joi, 28 mai 2009

Oare de ce nu ma mira?

Chair ca suntem o tara de "bananieri"!

Unde am ajuns dupa 20 de ani de la revolutie!
Chiar au murit acei oameni aproape degeaba!

Dumitru Bucsaru, discret la fotbal, exploziv in afacerile cu statul

Dumitru Bucsaru este acum un nume la moda in Liga I, iar aura de mister cu care se invaluie in lumea fotbalului romanesc nu face decat sa ii amplifice imaginea de personaj care ascunde multe.

Nu stiti? Eu nu dau interviuri", este replica favorita a patronului echipei Unirea Urziceni atunci cand vreun ziarist reuseste sa il prinda la telefon. Pe cat de misterioasa pare activitatea sa in interiorul fotbalului, pe atat de agitata este ea in lumea afacerilor, acolo unde Bucsaru are reputatia unui om care a facut avere pe seama legaturilor de afaceri pe care le-a avut cu mai toti "greii" vremii, fie ca a fost vorba de reprezentanti ai PSD, PNL sau ai PDL.

Gigi Becali, Mihai Necolaiciuc, Miron Mitrea, Dorin Cocos, Traian Basescu, Elena Udrea, Necolai Ontanu, Gabriel Oprea, iata cateva dintre numele grele in jurul carora apare si Dumitru Bucsaru. si, pentru a face legatura cu fotbalul si cu mult vehiculata fuziune dintre Steaua si Unirea Urziceni, sa spunem ca ea poate deveni realitate dintr-un motiv simplu: Bucsaru are o datorie de 12 milioane de euro catre Gigi Becali, aceasta putand fi "stinsa" cum nu se poate mai bine de banii pe care UEFA ii va livra campioanei. Cele 12 milioane pe care Bucsaru are sa i le dea lui Gigi Becali nu reprezinta vreo speculatie gazetareasca, ci o datorie trecuta de finantatorul din Ghencea in actele oficiale pe care le-a inaintat Biroului Electoral Central atunci cand latifundiarul din Pipera si-a depus candidatura pentru Parlamentul European.

Dumitru Bucsaru este vazut acum ca un personaj discret, numai ca trecutul sau este plin de episoade mai mult decat incendiare, cel putin trei dintre ele tinand capul de afis al presei saptamani de-a randul.
Afacerea Astoria Snagov
Mihai Necolaiciuc a fost, ani de zile, un personaj-cheie in structura Ministerului Transporturilor, insa "gaura" de circa 700 milioane de euro pe care a dat-o bugetului de stat l-a transformat, acum, inr-un urmarit international. Desi se stie ca se afla de mai multi ani in Austria, Necolaiciuc e bine mersi si se gandeste, probabil, din cand in cand, si la fostul sau partener de afaceri, Dumitru Bucsaru. Caruia i-a incredintat in 2003, pentru vreo 18 milioane de euro, refacerea complexului Astoria din Snagov, care apartine CFR. Devizele, publicate la vremea respectiva de toata presa, sunt halucinante: 3,6 milioane de lei pentru un sac de ciment, 52.000 de euro caratul cimentului cu roaba, 2,7 milioane de euro realizarea unei piscine, 5,5 milioane de euro pentru camera de conferinte a complexului (dotata cu fotolii din piele, instalatie de sonorizare, sistem de videoconferinte etc.), un milion de euro pentru pavarea unor alei din parcul complexului, 140.000 de euro pentru amenajarea unui teren de tenis s.a.m.d.


Nu a fost insa singura afacere profitabila pe care a facut-o Bucsaru cu Ministerul Transporturilor. "Cantina-Restaurant MTCT", "Gara Obor", "Gara Galati", "Gradinita Witting" si "Statie CF Focsani" sunt alte obiective in care patronul Unirii a facut afaceri bune cu statul. Pe de alta parte, aproape ca nu ai de ce sa il acuzi pe Bucsaru: prost e cel care da asemenea sume, adica statul roman, nu cel care le cere!


Biletel catre presedinte
Un alt episod in care numele lui Dumitru Bucsaru a fost implicat adanc este cel legat de presedintele Traian Baseascu. Anul trecut, presa a relatat faptul ca pe un memoriu al societatii Art Constructii ‘92 SA adresat presedintelui Basescu, acesta ar fi pus urmatoarea rezolutie, din data de 12.04.2005: "D-l Ministru Dobre (n.r. – Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor in acea perioada) Rog analizati si rezolvare legala". Mesajul este insotit de semnatura sefului statului, iar societatea in cauza este detinuta de... Dumitru Bucsaru. In memoriu, patronul Bucsaru cerea sprijinul sefului statului pentru a recupera creante in valoare de 110.553.029.464 de lei vechi de la C.N.C.F. C.F.R. SA. La vremea respectiva, scandalul a luat amploare si anumiti politicieni au cerut suspendarea presedintelui Basescu, acuzat de trafic de influenta, dar cel care a avut de castigat a fost Bucsaru, care si-a primit banii de la stat peste cateva luni. Presa a scris ca intermediara intregii afaceri a fost Elena Udrea, care pe atunci era consiliera lui Basescu la Cotroceni.

Afacerea Comaico
Fostele sere de pe vremea lui Ceausescu din comuna "30 decembrie" (devenita apoi "1 decembrie"), insotite de peste 100 de hectare de pamant, au intrat prin nu se stie ce mijloace in posesia lui Dumitru Bucsaru, care a platit statului circa 17 milioane de euro pentru societatea Comaico. La vremea respectiva, afacerea a mirosit urat pentru ca, spuneau analistii imobiliari, terenul ar fost cu mult subevaluat, ca sa nu mai vorbim de constructiile deja existente. Numai din valorificarea fierului vechi se estima ca ar fi urmat sa se incaseze bani buni...
Terenului, "lipit" de Bucuresti, i s-a gasit rapid o utilizare, iar in toamna lui 2008 s-a anuntat faptul ca Green City Construct, firma controlata indirect de fiica lui Bucsaru, va dezvolta un proiect imobiliar de 4.000 de locuinte. Pe langa locuinte, ansamblul va cuprinde, printre altele, un parc, lac, pista de bicicleta, scoala, teren de tenis si o sala de fitness. Numai ca apoi a intervenit criza, iar proiectul nu s-a mai dezvoltat "la galop", asa cum se anticipa...


Afaceri fara coloratura politica
Bucsaru a facut si altfel de afaceri cu statul. Asa se face ca numele sau s-a aflat pe lista oamenilor de afaceri care vor fi despagubiti de stat pentru exproprierea unor terenuri pe care va fi construit tronsonul de autostrada Bucuresti-Ploiesti. Procedurile de expropriere vor fi realizate in baza unui proiect de hotarare de Guvern, elaborat de (cine altul?) Ministerul Transporturilor. Printre persoanele care vor fi expropriate se afla Magdalena Ramona Bucsaru, fiica lui Dumitru Bucsaru, care urmeaza sa fie despagubita pentru un teren cu o suprafata de 396 de metri patrati dintr-un total de 8.800 metri patrati pe care ii detine la Dascalu.
Patronul din Urziceni face afaceri si cu cealalta "aripa politica", in speta cu Neculai Ontanu, primarul pesedist al sectorului 2. El a primit spatiul fostei Piete Aghires pentru a ridica acolo un complex comercial cu patru etaje. De asemenea, nici cu responsabilii sectorului 6 nu are o relatie prea proasta, presa scriind ca este unul dintre beneficiarii refacerii zonei Pietei Crangasi.


» Steaua si Unirea Urziceni au facut deja, in vara trecuta, o afacere care parea, la un moment dat, imposibila: transferul atacantului Bogdan Stancu de la formatia ialomiteana la cea din Ghencea. Desi se spunea ca jucatorul-vedeta al Unirii este netransferabil, el a ajuns peste noapte la Steaua, iar managerul Mihai Stoica, cel care negase cu vehementa posibilitatea realizarii mutarii, a avut chiar o explicatie hazlie. "Nu s-a concretizat transferul, dar discutiile s-au finalizat si patronii s-au inteles. Asa ca poate fi considerat incheiat chiar daca nu s-au semnat actele, pentru ca la unii patroni din Romania vorba e chitanta sau in cazul asta e acord de transfer", a spus Stoica.

» O Infrangere cu Dinamo II era sa duca la desfiintarea echipei
Unirea Urziceni, liderul de axum al Ligii 1, a fost la un pas de a fi desfiintata de patronul sau, Dumitru Bucsaru, in 2006, pe cand juca in esalonul secund. Antrenorul Valeriu Rachita, care pe atunci pregatea Petrolul Ploiesti, a dezvaluit intreaga poveste si cum a ajuns Unirea in locul Petrolului in prima divizie. "S-a tot vorbit ca promovarea in primul esalon se face si in afara terenului, dar exemplul cel mai elocvent este Urziceniul, care este prima in Liga I fara blaturi, dar cu management serios. In 2006, inaintea promovarii, finantatorul Mitica Bucsaru a vrut sa desfiinteze echipa din Urziceni dupa un egal cu Dinamo II. Pe atunci eram antrenor la Petrolul, care se batea la promovare cu U Craiova. L-am sunat pe Bucsaru si l-am rugat sa nu se retraga deoarece Unirea urma sa joace cu Craiova si ne puteau ajuta indirect. Unirea a batut tot, noi ne-am impiedicat la Giurgiu, in ultima etapa, ei au mers la baraj si au promovat."

150 milioane de euro este averea pe care o are Dumitru Bucsaru, conform ierarhiilor de specialitate.
12 milioane de euro este suma pe care are sa i-o dea Bucsaru lui Gigi Becali, conform unor documente oficiale.
12 milioane de euro este suma minima pe care o va lua Unirea Urziceni daca va intra in grupele Ligii Campionilor.
120 hectare de teren a cumparat Bucsaru de la stat in comuna "1 Decembrie".
2002 este anul in care Unirea Urziceni, aflata in divizia C, a fost preluata de societatea Valahorum, patronata de Dumitru Bucsaru.
52 de ani a activat Unirea in esaloanele doi si trei ale fotbalului romanesc pana la promovarea, in premiera, in 2006, pe prima scena.



Bogdan Costea
Sursa: Romania Libera, 28 Mai 2009