miercuri, 1 iulie 2009

10.000 de euro pe luna, castig la stat, fara studii de specialitate la 28 de ani

Romania trebuie salvata!
Gardianul
30 Iun 2009 Doru Cireasa

Ministerul Transporturilor va reduce masiv, de azi, veniturile angajaţilor Autorităţii Civile Aeronautice, din care unii câştigau lunar până la 10.000 de euro.
Salariile din cadrul Autorităţii Aeronautice Civile din România (AACR) vor fi reduse, din 1 iulie, cu un sfert, iar unele sporuri vor fi micşorate sau chiar eliminate, a declarat ieri ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. Aceasta se va întâmpla cu ocazia intrării în vigoare a unui nou Contract Colectiv de Muncă al instituţiei. Potrivit ministrului, în cadrul AACR există persoane care, fără a avea pregătire de specialitate sau o vechime importantă în muncă, au câştigat anul trecut în medie şi peste 4.000 de lei. “Totul este o chestiune de noroc în viaţă a acestor persoane”, care ajunse în poziţii importante în autoritate şi-au tras după ele şi rudele, a spus Berceanu.
Elena Andreea Frăsie este unul dintre exemplele date. Ea are 28 de ani, a absolvit în 2003 Universitatea „Titu Maiorescu“, specializarea studii juridice, şi a câştigat anul trecut în medie 414 milioane de lei vechi pe lună. Dacă în cazul celorlalţi directori ai AACR site-ul acestei instituţii dă informaţii complete privitoare la aceştia şi la experienţa lor profesională, în cazul lui Elena Andreea Frăsie se precizează succint doar că aceasta conduce o direcţie din autoritate de management al resurselor. Care resurse nu se menţionează.




“Dumneaei (Andreea Elena Frasie - n.red.) are şi o soră la AACR, Loredana Frasie, că norocul s-a răspândit în familie şi care a absolvit „Spiru Haret“ în 2007, are 24 de ani”, a spus Berceanu.
El nu a scăpat ocazia de a o ataca pe fosta consilieră a lui Ludovic Orban, Mădălina Hristu, adusă în AACR de către fostul ministrul al Transporturilor. “Mădălina Hristu, consiliera fostului ministru Orban, are 33 de ani, a absolvit în 2007 „Hiperion“, deci ceva mai târzior. Tot aşa, a fost repede dusă la AACR ca să beneficieze şi ea de acest tip de noroc”. Potrivit declaraţiilor făcute de ea, veniturile medii lunare obţinute în 2008 au fost de 3.500 de lei, inclusiv un spor de vechime de zece la sută.

Berceanu a explicat mecanismul veniturilor frumuşele de la AACR. “Nu cred că toate sporurile salariaţilor de la AACR aveau o bază corectă şi reală. Acestea (sporurile, n.r.) făceau ca unii dintre angajaţi să aibă salarii de două ori mai mari decât salariul de bază", a spus Berceanu. Vina a fost aruncată de Berceanu în cârca fostei conduceri liberale a Ministerului, care ar fi adoptat Legea 223 din 2007 prin care sunt permise astfel de indemnizaţii. "Conform Legii 223 au apărut sporurile foarte mari, legea în special referindu-se la personalul navigant. Existau sporuri ciudate, cum ar fi de aviaţie, de condiţii grele de muncă, de radiaţii cosmice, de ecran şi de acrobaţie pe care nu mi le explic", a mai spus Berecanu.
Ministrul Transporturilor a precizat că se mai gândeşte dacă pensionarii care lucrează în domeniul aviatic vor mai putea profesa în continuare numai cu aprobarea ministrului, printr-un ordin scris.
Astfel de sporuri menţionate de Berceanu sunt cel de condiţii speciale de muncă de 25%, condiţii grele de 10%, de periculozitate de 8%, de radiaţii - 8%, radiaţii cosmice 8%, cască 8%, ecran 8%, zbor la joasă înălţime 8%, de tratamente aviotehnice 10% şi de acrobaţie 10%. Radu Berceanu a numit un nou director al AACR, în persoana Claudiei Vârlan, cu o vechime de 14 ani în autoritate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu