joi, 2 iulie 2009

Geoană a pus un băiat de băiat şef peste băieţii deştepţi

Romania trebuie salvata!
Cotidianul
01 Iul 2009 Ciprian Ranghel, Liviu Avram, Mihai Nicut

Mihai Ciprian David, noul şef de la Hidroelectrica, şi-a făcut mâna în afaceri pe lângă Corneliu Iacobov şi fraţii Păunescu, supravieţuind şi sub ţărănişti, şi sub PSD.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a emis ieri un ordin prin care l-a numit în funcţia de director general al celui mai mare producător de energie electrică din ţară, Hidroelectrica, pe Mihai Ciprian David. Prin această decizie se pune capăt unei îndelungate şefii în fruntea celei mai râvnite companii energetice din ţară a lui Traian Oprea, doar că noua numire nu este nici pe departe de natură să-i liniştească pe cei care speră ca astfel să se rezolve problema scurgerilor de contracte cu energie ieftină către băieţii deştepţi. Asta pentru că pesedistul Mihai Ciprian David are un trecut extrem de controversat.
A făcut afaceri cu Corneliu Iacobov, a fost partener de business cu fraţii Păunescu şi a fost cercetat alături de Radu Sârbu într-un dosar ce viza privatizarea hotelului Bucureşti. De numele său este legată şi „Afacerea Aerotravel”: la sfârşitul guvernării Isărescu, firma unde David era acţionar ar fi primit opt miliarde de lei vechi pentru a-i plimba prin lume pe câţiva parlamentari alături de copiii lor, în locul unor premianţi la olimpiadă.




Întrebat cine l-a propus pentru această funcţie, Mihai David a declarat pentru Cotidianul fără să clipească: „Preşedintele PSD, Mircea Geoană”. Despre problema băieţilor deştepţi spune că îl preocupă, dar că nu se poate pronunţa până nu vede contractele. „Intenţionez să realizez o conferinţă de presă pe această temă în momentul în care voi vedea cum stă treabă. Este o problemă extrem de importantă”, declară David, care spune că până nu vede contractele cu Energy Holding sau cel cu ALRO nu ştie dacă se poate gândi la anularea acestora. Mai mult, fostul candidat al PSD la Primăria Braşov nu se teme de faptul că Hidroelectrica ar urma să dispară aşa cum prevede strategia energetică naţională propusă de Videanu: „Aţi văzut vreo decizie? E doar o discuţie”.



Dacă de viitor nu se teme, de trecut îşi aduce aminte mai greu. „L-am cunoscut pe Iacobov, dar nu am fost partener”, spune David. Arhivele gazetelor arată însă altceva. Mihai David a fost exemplul clasic al „cârtiţei” politice: cu ajutorul său, pe sub nasul ţărăniştilor naivi, aflaţi la guvernare, grupul politico-financiar de la Bacău, reprezentat de Viorel Hrebenciuc şi de Corneliu Iacobov, şi-a consolidat semnificativ şi puterea economică.



În guvernarea CDR, Mihai a împărţit un dosar penal cu Radu Sârbu, fostul şef al FPS, pentru modul în care a fost privatizat hotelul Bucureşti. În 1999, Mihai David avea deja relaţii apropiate cu puternicul grup PSD de la Bacău, reprezentat atunci de Corneliu Iacobov. În acel an, Mihai David este numit director general al concernului Imperial Oil, format din cinci firme. Trei îi aparţineau direct lui Corneliu Iacobov, una aparţinea unor apropiaţi de-ai săi din Oneşti, iar a cincea era un off-shore din Bahamas, Shamrock Worldwide LTD. În decembrie 1999, FPS organizează privatizarea rafinăriei Dărmăneşti, la care participă şi Imperial Oil. Mihai David s-a prezentat la licitaţie şi la negocierile ulterioare atât ca director general al Imperial Oil, cât şi ca reprezentant oficial al Shamrock Worldwide LTD în cadrul consorţiului, aşa încât nu a mirat pe nimeni faptul că rafinăria a intrat pe mâinile lui Corneliu Iacobov, care avea s-o şi falimenteze câţiva ani mai târziu.



Mugur Isărescu, devenit premier în decembrie 1999, şi-l numeşte consilier pe Mihai David, pentru ca în martie 2000

să-l numească, peste capul ţărăniştilor, şef la Agenţia Naţională de Dezvoltare Regională. Ţărăniştii de la centru s-au revoltat, însă liderii PSD au tunat şi au fulgerat împotriva celor care se opuneau ca Mihai David să devină şeful ANDR. Păstrarea lui David în guvernul Năstase a devenit perfect concordantă cu antecedentele sale. Întrebat astăzi dacă a fost director general la Imperial Oil, Mihai David nu-şi mai aduce aminte. „Au trecut 20 de ani de atunci, nu mai ştiu. Dar mă întrebaţi de parcă sunt la poliţie”, se disculpă David. Numele lui David a fost legat de-a lungul timpului şi de controversaţii oameni de afaceri George şi Constantin Păunescu. Viitorul şef de la Hidroelectrica recunoaşte că a lucrat pentru fraţii Păunescu, a fost chiar director general al companiei Dac Air. „Am fost şi parteneri de afaceri, dar colaborarea s-a încheiat de mult, încă din anii ’90. Mai vorbim din când în când, am rămas în legături. Este o legătură bazată pe respect, este şi vârsta...”, declară Mihai David.


Hidroelectrica, raiul băieţilor deştepţi

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică, dar şi cel mai ieftin. Din această cauză, interesele au roit în jurul ei, de la contracte de reparaţie şi până la contractele de livrare a energiei către celebrii „băieţi deştepţi”, firme care cumpărau energia ieftin, prin contracte secrete pe termen lung, pentru a o revinde apoi la un preţ mai mare chiar societăţilor de stat. Hidroelectrica pierde anual zeci de milioane de euro din această diferenţă de preţ, iar unele contracte se întind chiar pe şapte ani. Iniţial a fost Energy Holding, firmă a celebrului Bogdan Buzăianu, fin al fostului ministru pesedist Dan Ioan Popescu, care vindea curentul firmei ALRO. Ulterior, băieţii deştepţi au proliferat ajungându-se ca partea cea mai mare a energiei electrice să fie vândută în acest mod. Printre ei îi regăsim pe fruntaşul PDL Gheorghe Ştefan „Pinalti”, pe Ioan Oltean, de la acelaşi partid, pe Peter Pal de la UDMR, pe cei de la firma Luxten, prieteni ai aceluiaşi DIP etc. Tranzacţiile sunt perfect legale, pentru că, după deschiderea pieţei de electricitate, orice furnizor licenţiat de Autoritatea de Reglementare (ANRE) poate comercializa energie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu