vineri, 27 august 2010

În afacerea de 100 de milioane de euro de la Portul Constanța intră și Grup Servicii Petroliere

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
Dan Odagiu

În afacerea de 100 de milioane de euro de la Portul Constanța intră și Grup Servicii Petroliere

Nu trebuie să fi primul la o licitație în România ci chiar al treilea și să ai mari șanse să fi declarat câștigător. Așa se pare că se va întâmpla cu compania Grup Servicii Petroliere a lui Gabriel Comănescu. Iar acest fapt se datorează Consilului Național de Soluționare a Contestațiilor care practic a anulat o hotărâre a Curții de Apel Constanța.

În România totul poate fi contestat, iar timpul pentru rezolvarea tuturor contestațiilor depuse poate dura la infinit. Așa e legea în România și drept urmare fiecare companie se folosește de portițele legii. Iar acest fapt poate dăuna grav economiei. Este cazul unei licitații de la Portul Constanța în valoare de 100 de milioane de euro. În urma deschiderii documentațiilor depuse conducerea Portului Constanța a declarat drept câștigătoare firma germană Josef Mobius Bau AG din Germania, urmată de firma olandeză Van Oord și asocierea Grup Servicii Petroliere/Jan De Nul. Cum în urma unei contestații depuse la Curtea de Apel Constanța s-a hotărăt scoaterea firmei germane de la licitație, pe motiv că nu avea experiența cerută prin caietul de sarcini, Administrația Porturilor Constanța a continuat negocierilor cu compania olandeză Van Oord. Numai că după nici o lună de zile o altă surpriză. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) spune că oferta tehnică a olandezilor este în neregulă și asta în condițiile în care autoritatea contractantă spune că totul e bine. Dar ce contează dacă sunt interese mari în jurul acestei afaceri. Așa se face că CNSC cere administrației Portului Constanța să continue negocierile cu Grup Servicii Petroliere în dauna companiei olandeze.

Compania Grup Servicii Petroliere este una destul de cunoscută puterii. Spre exemplu la ceasul de seară al ultimei dezbateri de dinaintea turului II al alegerilor, un aspect a sărit în ochii tuturor: chestiunea Rusiei. Traian Băsescu şi-a acuzat contracandidatul că a fost în vizită la Moscova şi, în acelaşi timp, şi-a asumat un merit... nemeritat. Băsescu a susţinut, la un moment dat, că preferă să nu meargă la Moscova, dar firmele româneşti să încheie contracte de 250 milioane de dolari. Practic, Traian Băsescu a dat de înţeles că respectivul contract, încheiat de Grup Servicii Petroliere Constanţa cu firma „Gazprom" pentru construirea unui gazoduct până la Soci, o conductă submarină de 150 de kilometri, pentru racordarea sistemului de gaze rusesc la Soci, ar fi o reuşită a politicii sale, a relaţiilor diplomatice, în concluzie un merit personal. „E o firmă românească ce execută această lucrare. De unde inventaţi dumneavoastră că România nu are relaţii cu Rusia? România nu are relaţii de subordonare cu Rusia, dar are foarte bune relaţii", a declarat Traian Băsescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu