vineri, 16 aprilie 2010

Credeţi ce vreţi. Noi vă prezentăm filmul evenimentelor din războiul ANI cu judecătorii Curţii Constituţionale

Romania trebuie salvata!
Puterea.ro
Autor: Andi Topala • Categoria: Dezvăluiri • Publicat la: 2010-04-16 17:17:55


Activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate este la această oră blocată, după ce şapte din cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis că zece articole din Legea 144/2007 de funcţionare a ANI încalcă Legea fundamentală, astfel că tot ce întreprinde instituţia de acum încolo este nul de drept. În replică, conducerea agenţiei a anunţat că inspectorii de integritate au deschis dosare pe numele a şapte judecători ai CCR: Augustin Zegrean, Tudorel Toader, Petre Lăzăroiu, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Puskás Valentin-Zoltán. Aceştia din urmă sunt chiar cei care au pronunţat decizia 415/14 aprilie 2010, ceilalţi doi, preşedintele CCR, Ioan Vida, şi Nicolae Cochinescu abţinându-se. Aceşti doi judecători nu apar pe lista de anchetă a ANI.

Iată cronologic cum s-au derulat evenimentele:



• 16 iunie 2009 - avocata Alice Drăghici (fost membru al Consiliului Naţional de Integritate - un fel de monitor al ANI) ridică o excepţie de neconstituţionalitate în procesul clientului său, medicul Şerban Brădişteanu, cu Agenţia Naţională de Integritate, la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal. Instanţa a admis în parte cererea avocatei, astfel că a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiei articolului 44 din Legea 144/2007. Totodată, a respins ca inadmisibilă sesizarea cu privire la neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolelor 5,6,7,12,16, 37 (lit. e, f, g), 54 din Legea 144/2007. Procesul a fost suspendat până la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate. A urmat recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

• 1 octombrie 2009 - Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis că excepţiile de neconstituţionalitate sunt în totalitate admisibile şi a înaintat dosarul CCR.

• 20 martie - Agenţia Naţională de Integritate a fost sesizată de o persoană asupra inadvertenţelor din declaraţiile de avere a şapte judecători de la Curtea Constituţională: Augustin Zegrean, Tudorel Toader, Petre Lăzăroiu, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Puskás Valentin-Zoltán.

• 14 aprilie - Augustin Zegrean, Tudorel Toader, Petre Lăzăroiu, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Puskás Valentin-Zoltán se pronunţă, prin decizia 415, asupra declarării ca neconstituţionale a articolelor 14 şi celor de la 1 la 9 (Capitolul I integral). Ioan Vida şi Nicolae Cochinescu se abţin.

• 15 aprilie - decizia CCR este mediatizată.

• 16 aprilie - conducerea ANI, respectiv preşedintele Cătălin Macovei şi secretarul general Horia Georgescu, organizează o conferinţă de presă în care explica această situaţie, precizând că toţi cei şapte judecători care au admis excepţia de neconstituţionalitate se află în procedura de verificare, declanşată de inspectorii de integritate.



Nu se ştie dacă sesizarea înaintată ANI de către o persoană fizică există în realitate sau este doar o poveste a conducerii agenţiei pentru a arăta că inspectorii care verifică averile celor şapte judecători sunt intimidaţi de Curtea Constituţională prin această decizie. Totodată, nu se ştie dacă, invers, inspectorii de integritate sunt cei care au încercat să-i intimideze pe judecătorii Curţii, ştiind că aceştia din urmă au în dezbatere sesizarea avocatei Alice Drăghici. Şi totuşi, această ultimă ipoteză nu poate sta în picioare, pentru că inspectorii ANI ar fi trebuit să ştie exact numele judecătorilor care s-ar fi pronunţat favorabil

2 comentarii:

  1. Din cate stiu eu, la CCR judecatorii nu se pot abtine ca la instantele de drept comun - o prima afirmatie gresita !
    Cum puteau fi intimidati judecatorii din moment ce ei afirma ca nu stiau de verificari iar ANI, la fel spune ca nu i-a instiintat ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Din cate stiu eu! CCR are cea mai mare putere juridica din stat(in afara de parlament). Cu siguranta s-au temut ca le vine si lor ramdul, sau mai rau. serviciile secrete lucreaza si pentru ei. Din toate articolole postate aici de mine reiese o "caracatita" uriasa in tara asta, nu mica mi-ar fi mirarea daca ei au aflat de planurile ANI-ului de a verifica conturile lor.

    RăspundețiȘtergere