vineri, 18 februarie 2011

Fiica lui Blaga, angajată la compania care a cîștigat 885 de milioane RON de la CFR

Romania trebuie salvata!
kamikaze.ro

ANCHETA din nr. curent al Kamikaze

Fiica lui Vasile Blaga, Agathe Cristina Rudeanu, și soțul acesteia, Ionuț Rudeanu, fac bani cu statul chiar și cînd tatăl nu mai deține nici o funcție publică. Dar nu direct, ci prin intermediul unei companii private care trăiește exclusiv din banii CFR.

August 2010: Ionuț și Agathe își fac firmă

Agathe și Ionuț au înființat, la sfîrșitul lui august 2010, o nouă firmă. Numele ei este Axis Emergency, are sediul în Deva, iar acțiunile sînt împărțite în mod egal între cei doi soți. Potrivit Registrului Comerțului, administratorul Axis Emergency este Ionuț Rudeanu, iar obiectul principal de activitate este „activități de asistență medicală specializată“. Firma prestează servicii de intervenție în situații de urgență, atît medicale, cît și de stingere a incendiilor. Societatea are un capital social de 10.000 RON. În ceea ce privește dotările, o relatare de anul trecut a unui exercițiu de intervenție în caz de accident arată că Axis a intervenit cu „o maşină pentru lupta cu focul şi cu o autospecială FRAP (autospecială pentru intervenție, descarcerare și asistență medicală – n.r.)“. Pe site-ul grupului de firme Axis nu sînt disponibile informații despre noua societate.
Octombrie 2010: firma lui Ionuț și Agathe, contract cu Remarul

La scurtă vreme după înființare, Axis Emergency a semnat un contract cu Remarul 16 Februarie, companie privată din Cluj ce se ocupă cu repararea și modernizarea materialului rulant de cale ferată (locomotive și vagoane). Într-un articol publicat pe 22 octombrie 2010 în Ziua de Cluj, Ionuț Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, explică natura contractului dintre firma sa și Remarul: „La Remarul, noi sîntem cei care asigurăm intervenţiile în situaţii de urgenţă“. Articolul a apărut după ce la Remarul avusese loc simularea unei explozii la o conductă de gaze (exercițiul evocat și mai înaine). Cît despre valoarea unui astfel de contract, vă putem spune că CFR Călători, prin Regionala Galați, plătește aproximativ 171.000 RON unei alte companii, pentru aceleași servicii.
Remarul, 885 milioane RON de la CFR între 2006 și 2010

Remarul 16 Februarie este o companie privată care se ocupă cu repararea, modernizarea și întreținerea materialului rulant de cale ferată. Potrivit Bursei de Valori București, cei mai importanți acționari ai acesteia sînt Monica Băiculescu și Transferoviar Grup, care dețin împreună 65% din acțiuni. La sfîrșitul anului trecut, statul, prin CFR Călători, și-a reconfirmat statutul de cel mai important client al companiei. Pe 22 decembrie, Remarul a semnat un contract-cadru, în valoare de 85 de milioane de euro, cu CFR Călători, pentru „adaptarea unor automotoare Diesel pentru circulația pe căile ferate române“. Remarul a fost singurul participant la licitație. Valoarea contractului cîștigat de compania feroviară este de cîteva ori mai mare decît cifra de afaceri pe anul 2009. Astfel, în 2009, compania clujeană a avut o cifră de afaceri de 133 de milioane RON, iar contractul de la CFR Călători este de 366 de milioane RON. Și în anii trecuți companiile de stat au fost clienți importanți ai societății clujene. De exemplu, pe 12 decembrie 2008, Remarul 16 Februarie a încheiat un contract-cadru tot cu CFR Călători, pentru repararea unor locomotive. Valoarea acestuia era de 167 de milioane RON. În același an, în luna iulie, CFR Călători a încheiat un acord-cadru de 224 de milioane RON pentru achiziția de rame electrice (locomotive cu vagoane – n.r.). Pe 17 decembrie 2007, Remarul cîștigase o altă licitație la CFR Călători. În urma acesteia, a fost încheiat un alt acord-cadru pentru repararea și modernizarea unor locomotive, în valoare de 110 milioane RON. În 2008, cifra de afaceri a companiei de reparații a fost de 173 de milioane RON.
Agathe, angajată la Remarul, al cărei patron e anchetat de DNA

Pe lîngă faptul că este o companie performantă în cîștigarea contractelor de la stat, Remarul 16 Februarie mai are și o altă calitate: aceea de angajator al fiicei fostului ministru Vasile Blaga. Din 2005, Agathe Rudeanu este angajată pe o funcție de consilier la Remarul. Simultan, Agathe Rudeanu este și director executiv la Axis Emergency, firma la care este acționar și care are un contract de prestare de servicii cu Remarul. Compania clujeană este controlată de omul de afaceri Călin Mitică, prin Transferoviar Grup, la care este acționar majoritar, și prin Monica Băiculescu, soția acestuia. În august anul trecut, Călin Mitică a fost trimis în judecată de DNA pentru „complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice“. În același dosar au mai fost trimiși în judecată Alexandru Noapteș, fost director general al CFR Călători, și Emil Sabo, fost director general al CFR Infrastructură și fost angajat al lui Călin Mitică. Potrivit comunicatului de presă al DNA, în 2005, CFR Călători a cumpărat de la Remarul 16 Februarie mai multe automotoare care fuseseră plimbate anterior prin cîteva firme pentru a le crește artificial valoarea de vînzare. Prejudiciul produs CFR Călători a fost de 2,8 milioane RON.
Fost angajat la Remarul, numit de Blaga și Berceanu șef la stat

Relația Remarul cu statul s-a consolidat atît cu ajutorul lui Vasile Blaga, cît și cu cel al lui Radu Berceanu, fost ministru al Transporturilor în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010. De exemplu, în 2009, Emil Sabo a fost numit director general al Companiei Naționale de Investiții de către Vasile Blaga, ministru al Dezvoltării Regionale (minister care are CNI în subordine) la acel moment. După ce Blaga a fost numit ministru de Interne, Sabo a fost numit de Berceanu director general al CFR Infrastructură, funcție pe care a ocupat-o pînă cînd a fost trimis în judecată de DNA. Anterior funcției de la CNI, Emil Sabo a fost membru în consiliul de administrație al Remarul.
Ginerele lui Blaga, zece milioane de euro de la stat

Anul trecut, serialul jurnalistic „Generația lu’ tata“, realizat de HotNews.ro și de Revista Kamikaze, a prezentat debutul lui Ionuț Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, în cariera de contractor al statului. Astfel, în aprilie 2009, el a înființat firma de servicii de pază Axis Security. Care, în numai un an de la înființare, cîștigase, pe cont propriu sau în asociere, contracte de zece milioane de euro de la companii de stat din subordinea lui Adriean Videanu și Radu Berceanu. În urma serialului HotNews.ro – Kamikaze, ginerele lui Ionuț Rudeanu a renunțat la aceste contracte.
Și rudele Elenei Udrea fac bani cu bugetul public

Și Elena Udrea, liderul celeilalte tabere din PDL, are contracte cu statul. Dar nu direct. Ci, după cum ați putut afla din ancheta de săptămîna trecută din Revista Kamikaze, cumnatul lui Dorin Cocoș, soțul Elenei Udrea, și asociații cumnatului au primit contracte de 21 de milioane RON de la spitalele din București. Și administratorii firmei cumnatului au cîștigat licitații pentru contracte de 18 milioane RON de la spitale. În plus, chiar și una dintre fostele firme ale lui Dorin Cocoș este abonată la banii spitalelor din București: 12,5 milioane RON a cîștigat Meditest, firma la care a fost acționar Cocoș, de la unități medicale din București în 2010. (silviu.apostol@kamikazeonline.ro)
Update 17 feb. 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu