat Liberal (PDL). Însă înainte parlamentarul Constantin Tudor a trecut pe la Partidul Conservator (PC) şi Partidul Social Democrat (PSD).

Cornel Purcărea, coordonator al firmei Oxo Network Corporation, care a efectuat importul de armament destinat distrugerii la Uzina Mecanică Băbeni, a părăsit Direcţia Generală de Informaţii a Armatei (DGIA) în 1995, după ce a activat cinci ani în cadrul acestei instituţii.

Între 1985 şi 1989, Purcărea a fost instructor responsabil cu pregătirea militară în cadrul Comitetului Central (CC) al Uniunii Tineretului Comunist (UTC).
Contradicţii DGIA-DGIPI

Contrainformatorul Cornel Purcărea avea, aşadar, legături cu Partidul Democrat Liberal (PDL) dinainte de a efectua importul de muniţie ce a fost descărcată, manipulată şi depozitată de către o firmă în care acţionar este şi nepoata preşedintelui, Raluca Băsescu (SC Ice Age). Cornel Purcărea a recunoscut că a purtat negocieri în acest sens cu fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, dar a evitat să precizeze de când îl cunoştea pe acesta. La rându-i, Mircea Băsescu ştia că în containerele descărcate se află muniţie, căci acest lucru reieşea din contractul încheiat între Oxo Network Corporation şi Ice Age încă din 19 decembrie 2008.



Audierile declanşate ulterior în cadrul Comisiei de apărare, menite să facă lumină în acest scandal, au scos la iveală situaţii şi mai şocante. Şefii serviciilor de informaţii s-au încurcat în declaraţii în faţa Comisiei de apărare în încercarea de a minimaliza scandalul iscat pe marginea importului de armament în care a fost vehiculat şi numele lui Mircea Băsescu. Şeful DGIA, generalul Gheorghe Savu, şi generalul (r) Gelu Drăjneanu, care a demisionat recent din fruntea DGIPI, s-au contrazis atât pe ei înşişi, cât şi între ei în încercarea de a salva aparenţele. Astfel, aceştia au declarat iniţial că nu au avut nici o legătură cu importul de armament, pentru a reveni ulterior şi a arăta ba că au ştiut din „interceptări telefonice“, ba că verificările pe care le-au efectuat au avut „scăpări“.

Istoria afacerii

Cornel Purcărea a înfiinţat Oxo Network Corporation în noiembrie 2008. Imediat a încheiat un contract de delaborare a 1.884 de tone de muniţie veche cu Maxam Bulgaria. Muniţia provenea din Asia, iar compania Maxam fusese contractată de o companie afiliată, Explomo Technical Services, din Singapore. Cu afacerea încheiată, dar fără a deţine avizele, autorizaţiile şi licenţele necesare importului de armament, Oxo Network Corporation a apelat, la rându-i, la o societate comercială deja agreată de autorităţile române, SC Mirsand SRL Braşov. Paralel, Oxo a întreprins diligenţele necesare obţinerii documentaţiei necesare, dar a contractat şi firme care să se ocupe de descărcarea, depozitarea, transportul şi distrugerea muniţiei în România. Printre acestea, firma Ice Age, deţinută în proporţie de 50% de Raluca Băsescu, fiica fratelui preşedintelui României, Mircea Băsescu, cu care Cornel Purcărea a şi tratat personal pentru descărcarea şi depozitarea muniţiei.

Cornel Purcărea, reprezentant Oxo Network:

"Da, am fost consilier al dlui deputat Tudor Constantin. Dar vreau să vă întreb şi eu, are vreo relevanţă pentru speţă chestiunea asta?! Bine că nu sunt întrebat dacă şi de ce am câine! Ce contează dacă în noiembrie, decembrie sau ianuarie l-am cunoscut pe dl Mircea Băsescu?! Era singurul operator activ din zonă. Bine că nu sunt întrebat ce haine purtam fiecare când ne-am cunoscut. Trebuie să dau socoteală cuiva, când, unde şi pe cine cunosc!?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu