marți, 12 mai 2009

Aici sunt banii bucureştenilor

Planul anticriză al lui Piedone: tufişuri de 15.000 de euro bucata
11 Mai 2009 Razvan Mihai Vintilescu
Cotidianul

O combinaţie nefericită între o grădină botanică şi una zoologică a transformat sectorul 4 al Capitalei într-un loc în care criza financiară pare a fi luată peste picior de autorităţi
Mare grozăvie a pogorât peste locuitorii sectorului 4 din Bucureşti atunci când au văzut cum copaci dichisiţi sunt aşezaţi înţelept la umbra arborilor ce fac umbră până şi la etajul trei al blocurilor din intersecţia Budapesta. Sau cum băncile şi pergolele lucrate în lemn lucios le asigură o expunere perfectă la gazele de eşapament care îneacă de ani buni acea zonă, vestită pentru dificultatea traficului. Dar oamenii sunt mai rezistenţi decât plantele. Dovadă vie stau cei câţiva cai făcuţi din arbuşti şi iederă, cărora li s-au uscat picioarele de când trag o caleaşcă înfrunzită vizavi de Colegiul „Gheorghe Şincai“, în intersecţia Tineretului.
Păi nu era la mintea cocoşului că o să se întâmple aşa? Ce nevoie era de trăsură cu cai? Ajungeau nişte flori şi iarbă. Vrei mai mult, ai parcul de peste stradă“, spune îmbufnată Oana Lică, un client al supermarketului din zonă.

Simulând faptul că reprezentăm un om de afaceri care doreşte să achiziţioneze nişte aranjamente asemănătoare pentru a le dona unei primării din provincie, i-am convins pe angajaţii firmei Eco-Horticultura, cea care a furnizat „minunile“, să ne furnizeze preţul de catalog pentru trăsura de la Tineretului: 650 de milioane de lei vechi. Un pomişor ornamental, înalt de un metru, este mai ieftin: doar 34 de milioane bucata.
Culmea este că niţel mai încolo, unde Calea Văcăreşti o ia înspre cartierul Berceni, pârleazul normalităţii este sărit binişor de câţiva urşi polari care se uită perplecşi la plantele tunse în formă de corabie, amplasate în vâltoarea altui nod rutier gigantic al Capitalei. Un cerb strălucitor îi dă de furcă unui căţel încăpăţânat, care-l latră de mama focului. Dacă ar mai lua-o la picior, cu bastonul prin Bucureşti, cam aceasta ar fi scena care l-ar întâmpina pe Tudor Arghezi la ieşirea de pe strada Mărţişor. Nici noaptea nu ar scăpa de acest delir peisagistic, deoarece sute de globuri luminoase radiază pe dealurile unde altădată se înălţa Mănăstirea Văcăreşti. De-a lungul timpului, sectorul 4 a avut parte de o pleiadă de primari care s-au remarcat prin faptul că n-au făcut nimic remarcabil. Acum însă călătoria în timp şi spaţiu a fost brevetată de Cristian Popescu Piedone, care a găsit de cuviinţă să simuleze un Jurasic Parc pe bază de clorofilă. Adică niscaiva dinozauri (cel mai probabil un velociraptor şi un alamosaur) sunt gata să înghită Cimitirul Bellu dacă nu se usucă şi ei din cauza climei şi a poluării de pe Şoseaua Olteniţei. Conform ofertei furnizate de firmă, preţul unui dinozaur este de 4.500 de euro. O altă călătorie în timp, dar ceva mai uşoară este până la răsăritul anilor ’90. Astfel, mineri din plante, vagoane cu panseluţe şi o mină în miniatură îi întâmpină pe cei care vor să meargă la City Mall.

Şi aproape din orice colţ ai privi minunile înfrunzite, nu poţi să nu ştii cine e autorul. Cu grijă, cu litere de-o şchioapă vopsite pe plăcuţe bine înfipte, tronează inscripţia „Cristian Popescu Piedone - primar sectorul 4“.

Adevărul despre cel care a ticluit împânzirea cu absurdităţi a Bucureştiului, pe vreme de criză financiară, este puţin mai complicat decât o pancartă la picioarele unui dinozaur de iederă. Motivul: singurele achiziţii publice pe teme de amenajări arhitectural urbanistice de anul trecut au fost făcute de fostul primar Adrian Inimăroiu. Ele făceau parte dintr-un plan mai larg de lucrări efectuate în sectorul 4, a cărui valoare totală era de peste 16 milioane de euro. „Eu nu am comandat dinozauri, mineri şi caleşti... trebuiau să fie doar flori, iarbă şi copaci. Nici de palmieri nu era vorba. Banii erau dintr-un credit destinat pentru implementarea unui plan urbanistic, dar s-au cheltuit pe altceva“, spune Adrian Inimăroiu. El revine însă cu o precizare: „Nu vreau ca declaraţia mea să fie interpretată ca o răzbunare pentru faptul că am pierdut alegerile, dar cetăţenii au dreptul să afle cine le-a cheltuit banii aiurea“.
Într-o declaraţie telefonică, primarul Piedone şi-a asumat paternitatea investiţiilor din bani publici făcute pe vreme de criză financiară. Când l-am întrebat însă cât a costat fiecare dintre ciudăţeniile răsărite în sectorul 4 şi ce acte au stat la baza acestei achiziţii, a evitat răspunsul. Ne-a comunicat doar că ele au fost cumpărate în 2008, în baza unui contract din 2002, şi ne-a furnizat costul total al câtorva dintre amenajările pentru care solicitaserăm informaţii: 115.000 de euro pentru zona de lângă Parcul Tineretului în care tronează caleaşca trasă de caii ofiliţi şi aproape 350.000 de euro pentru amenajările din faţa Arhivelor Naţionale. Minerii, dinozaurii şi toate celelalte floricele de la City Mall au costat peste 180.000 de euro. Cristian Popescu Piedone a mai precizat că un palmier precum cei plantaţi în intersecţia de la Brâncoveanu a fost puţin peste 17 milioane de lei vechi. „Au garanţie 10 ani şi am primit trei palmieri bonus“, şi-a motivat Piedone achiziţia făcută.

AICI SUNT BANII BUCUREŞTENILOR

De 20 de ani, bucureştenii s-au obişnuit să-şi înjure primarii că nu fac nimic. Iar evaluarea nou alesului primar se făcea de obicei după principiul „la cât n-a făcut cel de dinainte, e clar că ăsta nou va face mai mult“. De un an, Capitala a început să fie brăzdată însă de semnele trecerii primului sfert de mandat al aleşilor din 2008. Primarii de sector şi cel general al Capitalei par să fi dat în hărnicie încercând să arate „că fac ceva“. Cele mai multe dintre proiecte sunt gândite să bucure ochiul trecătorului, dar să golească bugetele locale. Cotidianul vă propune o serie de reportaje şi anchete despre inutilitatea unor cheltuieli publice făcute în Bucureşti doar de dragul imaginii primarilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu