joi, 10 septembrie 2009

România, campioană europeană la biruri, cu 113 plăţi făcute de IMM-uri către stat anual

Romania trebuie salvata!

Cotidianul.ro
09 Sep 2009 Adrian Popa

IMM-urile din România trebuie să facă într-un an 113 plăţi de taxe către stat, fapt care ne face campioni europeni în domeniu.
România a pierdut în acest an zece poziţii în clasamentul mondial privind uşurinţa de a face afaceri, coborând până pe locul 55 din 183 de state analizate, reiese din raportul „Doing Business 2010: Reforming through difficult times“, întocmit de Banca Mondială (BM). Exceptând anumiţi indicatori, precum numărul de plăţi făcute de o firmă aferente taxelor datorate statului, ocupăm o poziţie medie. În faţa noastră se află Bulgaria, care ocupă locul 44. În spatele nostru se află alte state membre ale UE, precum Luxemburg (locul 64), Polonia (72), Cehia (74), Italia (78) şi Grecia (109). Pe primul loc în clasamentul BM se află Singapore, iar pe ultimul, Republica Centrafricană.

Principalele motive care au dus la retrogradarea noastră sunt câteva prevederi legislative adoptate de actualul guvern, care îngreunează mersul afacerilor.
„România a crescut costul pentru procedurile de insolvenţă, cerând ca 1,5% din totalul recuperat cu fiecare asemenea procedură să fie transferat către un fond care rambursează cheltuielile administratorilor insolvenţei, când debitorii nu au active. De asemenea, au crescut costurile pentru autorizaţiile de construcţie ca urmare a introducerii unei taxe noi de 0,5% din valoarea proiectului. În plus, taxele pe forţa de muncă au sporit. Timpul pentru înregistrarea proprietăţii a fost redus prin introducerea unor proceduri noi în registrul proprietăţii şi cadastru“, se arată în raportul băncii.

Majoritatea indicatorilor arată un mediu de afaceri nici prea complicat, dar nici prea simplu faţă de media europeană. În România o firmă trebuie să facă anual 113 plăţi către stat, reprezentând taxe, lucru cu care pierde 204 ore. În Suedia, o firmă similară face pe an doar două plăţi la stat.

Românii trebuie să îndeplinească şase proceduri pentru a începe o afacere, la fel de multe precum italienii, olandezii, polonezii sau britanicii. La acest capitol, cele mai puţine etape, în cadrul UE, trebuie parcurse în Belgia, Finlanda sau în Suedia (3), iar cele mai multe în Grecia (15). O afacere poate fi pornită în România în 10 zile, la fel ca în Olanda sau în Italia, potrivit raportului BM. În Belgia şi în Ungaria e nevoie de doar 4 zile, în timp ce în Spania sunt necesare 47 de zile.

Totodată, în România trebuie parcurse 17 etape pentru primirea unei autorizaţii de construcţie, la fel de multe ca şi în Lituania. Cele mai puţine proceduri sunt necesare în Danemarca (6), iar cele mai multe, în Cehia (36). Astfel, în ţara noastră, o firmă are nevoie de 243 de zile pentru a primi o asemenea autorizaţie, comparativ cu 38 de zile în Finlanda, respectiv 677 de zile în Cipru.

Pentru înregistrarea unei proprietăţi sunt necesare 8 proceduri. Cele mai puţine sunt cerute în Lituania (2), iar cele mai multe, în Grecia (11). Unui antreprenor din România îi sunt necesare 48 de zile ca să înregistreze o proprietate, faţă de 3 zile în Lituania, respectiv 391 de zile în Slovenia. Costul pentru înregistrarea unei proprietăţi este de 1,3% din valoarea acesteia. În Slovacia se plăteşte doar 0,1% din valoarea proprietăţii, în timp ce acest cost se ridică la 12,7% în Belgia.

Stăm bine
Doar şase proceduri pentru începerea unei afaceri
Zece zile sunt necesare pentru demararea acesteia
1,3% cost de înregistrare a unei proprietăţi

Suntem codaşi
113 plăţi făcute către stat de o IMM
202 ore necesare pentru plata acestora (59 de ore minimum în Luxemburg, 606 ore maximum în Bulgaria)
5 documente cerute pentru a face expor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu