miercuri, 1 iulie 2009

Miron Mitrea, cercetat intr-un dosar cu Mihai Necolaiciuc

Romania trebuie salvata!

♦ “Gardianul” a intrat in posesia unui document care atesta faptul ca procurorii DNA au demarat cercetarile privind implicarea lui Miron Mitrea in ancheta referitoare la frauda de la CFR. Este pentru prima data cand numele fostului ministru este legat in mod oficial de scandalul “Necolaiciuc”. In urma cu patru ani, Mitrea i-a aprobat pur si simplu demisia lui Necolaiciuc, declarand presei ca fostul director general al CFR a demisionat pentru ca nu a înteles exact "problema costurilor‘‘ societatii.




♦ Misir, fostul adjunct al lui Necolaiciuc la CFR si inculpat in dosar, a contestat rezolutia DNA prin care a fost trimis in judecata. Printre altele, el a aratat faptul ca “a solicitat in repetate randuri audierea si inculparea fostului ministru Miron Mitrea si a secretarului general Orbescu, care nu sunt nici macar martori”. Raspunsul DNA, din octombrie 2008, semnat de procurorul Doru Tulus, dezvaluie faptul ca fostul ministru este cercetat de procurori: “Activitatea infractionala a celor doua persoane ( Mitrea si Orbescu, n.r.) face obiectul unei cauze aflate in curs de cercetare”.



♦ Ieri, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, l-a schimbat din functie pe seful CFR SA, Viorel Scurtu, si l-a numit în aceasta pozitie pe Ion Garoseanu, vicepresedinte al Grupului Feroviar Român. Viorel Scurtu, in perioada in care Mihai Necolaiciuc a ocupat functia de director general al CFR SA, a fost seful Directiei de Linii. El este invinuit alaturi de fostul sau sef, impreuna cu alte 28 de persoane acuzate de procurorii anticoruptie, ca ar fi cauzat societatii de cai ferate un prejudiciu de peste 80 milioane de euro.



Dosarul referitor la fraudarea CNCFR de catre fostul director al institutiei Mihai Necolaiciuc, trimis spre judecare de catre procurorii DNA, este fundamentat pe un amplu rechizitoriu (134/P/2005) de peste 300 de file. Documentul in cauza face referire, in mod explicit, la directorul CFR si la celelalte noua persoane trimise in judecata. Una dintre acestea, Mihail Gabriel Misir, este fostul director comercial al CN CFR, in sarcina caruia s-a retinut acuzatia de complicitate la doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata. Afland continutul rechizitoriului, Misir a contestat rechizitoriul, solicitand DNA sa ii comunice motivul pentru care celelalte persoane implicate, conform opiniei sale, in derularea afacerilor cercetate de procurori la DNA nu au fost trimise in judecata. In contestatia sa, Misir a cerut, de asemenea, infirmarea documentului in baza caruia a fost trimis in judecata.



Demnitari asupra carora a fost extinsa ancheta

Plangerea formulata de Mihail Gabriel Misir a fost respinsa printr-o rezolutie intocmita la sfarsitul lunii octombrie 2008, documentul raspunzand punctual obiectiilor ridicate de fostul adjunct al lui Necolaiciuc. Ultimul punct al plangerii formulate de Misir face referire la faptul ca “a solicitat in repetate randuri audierea si inculparea fostului ministru Miron Mitrea si a fostului secretar general (Ioan) Orbescu, care la dosar nu au nici macar calitate de martori”. Referitor la acest punct, raspunsul DNA, semnat de chiar seful Sectiei II Penala, Doru Florin Tulus, dezvaluie faptul ca fostul ministru al transporturilor este cercetat de procurorii anticoruptie in dosarul CFR: “la pct. 5 din Rechizitoriu s-a dispus disjungerea aspectelor legate de activitatea infractionala a celor doua persoane, acestea facand obiectul unei cauze aflate in curs de cercetare”. In perioada aflata in atentia DNA, Mihai Necolaiciuc a acordat, in calitate de sef al CFR Iasi, o lucrare in valoare de cateva miliarde de lei vechi unei firme din Bacau patronate de Sergiu Sechelariu, devenit ulterior secretar de stat in ministerul condus de Miron Mitrea. Desi a fost numit in functie de Anca Boagiu, titulara Ministerului Transporturilor in a doua jumatate a anului 2000 (dupa demisia lui Traian Basescu, ales atunci ca primar al Bucurestiului), Necolaiciuc a fost mentinut in functie dupa alegerile generale in urma carora Mitrea a fost instalat la sefia Transporturilor.



Fostul subaltern al lui Necolaiciuc a fost schimbat de la sefia CFR

Ieri, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, l-a schimbat din functie pe directorul general al CFR SA, Viorel Scurtu, si l-a numit în aceasta pozitie pe Ion Garoseanu, vicepresedinte al Grupului Feroviar Român. „Viorel Scurtu se va întoarce la functia detinuta înainte de preluarea conducerii CFR SA, respectiv cea de director adjunct de exploatare în cadrul companiei”, a anuntat Radu Berceanu. Viorel Scurtu, in perioada in care Mihai Necolaiciuc a ocupat functia de director general al CFR SA, a fost seful Directiei de Linii. In luna martie, Viorel Scurtu a fost numit de Berceanu la conducerea CFR SA, anterior acesta asigurând interimatul la conducerea companiilor, dupa ce ministrul transporturilor l-a demis, la sfârsitul anului trecut, pe directorul general al companiei CFR SA, Constantin Manea.



Faliment. Peste 6.800 de angajati de la CFR Marfa pleaca in somaj tehnic

Directorul general al CFR Marfa, Calin Gratian, a anuntat ca, incepand de astazi, 40% din angajati vor intra, prin rotatie, în somaj tehnic pentru trei luni, cu plata a 75% din salariu, plus sporul de vechime. „Este vorba despre o masura provizorie ce se va întinde pe durata a trei luni, prin rotatie, iar în functie de ce se va întâmpla, perioada ar putea fi prelungita”, a spus Gratian. In prezent, compania CFR Marfa are aproximativ 17.000 de angajati. Ministerul Transporturilor va propune sindicatelor din sistemul feroviar ca în cadrul celor trei companii CFR sa nu mai existe nici un salariu mai mare decât cel al directorului general, adica peste 4.000 lei pe luna. „Salariile pana la nivelul a circa 1.700 de lei nu vor scadea. In prezent, la cele trei companii CFR, de la nivelul directorilor adjuncti în jos, se încaseaza salarii mai mari decât cel al unui director general. Din punct de vedere al încasarilor, situatia este tragica. Va trebui sa încercam ca, pâna la sfârsitul anului, sa luam masuri mai drastice, fiindca fondurile se vor termina”, a adaugat Radu Berceanu.

Cristian Stanescu, Stefan Etves

Gardianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu