Romania trebuie salvata!
cotidianul.ro
Nimic nu poate fi îngropat pentru totdeauna! Într-o bună zi toate ies la iveală ca untdelemnul! Aşa şi ilegalităţile din ministerul destinat să ţină evidenţa bugetului şi a cheltuielilor bugetare din România.
Exact în ministerul la care românii privesc cu teamă şi cu respect, unde rigoarea ar trebui să fie chiar şi dincolo de virgulă, se produc cele mai stranii operaţiuni fiscale şi financiare. Unele au aparenţa sau chiar statutul unor afaceri oneroase. Despre acestea am purtat o discuţie cu un fost inspector cu responsabilităţi importante din Ministerul Finanţelor Publice. Veţi înţelege imediat de ce nu-i dăm numele. Deconspirarea unor asemenea operaţiuni poate produce drame şi pericole în viaţa celor care le iniţiază sau le descriu. Un lucru este cert. Aceste operaţiuni au avut loc. Dovada o constituie hârtiile rămase în Minister, despre a căror existenţă şi loc de stocare noi deţinem suficiente informaţii.
- Înainte de a lucra în Ministerul Finanţelor Publice aţi mai auzit de asemenea operaţiuni?
- Nici vorbă. Înainte a ajunge la Finanţe nici prin cap nu îmi treceau asemenea idei. La noi în Circa Financiară paralizai la un asemenea gând. Numai dacă pomeneai de un asemenea subiect, erai dat afară.
- Care a fost prima ilegalitate despre care aţi aflat în MFP?
- Legăturile multiple dintre oamenii aflaţi în funcţii de conducere ai ministerului şi firmele numeroase protejate de la plata diverselor taxe către stat.
- Erau şi firme protejate la capitolul taxe către stat? De aşa ceva n-a auzit nici dracul până acum?
- Nu ştie bietul contribuabil! Dar se practică. Ce gheşeft are omul care lucrează la Finanţe? O relaţie mai bună cu o firmă, cu un afacerist. Protejează şi el.
- Cum decurg lucrurile?
- Cum nu se poate mai simplu. Funcţionarul din MFP ajută o firmă să scape de taxe.
- Şi cum scapă?
- E destul de simplu. Dă un telefon.
- Cine dă telefon?
- Cel care are de plătit şi ştie un om în Finanţe. Sau mai corect spus, dă un telefon abia după ce politicianul sau parlamentarul de la putere care ştie de procedură a dat un telefon şi a atras atenţia despre cine e vorba.
- Nu oricine poate veni?
- Ei, aş! Te dă afară imediat! Sau cheamă poliţia sau se pregăteşte de un flagrant ca să se laude cât sunt de vigilenţi. Nici măcar orice politician nu îşi permite să deschidă o asemenea discuţie cu un om din Finanţe.
- Bun, am înţeles. Care politician poate telefona? Şi de ce acela este băgat în seamă?
- Numai politicianul care a jucat un rol extrem de important în obţinerea unor rezultate remarcabile în alegeri şi, de asemenea, a putut să aibă un cuvânt cu mare greutate în numirea ministrului respectiv şi a altor secretari de stat. Politicianul care în general ocupă şi un fotoliu de ministru şi care a fost implicat direct în cheltuirea banilor în campanie pentru a obţine voturi în mod fraudulos sau nefraudulos.
- Şi cum se procedează? Face omul o cerere şi...
- Nu face nici o cerere. A aranjat, s-au dat telefoanele de rigoare şi un director de resort face un referat şi propune scutirea de la plata TVA a firmei x care are de plată suma y. O dă mai departe secretarului de stat. Iar acesta aprobă sau merge cu ea la ministrul plin, care dă el un ordin de ministru. Şi în baza ordinului, adio TVA de plată!
- Şi ce scrie într-un asemenea referat? Cum motivează?
- Motivaţia trecută în referatul înaintat secretarului de stat şi, ulterior ministrului, nu trebuie să fie foarte explicită din punctul de vedere al legislaţiei fiscale. Ceea ce cântăreşte cel mai mult într-o astfel de aprobare este reprezentat de numele firmei şi în mod deosebit acţionariatul acelei societăţi. Două vorbe şi trei prostii la marginea legislaţiei
- Fiţi, vă rog, mai precis.
- Ştiu exact că astfel de demersuri s-au făcut pentru multe firme, între care TRENDING IMPEX SRL, IMPEX PETROL OIL SRL şi OIL PROD SRL. Lista este mult mai amplă.
- Cu ce se ocupă aceste firme? Cine sunt proprietarii? Ştiţi de ce sume au fost scutite?
- Aceste firme se ocupă cu prelucrarea produselor petroliere. Suma totală de care au fost scutite rapid era la un moment dat în valoare de 2.484.654 lei. Aşa, dintr-un foc! Mai sunt şi firmele din grupul MIR de la Timişoara şi multe altele.
- Se acordau scutiri doar pentru firmele private sau operaţiunea cu scutirile de la plată se practică şi cu firme în care acţionar principal este statul?
- Conversmin SA este una din firmele cu acţionariat majoritar de stat unde există sume importante de la care au fost scutiţi atât în ceea ce priveşte impozitul pe profit, cât şi plata TVA.
- Şi care este afacerea în acest caz? Statul mută banii dintr-un buzunar în altul?
- Nu este chiar aşa! Banii ajung la firmele de partid care au câştigat licitaţiile pentru închiderea minelor şi ecologizarea acestora. Lucrările care trebuiau efectuate şi pentru care s-au alocat sume considerabile nu există deoarece pământul din nefericire nu poate vorbi. Totul s-a făcut doar pe hârtie şi s-au încasat banii, fără să se realizeze nici măcar minimul de lucrări necesare.
- Cum Dumnezeu se poate aşa ceva? Cum funcţionează acest mecanism fără să transpire nimic?
- Există oameni care învârt şi lucrurile acestea pe degete. Oameni care ţin legătura între minister, potentaţi politici şi firmele care au nevoie de aceste scutiri.
- Adică?
- Să vă dau un exemplu! Ştefăniţă Prisăcaru de la Vamă. Tot e celebru pentru că a fost invocat de Diana Severin, fosta directoare a Vămii din Ploieşti. Ea a vorbit despre faptul că Prisăcariu i-a spus să-şi dea demisia şi că omul a vorbit în numele lui Sorin Blejnar. Prisăcaru a fost şi el director în Direcţia de Accize la Vamă. Şi a zburat repede în 2009, după un scandal. „Academia Caţavencu" a şi scris că a luat o şpagă, parcă una de 180.000 de euro. El a fost şi şeful de cabinet al ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga. El a ajuns un soi de intermediar între oamenii din Finanţe, Vamă şi firmele doritoare de asemenea scutiri.
- Vasile Blaga ce rol avea?
- Ştia tot ceea ce întreprinde Ştefăniţă Prisăcaru şi îl recomanda sau îl desemna pe acesta pentru asemenea operaţiuni.
- Deci treaba este condusă de oameni mari. Asta înseamnă că Sorin Blejnar este un nevinovat?
- Aţi văzut greva şi protestele de la Ministerul Finanţelor Publice, unde Sorin Blejnar s-a urcat pe scaun şi striga din răsputeri? Ei bine, acolo, lângă el, era un tip mic de statură. Îl flanca în permanenţă pe şeful ANAF. Acela era Ştefăniţă Prisăcaru! Cât priveşte nevinovăţia lui Blejnar, aferim!
- Atunci el ce face?
- O să râdeţi, Blejnar e din afara ministerului. El nu execută lucrurile din minister. Cei din Finanţe execută ce zice Blejnar. El are un spate mult prea puternic în afara MFP. El are Naşul la Cotroceni!
- Şi toate operaţiunile pe care le face şi pentru care este apărat sunt destinate celui din spatele lui?
- Corect!
- Mulţumesc. Ne mai vedem?
- Poate! Să-i vedem cum reacţionează şi pe urmă le mai trimitem câte o "prăjitură".
Post-scriptum: După informațiile noastre într-una din firmele lui Miron Nicolaie se afla ca acționar minoritar și tatăl Robertei Anastase.
Mi se pare și grăitor și credibil faptul că un raport al SRI, abia prezentat estimează că din decembrie 2010 și până acum, evaziunea fiscală a crescut cu 25%, contrabanda cu țigări cu 11%, iar cea cu produse petroliere cu 16%. Progresăm, progresăm!
Vlad Dumitraş