vineri, 16 iulie 2010

Poteraş semnează, Mioara Mantale supervizează

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro


Poteraş semnează, Mioara Mantale supervizează
Schwartzenberg vinde şi încasează

Ironia aruncată joi de primarul pedelist al sectorului 6, Cristian Poteraş, la ieşirea din sediul DNA, este de proastă calitate şi nu face altceva decât să sublinieze aroganţa reprezentanţilor actualei puteri şi faptul că pentru ei legea nu mai înseamnă nimic. Iar lucrul ăsta nu e de ieri de azi, ci durează de mai bine de şase ani.

Ce spunea joi Poteraş? Că "DNA avea nevoie de locuri de parcare" şi de aceea l-au chemat la audieri?

Pentru a-i împrospăta memoria primarului sectorului 6, ar fi cazul să revedem faptele pentru care Cristian Poteraş este urmărit penal, alături de viceprimarul sectorului 6 Ştefan Preda şi Fabian Schwartzenberg (fratele afaceristului Elan Schwartzenberg, mai nou navetist prin emisiunile de televiziune de unde popularizează tehnici proprii de înmulţit banii).

La începutul anului 2006, Fabian Schwartzenberg, venit în România de puţine luni, s-a gândit să investească cele câteva sute de mii de euro primiţi de la fratele şi de la tatăl său. Juniorul Schwartzenberg a făcut rapid profit, şi încă unul mare, de milioane de euro. Problema e că aceste milioane de euro nu au fost câştigate din vreo activitate productivă, care să aducă beneficii şi bugetului statului sau consumatorilor, ci prin implicarea într-o afacere tipic românească.

Pe scurt, s-au luat, cu japca aproape, terenurile a două institute de cercetare din sectorul 6. După finalizarea afacerii puse la cale de Cristian Poteraş şi Fabian Schwartzenberg, institutele respective au rămas doar cu câte un drum de acces, urmând ca în viitor să fie înconjurate de cartiere rezidenţiale.
Bulevardul Primăverii, mutilat şi de Elan Schwarzenberg. Artistele costă mereu!

Fabian Schwartzenberg a cumpărat un teren retrocedat dubios mai multor membri ai familiei Căpăţână. Căpăţână Cezar şi Căpăţână Şerban Alexandru Gheorghe au primit în compensare pentru un teren moştenit în comuna Domneşti mai multe terenuri "echivalente ca valoare" - aşa cum apărea scris în actele de retrocedare, însumând 4 hectare, în Bucureşti, pe Splaiul Independenţei. În acea zonă, în perioada boom-ului imobiliar din România, preţul unui metru pătrat era între 600 şi 1.200 euro. Fireşte că era foarte greu, chiar dacă aveai bani, să găseşti 4 hectare în zona respectivă, unde să poţi dezvolta proiecte imobiliare.

Pentru ca împroprietărirea să poată fi realizată, au fost necesare acordul Subcomisiei de aplicare a Fondului Funciar din Primăria Sectorului 6 a primarului Cristian Poteraş şi acordul Prefecturii Bucureştiului, condusă la acea vreme de o altă celebră pedelistă, Mioara Mantale.

Poteraş şi Mantale au semnat rapid cererea de retrocedare, fără ca măcar să mai încerce să contacteze pe cineva din conducerea Academiei Române sau din cea a ICECHIM, pentru a încerca să găsească o soluţie de a intra în posesia terenurilor. Daca ar fi respectat legea şi dacă nu ar fi avut alte interese, şefii Prefecturii Bucureşti şi ai Primăriei Sectorului 6 ar fi putut oferi, în compensare pentru o parte din aceste cereri de retrocedare, terenul pe care fiinţează institutele de biologie şi biochimie de peste 40 de ani.

Pedeliştii Mantale şi Poteraş au considerat însă că e mult mai important să-i servească pe membrii familiei Căpăţână (de fapt, pe Fabian Schwartzenberg).

La doar cinci zile după retrocedare, terenurile au fost vândute la trei intermediari: Grecu Lucian Viorel (17.265%), Pandor Valeriu - 37,65% - şi Fabian Schwartzenberg, care a luat cea mai mare suprafaţă - 45,08%. Tranzacţia s-a realizat la un preţ de 400 euro/mp, deşi metrul pătrat variază în intervalul 600-1.200 euro. Aici trebuie precizată o chestiune importantă. Cumpărătorul intermediar Grecu Lucian Viorel este rudă prin alianţă cu primarul Cristian Poteraş. Tatăl lui Grecu Lucian Viorel este fratele soacrei lui Poteraş.

Dovada că cei doi Căpăţână au fost doar marionetele în această afacere constă în faptul că, deşi au vândut terenul cu suma de 5.008.000 euro, aceştia au rămas în urma tranzacţiei cu doar 263.578 euro, aproximativ a 19-a parte din preţ.

La fel s-a întâmplat şi cu cei 22.280 mp, situaţi pe Calea Plevnei, lângă un alt complex de apartamente de lux şi lângă clădirea Consiliului Superior al Magistraturii, luaţi de la ICECHIM. În acest caz, Fabian Schwartzenberg a cumpărat singur întreaga suprafaţă, prin aceeaşi metodă, de la familia Căpăţână. Aici, lucrurile s-au complicat puţin pentru fratele lui Elan Schwartzenberg, în sensul că ICECHIM devenise, printr-o hotărâre de guvern, proprietar peste terenul administrat şi i-a acţionat în instanţă, în ultima secundă, pentru a-şi păstra terenul.

Fabian Schwartzenberg, primarul pedelist Cristian Poteraş şi viceprimarul pedelist Ştefan Preda sunt deja puşi sub urmărire penală în acest dosar, pentru mai multe infracţiuni: abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual, înşelăciune etc.

Surse din interiorul DNA au declarat pentru cotidianul.ro că, în privinţa Mioarei Mantale, fost prefect al Bucureştiului, procurorii încă oscilează între calitatea de martor şi cea de învinuit în dosarul Poteraş&Schwartzenberg.

Unde-i PDL-ul, hop şi PSD-ul, şi nesimţirea fratelui Schwartzenberg

Tranzacţiile dintre Fabian Schwartzenberg şi fraţii Căpăţână au fost legalizate la notariatul deputatei PSD Manuela Mitrea, soţia senatorului PSD Miron Mitrea. Manuela Mitrea a câştigat în acea zi, pentru semnarea şi legalizarea celor trei acte de vânzare a terenurilor institutelor Academiei şi ale ICECHIM-ului, suma de 64.000 euro. De la surse din interiorul DNA, cotidianul.ro a aflat că pesedista Manuela Mitrea a fost deja audiată în acest dosar, ca martor.

Căpăţână Cezar şi Căpăţână Şerban Alexandru Gheorghe nu i-au mai vândut terenul lui Schwartzenberg, ci altui membru al familiei - Căpăţână Marian Jean, care, împreună cu Ionescu Maria, a vândut mai departe terenul firmei SC Global Property Invest Team SRL pentru suma de 5.982.809 euro (1.345,05 euro/ mp).

Fabian Schwartzenberg a vândut terenurile cumpărate de la Căpăţână tot companiei Global Property Invest Team - firmă pentru care fratele său, Elan Schwartzenberg, intermediază adesea afaceri. Fabian Schwartzenberg a obţinut din această tranzacţie un profit de câteva milioane de euro.

Firma Global Property Invest Team, care are ca principal obiect de activitate tranzacţiile imobiliare, a girat, cu terenurile respective, un împrumut de 11.506.366 euro de la Alpha Bank. Acum, terenurile sunt parte într-unul din marile proiecte imobiliare ale RI Investment Group, din Irlanda. Irlandezii ridică acolo unul din cele mai mari hoteluri de cinci stele din Europa, cu o capacitate egală cu cea a J.W. Marriott, Intercontinental la un loc (24 de niveluri şi 960 de camere), un ansamblu rezidenţial format din 820 apartamente şi peste 12.000 mp de spaţii comerciale.

Dezvăluirile presei în legătură cu acest subiect nu i-au produs nicio nelinişte lui Fabian Schwartzenberg. Ba din contră! La vremea respectivă, rugat de jurnalişti să ofere clarificări în legătură cu implicarea sa în acest tun imobiliar, Schwartzenberg a răspuns golăneşte, plin de dispreţ şi nesimţire: "Toată agitaţia asta este de prisos şi amuzantă, sunt apărat de deciziile Primăriei Sectorului 6 şi Prefecturii. Şi oricum, cercetătorii sunt toţi nişte alcoolici. Nu au făcut nimic toată viaţa, sau dacă vin la lucru, vin să fure".

În speranţa că poate se mai reduce nivelul ironiei şi golăniei din discursurile domnilor Schwartzenberg şi Poteraş, redăm un pasaj important din documentele întocmite de procurorii DNA. "Activitatea infracţională a funcţionarilor publici în cauză a fost de natură a genera avantaje patrimoniale numiţilor Fabian Schwartzenberg, Lucian Viorel Grecu, Valeriu Pandor şi Marian Jean Căpăţână, persoane în proprietatea cărora au ajuns terenurile, atribuite ilegal, în schimbul unor sume derizorii faţă de preţul de piaţă". Domnilor Schwartzenberg şi Poteraş, cuvântul-cheie este "i-l-e-g-a-l", cum ar silabisi Traian Băsescu, şeful suprem al primarului sectorului 6!



Publicat acum 9 ore si 55 minute Cristina Horvat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu