luni, 29 decembrie 2008

Dece ne mai miram ca nicio Institutie nu functioneaza normal.

Moş Crăciun a fost darnic cu PSD şi PDL. În curtea lui Mircea Geoană a adus RA-APPS, Garda Financiară, dar şi râul, şi ramul, adică apele şi pădurile României, iar primului-ministru Emil Boc i-a dat Vămile, Garda de Mediu, Drumurile, Poşta şi Loteria.

În cele trei zile de Crăciun, liderii PSD şi PDL au continuat împărţirea puterii şi a banilor, întruchipate de posturile din structura Guvernului şi de agenţiile şi companiile din subordinea ministerelor. În Ajunul Crăciunului, pesediştii şi democraţii au stat la Palatul Victoria până la 3 dimineaţa, reuşind să pună pe hârtie într-o oarecare ordine porţia de putere pe care fiecare o va administra. În urma negocierilor, PSD primeşte o bucată importantă din companiile de interes economic şi regii autonome foarte profitabile. Surse din conducerea PSD au declarat pentru Cotidianul că prima regie solicitată de social democraţi chiar dinainte ca negocierile să înceapă a fost RA-APPS, probabil pentru liniştea lui Mircea Geoană.

Tot PSD va administra Apele Române, ROMSILVA, Agenţia pentru Resurse Minerale, AVAS (unde va fi numit şef finul lui Marian Vanghelie, Bogdan Georgescu), Agenţia pentru Investiţii Străine, Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Agenţia pentru Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Comisia pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Agenţia pentru Romi.
De asemenea, PSD va controla Hidroelectrica, Transgaz, Compania Huilei şi Compania Lignitului. Pesediştii au mai primit Garda Financiară, care se află în subordinea ANAF. Tot la PSD revin Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei, Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii, Autoritatea pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice, Departamentul de Afaceri Europene (unde va fi numit în funcţia de secretar de stat Vasile Puşcaş) şi Departamentul pentru Lupta Antifraudă, toate acestea fiind în subordinea vicepremierului Dan Nica.

Conducerea ANAF revine PDL, la fel ca Autoritatea Naţională a Vămilor, aflată tot în subordinea Agenţiei. De la Ministerul Transporturilor, PSD a primit administrarea CFR Călători, în timp ce democraţii se vor ocupa de CFR Marfă. Tot PDL a primit Loteria Română, Poşta Română şi Garda de Mediu, precum şi Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi. Democraţii au ţinut morţiş să primească şi Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară, unde au interese economice de partid. Tot ei vor administra Tarom şi Romgaz, şi posibil Imprimeria Naţională şi Monitorul Oficial. Tot la PDL au revenit Agenţia Antidoping, Comisia Naţională de Prognoză, Consiliul pentru Combaterea Discriminării, Oficiul de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Institutul Naţional de Statistică, ORNISS, Oficiul Român pentru Adopţii.

Împărţirea va fi finalizată după 1 ianuarie, deoarece Guvernul trebuie să-şi stabilească mai întâi structura de organizare, pe ministere, şi din punct de vedere legal. Trebuie apoi numiţi secretarii şi subsecretarii de stat. Liderii PSD au finalizat sâmbătă lista secretarilor de stat, social democraţii primind 32 de astfel de funcţii şi încă două de subsecretar de stat. Şi democraţii urmau să facă aseară nominalizările pentru funcţiile de secretari de stat, în condiţiile în care s-a renunţat la criteriile stabilite iniţial, respectiv cele de performanţă în alegeri, deoarece liderii judeţeni ai partidului au înaintat lui Emil Boc nenumărate solicitări de funcţii pentru oamenii lor. Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur declarase că PDL Suceava merită cel mai mare număr de secretari de stat, deoarece a obţinut cel mai mare număr de voturi la alegeri. „Totul este clar, împărţirea este făcută, după 5 ianuarie se vor face numirile“, a declarat Vasile Blaga pentru Cotidianul.

Luptă mare pentru Prefectura Capitalei

Cea mai mare bătălie între PSD şi PDL se poartă pentru Prefectura Capitalei, revendicată de ambele partide. Chiar în ziua în care în Parlament era învestit noul guvern, echipele de negociere s-au certat o oră şi jumătate pe Prefectura Bucureştiului, punând sub semnul întrebării chiar procedura de învestire a Executivului. Se pare că pentru ambele partide funcţia de prefect al Capitalei reprezintă o miză importantă în perspectiva organizării alegerilor prezidenţiale din 2009.
28 Dec 2008 Adriana Dutulescu, Diana Lazar : Cotidianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu