marți, 31 martie 2009

Surprize-surprize: Ioana Basescu a facut bani si din consultanta pentru holdinguri

Fiica presedintelui ascunde multe surprize: Q Magazine a descoperit ca ea a facut bani nu numai din afaceri cu trabucuri, cafenele, avocatura sau notariat, ci si din consultanta manageriala pentru holdinguri, ba chiar si din sondaje .
Pe 25 octombrie 2007, Ioana a lansat la apa, extrem de discret, o firma numita Creative Business Point SRL, cu actionar unic in persoana fiicei presedintelui si al carei obiect declarat de activitate este consultanta de afaceri si managementul holdingurilor, iar in secundar ea se ocupa si cu sondaje si studierea pietei, ba chiar si cu organizarea de spectacole.

Ioana Basescu a declarat azi, pentru Q Magazine, ca firma respectiva a produs destui bani pe perioada cat a functionat, dar a tinut sa precizeze ca dupa intrarea in notariat a sistat activitatea acesteia: "Firma exista si acum, nu am lichidat-o, numai ca bilantul e zero, nu mai deruleaza niciun fel de activitati".

Interesant de remarcat, totusi, Ioana Basescu a infiintat firma respectiva la aproape un an dupa promovarea examenului de notar si cu doua luni inainte de a-si lua postul, efectiv, in primire, in localitatea Paunesti. Altfel spus, ea a creat o societate, desi stia, in mod cert, ca va incepe curand activitatea de notar, pe durata careia firma in cauza urma sa fie bagata in "adormire".

Fiica presedintelui mai spune ca poate "sa justifice fiecare leut pe care l-a castigat de-a lungul timpului" si ca recentele dezvaluiri ale presei privind proprietatile sale imobiliare sunt mult exagerate: "Eu nu am decat un apartament in care locuiesc, pe care l-am cumparat din banii obtinuti din vanzarea vilei pe care am avut-o la Corbeanca. De asemenea, pot sa va spun ca vila din localitatea Creata, Ilfov, care mi-a fost atribuita, nu imi apartine mie, ci ii apartine integral iubitului meu, Giovanni Francesco. Daca as fi fost solicitata la momentul cand presa a facut respectiva «dezvaluire», as fi pus inca de atunci lucrurile la punct, dar acest lucru nu s-a intamplat, din pacate...".
EXCLUSIV--Surprize-surprize-Ioana-Basescu-a-facut-bani-si-din-consultanta-pentru-holdinguri.html" target="_blank" class="box_title_link" title="Citeste tot articolul in Q Magazine">Citeste articolul "Surprize-surprize: Ioana Basescu a facut bani si din consultanta pentru holdinguri" integral in Q Magazine

Sursa: Q Magazine, 31 Martie 2009

Codrut Seres, trimis in judecata pentru tradare

Fostul ministru al economiei, Codrut Seres a fost trimis in judecata pentru tradare prin transmitere de secrete, de catre procurorii DIICOT. Cu toate astea PSD a hotarat sa il inainteze pe Seres pe listele partidului pentru Parlamentul European.
Alaturi de Seres mai este trims in judecata, tot pentru tradare, si fostul ministru al comunicatiilor Nagy Zsoltan si alte 4 persoane.

Codrut Seres este acuzat de aderare la un grup infractional organizat in dosarul privind privatizarea Electrica Muntenia Sud si vanzarea a opt la suta din actiunile Petrom catre salariati.

Urmarirea fostului ministru al economiei a inceput in 2006, iar in august 2008 senatorii au avizat inceperea urmaririi penale in cazul celor doua dosare ale lui Seres.

Cei sase sunt acuzati ca, in perioada 30.05.2005 - 21.11.2006, au constituit sau aderat la un grup infractional organizat, din care au facut parte si inculpatii Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Mucea Dorinel Mihai si Donciu Mihai Radu, in scopul comiterii unor infractiuni grave, pentru a obtine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Potrivit unui comunicat de presa trimis de DIICOT, in sarcina celor 6 inculpati s-au retinut comiterea de activitati ilicite cu caracter penal derulate in legatura cu:
  • privatizarea S.C. ELECTRICA MUNTENIA SUD S.A.
  • vanzarea unui pachet de 8 % din actiunile PETROM.
  • procese de privatizare/restructurare a S.C. ROMAERO S.A. Bucuresti si S.C. AVIOANE S.A. Craiova aflate in portofoliul M.E.C. - O.P.S.P.I.
  • consultanta in vederea privatizarii S.N. RADIOCOMUNICATII S.A.
  • adjudecarea licitatiei pentru asigurarea consultantei in vederea restructurarii si privatizarii C.N. POSTA ROMANA S.A. din portofoliul M.C.T.I.
  • selectarea prin licitatie a consultantului international pentru listarea la bursa a pachetului de 46% din actiunile detinute de statul roman la S.C. ROMTELECOM S.A. din portofoliul M.C.T.I.
Fostul ministru al Economiei a cautat sprijin pentru mentinerea in functie prin interventii la nivelul principalilor operatori de pe piata titeiului si gazelor, dupa ce s-au facut publice conditiile nefavorabile in care Romania importa gaze naturale de la Gazprom, mai arata DIICOT.

"Pe fondul intensificarii, la inceputul anului 2006, a semnalelor/reactiilor publice din diverse medii cu privire la conditiile nefavorabile in care se importa gaze naturale in Romania de la compania rusa Gazprom - preturile nejustificat de mari comparativ cu alte tari europene si interpunerea unor firme , inregistrate in tari din Uniunea Europeana, care ar reprezenta doar niste destinate plasarii unor comisioane confidentiale din aceste tranzactii -, Ioan Codrut Seres si-a orientat actiunile, derulate in afara cadrului oficial, pentru obtinerea sprijinului in vederea mentinerii sale in functia de ministru al Economiei si Comertului, inclusiv prin interventii intermediate la nivelul principalilor operatori interni/externi care actioneaza/ au interese pe piata autohtona a titeiului si gazelor naturale", se arata in rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Concret, Seres a discutat cu Dorinel Mucea despre posibilitatea de a obtine sprijinul reprezentantilor noilor actionari majoritari Gaz de France Franta si Ruhrgas Germania, ai societatilor romanesti de distributie a gazelor naturale (Distrigaz Sud SA Bucuresti si respectiv, Distrigaz Nord SA Targu-Mures, ambele privatizate in anul 2005), precum si cei ai companiei OMV "in vederea adoptarii de catre acestia a unei pozitii publice in scopul sustinerii indirecte a demnitarului roman prin furnizarea catre mass-media autohtona a unor indicatori financiari care sa ateste faptul ca Romania importa gaze naturale din Federatia Rusa la un pret "acceptabil", transmite NewsIn.

Ca urmare, au stabilit procurorii, Mucea a obtinut sprijinul lui Jean Francois Carriere de la Gaz de France pentru sustinerea punctelor de vedere exprimate de ministrul MEC.

"In aceeasi perioada, Dorinel Mihai Mucea s-a intalnit cu Stamen Stantchev caruia i-a solicitat sprijinul in aceeasi problema, respectiv folosirea relatiilor cetateanului bulgar in mediul de afaceri in scopul intermedierii, in perioada imediat urmatoare, unei intalniri la Moscova a ministrului Ioan Codrut Seres cu reprezentantii Gazprom si, eventual, determinarea unei reactii a acestora (un comunicat de presa) prin care sa sustina indirect afirmatiile publice ale ministrului roman cu privire la conditiile „obiective” in care sunt importate gaze naturale in Romania din Federatia Rusa", mai arata procurorii in rechizitoriu.

Totodata, acelasi Dorinel Mihai Mucea a solicitat si a obtinut sprijinul neconditionat a lui Wongang Ruttenstorfer - presedintele grupului austriac OMV, actionarul majoritar al SC Petrom SA Bucuresti (al doilea conducator intern de gaze naturale ca importanta, dupa SNGN Romgaz S.A. Medias) in vederea transmiterii unui material catre presa continand cifre „relevante” pentru sustinerea pozitiei lui Ioan Codrut Seres, functionarul MEC - OPSPI, sugerand responsabilului OMV identificarea unor argumente sustenabile (distanta, cantitate importata etc.) pentru justificarea pretului mai mare la importurile realizate in Romania comparativ cu alte state europene (precum Germania, Franta etc.).

Procurorii DIICOT au stabilit ca fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, si bulgarul Stamen Stantchev, trimis deja in judecata pentru spionaj, au actionat "in deplina coeziune psihica", pe toata perioada in care Seres a fost ministru.

"Actiunile contributive intelectuale (morale) comise de invinuitul Seres I.C. constau in aceea ca, in perioada 30.05.2005-21.11.2006, a actionat cu coniventa (n.r. - in complicitate), in deplina coeziune psihica cu inculpatul Stantchev S., intarindu-i hotararea de a savarsi infractiunile comise, dandu-i sfaturi, incurajari si acordandu-i in plan psihic confortul necesar derularii actiunilor sale materiale, despre care avea cunostinta si la care a achiesat"
, descriu procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism relatia dintre Codrut Seres si bulgarul Stantchev.

In felul acesta, spun procurorii, in "plan psihic", s-a creat "o biunivocitate (n.r. - care se afla intr-un raport reciproc si exclusiv de unu la unu)" intre atitudinile lui Seres Stantchev.

Astfel, in timp ce fostul ministru al Economiei ii punea la dispozitie bulgarului informatiile necesare, procurorii au stabilit ca, de pilda, Stantchev a efectuat demersuri pentru a creiona imaginea pozitiva a lui Seres, prin facilitarea intalnirii cu omologul austriac al demnitarului roman, ministrul Bartenstein. "In esenta, locul ocupat de Seres Ioan Codrut in cadrul grupului infractional organizat cu caracter transnational era de persoana racolata (recrutata) si de sprijinitor al actiunilor derulate de constituentii grupului, iar rolul sau era de sursa de informare si uneori, de furnizor de documente confidentiale si chiar clasificate, pentru Stantchev Stamen", sustin anchetatorii.

Procurorii DIICOT au stabilit, in baza unui document gasit acasa la bulgarul Stamen Stantchev si intitulat "Project 2006", ca reteaua de spionaj, din care mai faceau parte fostii ministri Nagy si Seres, avea in vizor 29 de obiective, pentru care se urmarea obtinerea de informatii confidentiale, informeaza NewsIn.

"Pe inscrisul intitulat , in limba engleza si, ulterior tradus in limba romana, gasit cu ocazia perchezitiei domiciliare efectuate la resedinta din Bucuresti a inc. Stantchev Stamen (vol. 12, filele 150 - 152) se afla consemnate societatile comerciale aflate in portofoliul M.E.C., M.C.T.I. si alte institutii, in legatura cu care acest inculpat isi planificase activitatile derulate, imprejurare din care rezulta preocuparile sale in ce priveste actiunea de culege de informatii confidentiale, secrete (comerciale, economic, de serviciu ori de stat)", precizeaza anchetatorii, care prezinta toate cele 29 de obiective.

Cateva puncte ale documentului ridicat de procurori de al domiciliul lui Stantchev:
  • Romgaz - OK (Vadim OR - inscris olograf)
  • Romtel - OK (contract cu C.S.F.B./F/memo de la Michal pt. mine - inscris olograf)
  • Radiocomunicatii - CAUB /BM/Nicolas/& Alex (inscris olograf)
  • Posta Romana - ? Radu/Roschild (inscris olograf)
  • SIF Muntenia - fond de privatizare cu 1 miliard
Vor sa vanda compania de management!? Profit o,4 %
Detine 6% din actiunile BCR (valoreaza circa 380 mil.), banca la care 51% au fost cumparate de Erste cu 4 miliarde
  • 8% actiuni Petrom - schimb cu Sindicatele
  • Romtelecom (taiat)
- sa gasim o companie care sa vrea sa le achizitioneze creantele nerecuperabile (taiat)
- structura activelor companiei (taiat olograf)


Codrut Seres pentru Parlamentul European

Potrivit Evz, conservatorul Codrut Seres va candida pentru un loc in Parlamentul European pe listele PSD.

Anuntul a fost facut ieri de presedintele PC, Dan Voiculescu. Acesta a precizat ca, dupa ce va fi ales, Seres va activa in grupul socialistilor europeni, alaturi de parlamentarii PSD. Cu toate ca este urmarit penal in doua dosare instrumentate de DIICOT, sub acuzatiile de tradare si spionaj, Codrut Seres nu considera acest fapt drept un obstacol al candidaturii pentru un loc in legislativul de la Bruxelles.
"Dosarele mele sunt in acelasi stadiu de cercetare. Nu au fost inca trimise la instanta. Sa vedem, poate acum, cu ocazia candidaturii mele la Parlamentul European, sa se mai faca putin zgomot", a declarat Seres.

Data fiind calitatea de ministri pe care inculpatii Codrut Seres si Nagy Zsoltan o detineau la data comiterii faptelor, cauza a fost trimisa, spre competenta solutionare, Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Seres: Nu ma voi lasa intimidat si nu imi voi retrage candidatura pentru PE


Publicat: astazi 9am
Autor: Alexandra Grindean