luni, 5 octombrie 2009

Probă românească în procesul intentat BAE Systems: Şpagă pentru fregate

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
04 Oct 2009 Adrian Popa

Cel mai mare producător de armament din Europa va fi trimis în justiţie de autorităţile britanice, sub acuzaţia că a dat repetat mită oficialilor anumitor state, printre care şi România, pentru a câştiga contracte.
BAE Systems, cel mai mare producător şi contractor de tehnică militară din Europa, va fi chemat în justiţie de Biroul pentru Fraude Grave din Marea Britanie (Serious Fraud Office - SFO) pentru dare de mită unor oficiali din România, Cehia, Africa de Sud şi din Tanzania, în cazul unor contracte încheiate cu aceste state în ultimele două decenii, transmite publicaţia „The Economist“. În România, ancheta vizează vânzarea a două fregate de război, evaluate la circa 122 de milioane de euro, contract în care BAE este suspectat de mituirea unui oficial român cu circa 7,6 milioane de euro. În România, Direcţia Naţională Anticorupţie a clasat pe 15 iunie dosarul fregatelor, rezervându-şi dreptul de a redeschide investigaţia.
Potrivit SFO, compania britanică a mai închiriat avioane de luptă în Cehia, şi aici plătind comisioane anumitor oficiali.
Mai mult, pentru vânzarea unui radar militar către Tanzania, BAE a plătit un comision de 12 milioane de dolari, reprezentând 30% din valoarea contractului, iar pentru un contract cu Africa de Sud, în valoare de 1,5 miliarde de lire sterline (1,63 miliarde de euro), a plătit mai multe comisioane secrete, estimate la 160 de milioane de lire sterline (174 de milioane de euro). BAE a negat toate aceste acuzaţii, însă a admis că în dobândirea anumitor contracte nu a dat tocmai dovadă de etică.
Aceasta este cea mai mare investigaţie de fraudă din istoria Marii Britanii în care este implicată o corporaţie. SFO a propus companiei BAE să pledeze vinovată în proces pentru a scăpa cu o amendă mai mică. Dacă este găsită vinovată, BAE riscă o amendă maximă de peste un miliard de euro. Problemele corporaţiei britanice nu se termină aici. Departamentul de Justiţie al SUA a început propria investigaţie împotriva BAE, suspectată că, prin mitele sale, le fură contractele companiilor de armament rivale, mai ales celor americane. BAE Systems are peste 106.000 de angajaţi şi a avut anul trecut un profit de 1,85 miliarde de euro.
Fregatele, magnet de scandaluri

Ministerul Apărării (MAp) va cheltui peste un milion de lei, fără licitaţie, pentru repararea fregatei Regina Maria, avariată în timpul unui exerciţiu înainte de Ziua Marinei. Conform anunţului publicat pe site-ul www.e-licitatie.ro, procedura de licitaţie a fost „negociere fără anunţ de participare“. Motivul invocat de MAp pentru acordarea contractului fără licitaţie publică a fost o „situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă“. Mai mult, potrivit MAp, lucrările pot fi executate, din motive tehnice, doar de către şantierul din Constanţa. Situaţia de urgenţă este de fapt necesitatea ca nava să fie gata până la exerciţiul NATO Active Endeavour, programat la sfârşitul lunii octombrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu