miercuri, 8 iulie 2009

Ţeapă televizată sub sigla Loteriei şi cu antenele TVR

Romania trebuie salvata!
Catavencu.ro
07 Iul 2009 George Lacatus

Fiii celui care a comis cea mai mare fraudă din istoria BCR profită de infrastructura Loteriei Române şi a TVR pentru organizarea unei tombole în care premiile oferite efectiv sunt de zeci de ori mai mici decât cele anunţate.

Loteria Română a semnat pe 14 mai 2009 un contract confidenţial cu firma SC Oxigen Company SRL privind derularea concursului „Tombola Câştigătorilor”, care urmează a fi difuzat pe TVR 2 în fiecare duminică seară, începând cu 19 iulie 2009. Potrivit contractului, deţinut de Cotidianul, Loteria pune la dispoziţie firmei Oxigen toată infrastructura sa, 914 agenţii şi propriii angajaţi, pentru a vinde bilete la acest concurs. Pentru acest serviciu, Loteria primeşte un comision de 8,4% din încasări, cu o treime mai mic faţă de cel pe care Loteria însăşi îl plăteşte comisionarilor care îi vând produsele loteristice. Din acest motiv, comisionarii independenţi au refuzat acest produs, iar vânzarea sa a devenit, prin ordin, sarcină de serviciu pentru salariaţii Loteriei.

De câteva zile, TVR 2 a început să difuzeze spotul publicitar al tombolei din care aflăm cele trei categorii de premii puse în joc: categoria I - „Îţi achit întreţinerea pe un an”, categoria II - „Îţi plătesc un salariu pe un an” şi categoria 3 - „Îţi achit creditul de la bancă”.

În pliantele din sediile Loteriei, dar şi pe biletele deja puse în vânzare la un preţ de 9,9 lei se menţionează şi sumele. Întreţinerea pe un an ar însemna 3.600 de lei, adică 300 de lei pe lună, salariul pe un an ar fi 6.000 de lei, adică 500 de lei pe lună, iar creditul la bancă s-ar ridica la 10.000 de euro.

În regulamentul depus la Ministerul Finanţelor în vederea autorizării, dar şi la Loterie, cuantumul premiilor este semnificativ mai mic. Întreţinerea este de doar 10 lei pe lună, salariul e de 25 de lei pe lună, iar creditul la bancă de doar 200 de euro. În acelaşi regulament se promite că premiile vor creşte în funcţie de încasări. De precizat că doar 40 la sută din încasări intră în fondul de câştiguri, restul rămânând la firma organizatoare.

Managerul firmei Oxigen Company, Bogdan Ionuţ Ţîrdea, explică astfel discrepanţa uriaşă dintre premiile anunţate public şi cele înscrise în regulament. „În regulamentul oficial sunt trecute sumele minime. Noi vom da premiile care sunt trecute pe pliantele publicitare din agenţii”, spune managerul companiei Oxigen.

Surse din Loteria Română ne-au spus că, înainte de a fi semnat acest contract, s-a atras atenţia noului director al Loteriei, Gheorghe Benea, că acest contract este păgubos, însă acesta a insistat să încheie afacerea. „Conducerea Loteriei Române este interesată de creşterea cifrei de afaceri şi de obţinerea de venituri suplimentare”, ne-a explicat Gheorghe Benea. Întrebat de ce a acceptat un comision foarte mic, Benea a precizat: „Nu putem furniza informaţii, întrucât acestea sunt protejate printr-o clauză de confidenţialitate”.

Întrebat dacă s-a interesat, înainte să semneze contractul, cine sunt acţionarii firmei Oxigen Company, Benea ne-a răspuns: „Oxigen Company beneficiază pentru acest joc de licenţă emisă de către Ministerul Finanţelor”. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au declarat pentru Cotidianul că au eliberat licenţa de joc firmei Oxigen pe 22 iunie 2009. Or, Benea a semnat contractul cu cinci săptămâni mai devreme, mai exact pe 14 mai.

Firma Oxigen Company este deţinută de către fraţii Bogdan Ionuţ Ţîrdea (70 %) şi Andrei Alexandru Ţîrdea (5 %), restul participaţiilor fiind deţinute de firma Tehno Prompt. Tatăl celor doi fraţi este celebrul Paul Petre Ţîrdea, anchetat penal de DNA şi judecat în prezent pentru criminalitate economică, spălare de bani, fals şi uz de fals, înşelăciune bancară şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Numele lui Ţîrdea senior este legat de devalizarea BCR Novaci şi de obţinerea ilegală de credite de la Romanian International Bank şi Banca Românească în valoare de aproape 6.000 de miliarde de lei vechi.

Nici Ţîrdea senior nu s-a ţinut deoparte de tombole. În urmă cu patru ani, el a organizat la Prima TV un concurs asemănător, Eurotombola TV, care, după câteva luni, a dat faliment. Comicul Cornel Palade a fost unul dintre prezentatorii concursului şi nu are deloc amintiri plăcute. „Am prezentat împreună cu Romică Ţociu acel concurs organizat de domnul Ţîrdea. A mers câteva luni, dar după ce nu a mai cumpărat lumea bilete, a falimentat. Nici până în ziua de azi nu mi-am luat toţi banii din acel contract. Cel mai grav a fost că nici unii câştigători nu şi-au mai luat premiile şi au rămas cu buza umflată”, a declarat pentru Cotidianul Cornel Palade.

În legătură cu toate aceste acuzaţii, Ionuţ Bogdan Ţîrdea ne-a declarat: „Da, suntem fiii lui Paul Petre Ţîrdea, dar noi nu avem nici o legătură cu jocul care s-a desfăşurat acum patru ani, cel organizat de tatăl meu. Acesta este un alt joc, organizat de mine şi de fratele meu”.

TVR transmite gratis

Deşi vândut naivilor sub brandul „Tombola câştigătorilor vă scoate din criză”, concursul pare a rezolva nu doar probleme materiale, ci şi sentimentale. Show-ul este prezentat de cântăreţul Aurelian Temişan şi de fosta vedetă „Playboy” Andreea Mantea, care a trecut meteoric şi pe la două emisiuni de la Antena 1, „’Neaţa cu Răzvan şi Dani” şi „Din dragoste cu Mircea Radu”. Despre Andreea Mantea, presa mondenă scrie, cu obişnuita-i lipsă de cruţare, că este amanta lui Andrei Alexandru Ţîrdea, acţionarul minoritar de la Oxigen, femeia pentru care acesta şi-a părăsit soţia însărcinată. Bogdan Ionuţ Ţîrdea a declarat pentru Cotidianul că TVR 2 va transmite gratis, în direct, cele două ore de emisie cât va dura „Tombola câştigătorilor”. Directorul TVR 2, Răzvan Nicolescu, ne-a confirmat acest fapt. „Producţia show-ului final este finanţată de organizator, în această situaţie, TVR, pe lângă faptul că nu are cheltuieli legate de un program de divertisment, beneficiază de sumele rezultate din închirierea unor echipamente de către producător”, explică Răzvan Nicolescu, directorul TVR 2.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu