marți, 23 iunie 2009

Ridzi, teapa dupa teapa: inca 45.000 de euro lipsa!

Romania trebuie salvata!


22 Iun 2009 Anca Nicoleanu, Costi Rogozanu

Pentru prestaţia de Ziua Tineretului din Bucureşti, Monica Iacob-Ridzi a alocat 60.000 de euro pentru Viţa de Vie, Holograf şi Pepe. Artiştii susţin că au primit maximum 15.000.

Cea mai evidentă discordanţă dintre preţul real al unor recitaluri de trupe româneşti şi preţul plătit de Monica Iacob-Ridzi apare în cazul recitalurilor de pe 2 mai din Bucureşti, parcul IOR. Ziua Tineretului a costat în total, conform documentelor oficiale furnizate „Gazetei Sporturilor“ de Ministerul Tineretului şi Sportului, 1.173.000 lei cu tot cu TVA. Artiştii care au cântat în acea seară au fost Holograf, Viţa de Vie şi Pepe. Dacă e să ne luăm după documente, ei ar fi fost plătiţi cu 260.000 de lei, circa 60.000 de euro.

„Nu am nici un fel de contract cu Ministerul Tineretului şi Sportului“, a declarat Aurel Mitran, impresarul trupei Holograf.
Acesta a refuzat să comenteze referitor la suma de primită pentru concertul susţinut pe 2 mai, în Capitală. Onorariul trupei Holograf este, conform surselor din piaţă, în jur de 7.000-8.000 de euro.

Pentru concertul de la Costineşti, sub sigla MTV, de pe 1 mai, membrii trupei Viţa de Vie au avut o înţelegere cu firma Standard Vision şi au mers sub „preţul corect“, făcându-le organizatorilor o favoare. Pentru concertul de la Bucureşti, de a doua zi, Viţa de Vie nu a primit în nici un caz 20.000 de euro, cât reiese din scripte. „Suma primită este ultrafracţionară. E aberantă“, a declarat Dănescu. Pentru concertul din 2 mai, formaţia a semnat un contract cu firma Mobil Events. Conform surselor noastre, Viţa de Vie ar fi primit un onorariu de maximum 3.000 de euro. „Aşteptăm telefoane şi pentru onorariile alea care s-au vehiculat. Venim cu plăcere“, a continuat Dănescu. Cei de la Sistem au infirmat că ar fi primit o sumă apropiată celei de 10.000 de euro pentru concertul de la Bucureşti, de pe 2 mai. „Nu-i adevărat. Suma e aberantă“, ne-a declarat Zoli Toth. Onorariul de pe piaţă al formaţiei sale este 5.000 de euro + TVA.

„Cine e Monica Iacob-Ridzi?“, ne-a întrebat Pepe. Artistul nu-şi aminteşte să fi cântat în parcul IOR fix pe 2 mai. „Probabil am cântat, am avut foarte multe cântări în aer liber în perioada asta şi nu am agenda la mine“, a spus el. Cu siguranţă însă nu a primit suma din actele MTS. „20.000 de euro la mine n-au ajuns! Poate i-a dat altcuiva“, a continuat Pepe. Onorariul artistului şi al celor zece instrumentişti care îl acompaniază pe scenă este de minimum 3.500 de euro.

Închirierea pentru o zi a unei scene mari pentru artişti români, cu tot cu lumini şi instalaţii de sunet, nu depăşeşte 10-15.000 de euro. Doar în cazul vedetelor străine preţul poate să crească ajungând şi la 100 de mii de euro, ne-a declarat un promotor din industria showbizului autohton. Cu toate acestea, Ministerul Tineretului şi Sportului a plătit pentru închirierea unei scene în Bucureşti nu mai puţin de 50.000 de euro.

O altă necunoscută în documentele semnate de ministrul Tineretului şi firmele organizatoare ale evenimentelor din 2 mai, S C Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark, o constituie sumele de câteva sute de mii de euro alocate unor materiale promoţionale nemarcate la PRO TV, Antena 3 şi Realitatea TV, fapt care încalcă prevederile Legii Audiovizualului.

Dar banii de la Costineşti?
Zece trupe au fost invitate să cânte la Costineşti pe 1 şi 2 mai. Au fost acolo Simplu, Puya, Viţa de Vie, Voltaj, Paraziţii, Şuie Paparude şi alţii. Simplu apar cu un onorariu de 40.000 de lei, sumă pe care trupa a negat că ar fi primit-o într-o declaraţie dată Cotidianului.

Pentru ceilalţi nouă suma totală alocată ar fi fost de 170.000 de lei, aproximativ 40.000 de euro. Iarăşi puţin verosimilă cheltuiala, având în vedere că Viţa de Vie ne-a declarat că a fost plătită pentru acel recital cu puţin peste 1.000 de euro.


Emil Boc: „Nimeni nu este mai presus de lege“
Premierul a declarat luni că aşteaptă finalizarea anchetei cu privire la cheltuirea celor 630.000 de euro din bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului pentru organizarea Zilei Tineretului şi spune că nici un membru al Guvernului nu este „mai presus de lege“. „Nu se întâmplă nimic altceva decât se aplică procedurile legale şi fiecare răspunde potrivit acestora. Există, am înţeles, o anchetă în derulare, vom respecta concluziile acesteia şi aşteptăm finalizarea ei“, a declarat Boc, citat de NewsIn. Premierul a refuzat să comenteze faptul că Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a amânat luni discutarea cererii PNL privind începerea urmăririi penale în cazul ministrului Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi. „Nu mă întrebaţi despre ceea ce face Parlamentul. Repet, în privinţa membrilor Guvernului nimeni nu este mai presus de lege, legea se aplică pentru fiecare şi, din acest punct de vedere, atâta timp cât este o anchetă în derulare, nu mă mai pot pronunţa“, a spus el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu