vineri, 11 septembrie 2009

Fabrica secretă de doctorate funcţionează ilegal

Romania trebuie salvata!
catavencu.ro
10 Sep 2009 | Biroul de Investigatii

Ca să nu mai rămînă repetenţi şi anul ăsta în cercul lor de prieteni, Norica, Poteraş, Calcan, alţi politicieni şi nişte miliţieni s-au înscris la doctorat. La o universitate de mare prestigiu provincial, nu departe de Bucureşti. Că stimabilii care se vor ‘telectuali s-au ascuns ca nişte şobolani (a nu se confunda cu şoarecii de bibliotecă, că nu e deloc cazul), să nu-i afle lumea, nu ar fi neapărat cel mai rău. Nasol cu adevărat e că îndrumătorul de doctorat al şobolanilor, Marius Petrescu (director al ORNISS), se ocupă de doctoratele a 30 de persoane. Ceea ce e cam de rahat, în condiţiile în care legea permite cel mult 15: “Fiecare instituţie care organizează studii universitare de doctorat este autorizată să stabilească prin reglament propriu numărul maxim de doctoranzi pe care îi poate îndruma un conducător de doctorat, dar acesta nu poate fi mai mare de 15 doctoranzi” (Hotărîrea de Guvern 567 din 2005, care reglementează studiile de doctorat din România).

Cum ar veni, securistoidul ăsta de Petrescu dă doctorate în regim vrac, la tot cartierul de politicoizi cu tupeu şi la miliţienii din subteranele patriei, că aşa vrea muşchiul lui.
Întrebat în chestiune, rectorul Universităţii “Valahia” din Tîrgovişte, Ion Cucui, ne-a declarat că lista doctoranzilor e provizorie şi că se va face redistribuirea. Conform informaţiilor publicate pe site-ul universităţii, însă, aflăm că oamenii s-au înscris la şcoala doctorală în perioada 2007 – 2008, ceea ce înseamnă că lista tot e provizorie de peste un an. Deci Cucui ne abureşte.

Tot de la rectorul Cucui aflăm că profesorul Petrescu este în universitate de 4-5 ani, însă fără să fi desfăşurat vreodată activitate plină, el avînd “funcţie mare la Guvern”. Dar are un “post rezervat”, pe care universitatea nu-l poate scoate la concurs.


Mai bine de nişte declaraţii vesele să rîdem

Am stat de vorbă cu cîţiva dintre doctoranzii lui Marius Petrescu. Ce să spunem? Orice profesor ar fi mîndru de ei. De exemplu, primarul Marius Poteraşa venit la Universitatea “Valahia” în calitate de prieten vechi al lui Petrescu. “Întîmplarea face să-l cunosc din copilărie (pe Marius Petrescu – n.r.)”, a zis primarul Sectorului 6. Tema doctoratului său este legată de admistraţia publică locală, domnia sa fiind un om care doreşte să schimbe cadrul legislativ învechit ce împărte Capitala în sectoare. L-am mai întrebat pe domnu' Poteraş dacă ar fi ales doctoratul la “Valahia” în cazul în care Petrescu, prietenul din copilărie, n-ar fi fost acolo. “Probabil că nu”, ne-a răspuns el.


Am mai discutat şi cu senatorul PD-L de Dîmboviţa Valentin Gigel Calcan. Acesta ne-a declarat că a ales să facă un doctorat la “Valahia” pentru că a vrut să înveţe şi îi place managementul. Oau! Cine s-ar fi aşteptat la asta? A ales Universitatea din Tîrgovişte pentru că profesorii de la “Spiru Haret” (da, există Spiru şi în Dîmboviţa) “sînt mai slăbuţi”. Pe de altă parte, omul mai cunoştea un profesor-doi prin universitate, fiind fost membru al Senatului “Valahiei”. L-am întrebat dacă are timp şi de doctorat şi de Parlamentul României. “Uneori am lipsit, alteori m-am dus, ştiţi cum e”, s-a confesat Calcan. Am atins, însă, un punct sensibil cînd l-am întrebat de tema doctoratului. “E o treabă privată a mea. Nu cred că este important pentru opinia publică ce fac eu acolo”, ne-a mai spus Gigel Calcan.


Teodora Bertzi, fost secretar de stat din partea PNL, ne-a mărturisit că nu a ales “neapărat universitatea, ci pe cel care conducea doctoratul”. Adică pe Marius Petrescu, distins domn pe care îl cunoştea de foarte multă vreme, la fel ca şi pe soţia sa. A ales să facă un doctorat pentru că: “Eu cred că este normal la vîrsta mea după atîta experienţă cîtă am. Nu l-am făcut pentru bani sau pentru altceva, îl fac pentru mine”. În plus, “domnul Opriş, rectorul, este membrul nostru, preşedintele filialei Dîmboviţa”. Chestia asta era puţin cam în ceaţă pentru doamna Bertzi, căci i-am spus că numele rectorului este Ion Cucui, iar dumneaei a spus că Opriş ar fi prorector sau decan, în situaţia asta. Oricum, aţi înţeles ideea, colegul de partid al doctorandei are o funcţie de conducere la “Valahia”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu