luni, 19 aprilie 2010

Cum să faci milioane fără să te doară capul

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
Azi - 13:23 Dan Odagiu

Industria lui Videanu este în ultima perioadă de timp o mare aducătoare de contracte pentru managerii companiilor de stat. Adică aceştia dau de la firmele pe care le conduc contracte de milioane de lei firmelor la care sunt acţionari.
Să fii director la o firmă de stat şi patron la alta care practică servicii pentru firma care o conduci reprezintă succesul sigur în afaceri. Cel puţin aşa a gândit Florin Muntean, actualmente director la Transgaz Mediaş (TGN). Compania pe care o conduce a încheiat luna trecută un contract în valoare de 1,2 milioane de lei, fără TVA, pentru servicii de transport cu firma BAT Mediaş (BAME), deţinută chiar de directorul Transgaz.

Florin Muntean deţine 77% din acţiunile BAT Mediaş şi a fost numit la conducerea Transgaz în urmă cu circa şase luni. Tranzacţia de 1,2 milioane de lei a fost raportată pe bursă, contractul fiind atribuit firmei aparţinând directorului Transgaz prin licitatie publică, se arată în raport.
În ultimii ani, afacerile BAT Mediaş au urcat continuu, ajungând în 2009 la un nivel de 23,6 milioane de lei (5,7 mil.
euro), iar firma şi-a majorat profitul net anul trecut cu 91%, la 6,4 mil. lei (1,5 mil. euro).

Situaţia de la Transgaz nu este unică la societăţile de stat aflate sub oblăduirea lui Adriean Videanu. Pe 7 aprilie 2010, Transelectrica (TEL) a acordat consorţiului format din Siemens Österreich&Siemenes SRL un contract de 18,1 milioane euro (74,5 milioane lei) pentru racordarea la sistemul energetic naţional a termocentralei pe care OMV Petrom (SNP) o construieşte la Brazi, judeţul Prahova. Transelectrica a acordat contractul prin negociere fără anunţ de participare, la 30 martie, consorţiul Siemens fiind singurul ofertant.

Contractul dintre Transelectrica şi Siemens pare tot o afacere de ”familie”. De ce? Păi actualul director al Transelectrica, Adrian Băicuşi, numit în această funcţie de Adriean Videanu, nu este altul decât fostul director de la Siemens din perioada 2004-2008. Iar actualul director de la Siemens Cristian Secoşan este fostul subaltern a lui Băicuşi.

În concluzie, ce avem: doi oameni care au lucrat amândoi la firma Siemens în aceeaşi perioadă de timp. Apoi drumurile lor s-au despărţit pentru o vreme. Când s-au întâlnit, de bucurie, au făcut o afacere de 18,1 milioane de euro pe banii Transelectrica. Adică ai statului român.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu