luni, 6 iunie 2011

Elena Udrea a vândut mai scump decât în centrul Bucureştilor Terenul ministrului Dezvoltării, afacere sau escrocherie imobiliară?

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro

După dezvăluirea făcută de revista "Capital" în privinţa detaliilor vânzării de teren pe care a făcut-o Elena Udrea, alte şi alte informaţii nu contenesc să apară. Iar acestea, puse cap la cap, duc către ipoteza că tranzacţia de 3,29 milioane euro e cusută nu doar cu un singur rând de aţă albă, ci cu o sută!

Elena Udrea a vândut terenul de pe malul Lacului Griviţa din Bucureşti omului de afaceri Alexandru Faur, cunoscut ca intermediar pe piaţa imobiliară. Reamintim că Faur a fost asociatul lui Gheorghe Stelian, cel de la care pedelista a cumpărat în 2006 terenul din Strada Chopin, din Floreasca, pe care şi-a ridicat proiectul rezidenţial cu 12 apartamente.
Udrea a anunţat săptămâna trecută că a vândut terenul respectiv. Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat cu Alexandru Faur în data de 20 septembrie 2010, exact la o săptămână după completarea ultimei declaraţii de avere. Astfel, pe 5 octombrie 2010, banca a radiat şi ipoteca existentă pe acest teren, dovadă că împrumutul în valoare de 3,29 milioane euro, care îi provoca insomnii ministrului, a fost achitat.

Chestionată de presă pe tema acestei tranzacţii, Elena Udrea a declarat "că a vândut terenul primului client care s-a interesat după ce presa a făcut tam-tam de creditul ei şi că nu cunoaşte cumpărătorul".

Revenind la suma pe care "cumpărătorul necunoscut" Alexandru Faur a plătit-o pentru terenul de lângă Lacul Griviţa, trebuie spus că acesta nu pare a fi făcut o afacere avantajoasă în condiţiile în care, la începutul lunii februarie 2011, potrivit informaţiilor din piaţa imobiliară, în apropiere de lotul de 6.000 mp care a aparţinut familiei Udrea-Cocoş a fost vândută o parcelă de 2.000 mp cu 385 de euro/mp. Acesta era un preţ maxim care a putut fi obţinut în acea zonă. Cum se explică fapul că Faur a plătit pentru terenul soţilor Cocoş în jur de 550 de euro/mp? După toate aparenţele, avem de-a face cu un preţ totalmente neverosimil pentru zona Lacul Griviţa!

Pentru a stabili seriozitatea şi corectitudinea preţului nu avem decât să recurgem la metoda comparaţiei. Este cea mai simplă. De ea se folosesc şi experţii judiciari, şi experţii imobiliari atunci când stabilesc valoarea unui teren sau a unui imobil.

Aşadar, la oara aceasta, ca şi în anul precedent, un preţ de 550 de euro/mp nu poate fi plătit nici măcar pentru terenuri aflate pe malul unor lacuri din Bucureşti şi din împrejurimi, în zone fără doar şi poate mai bine cotate pe piaţă şi mult mai frumoase. Anul 2010 nu consemnează vânzări de terenuri pe malul lacurilor din Bucureşti. Blocajul în comercializarea unor asemenea terenuri a fost total.

Redacţia cotidianul.ro a efectuat o cercetare pe piaţa terenurilor aflate pe malul lacurilor bucureştene. De pildă, în aceeaşi perioadă în care Elena Udrea a vândut terenul lui Alexandru Faur, adică în septembrie 2010, un teren de 2.000 mp (toate facilităţile incluse) situat chiar pe malul Lacului Mogoşoaia s-a vândut cu 180 de euro/mp. Acum, în iunie 2011, pe site-ul imopedia.ro (cel mai mare şi mai vizitat site de imobiliare) un "teren de 3000 mp situat tot pe malul Lacului Mogoşoaia, cadastru, intabulare, utilităţi, se vinde cu 148 euro/mp".

De pe un alt site imobiliar extrem de vizitat - anuntimobiliar.ro - am putut afla că un "teren cu dublă deschidere, excelent pentru 2 locuinţe S+P+2 et, toate actele, toate utilităţile, cu suprafaţa de 1435 mp situat pe strada Gârlei, pe marginea lacului Băneasa (la câteva sute de metri de sediul Antena 1 & Antena 3) se vinde cu 448 euro/mp". Vorbim de un preţ de anunţ, orice cumpărător încercând din start o reducere de cel puţin 20%. Aşadar nici măcar un teren de felul acesta, situat într-o zonă de 10 ori mai interesantă din toate punctele de vedere, nu s-a vândut cu preţul pe care l-a plătit samsarul imobiliar Alexandru Faur pentru terenul familiei Udrea-Cocoş. De precizat că terenul de pe strada Gârşi în perioada freneziei imobiliare ar fi fost prezentat cu 2.000-3.000 de euro pe metro pătrat.

Din nou, tot pe imopedia.ro se poate vedea şi un anunţ referitor la vânzarea unui "teren de 3500 mp pe marginea Lacului Tei" (aşadar extrem de aproape de centrul Bucureştiului, şi nu la periferie aşa cum era terenul deţinut de ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, şi soţul său, Dorin Cocoş), "cu utilităţi, cadastru şi intabulare obţinute, la un preţ de 525 euro/mp". Atenţie, este vorba de un preţ de anunţ imobiliar, nu de vânzare. După orice negociere, preţurile de anunţ mai scad cu 25-30%, aceasta însemnând că Elena Udrea şi Dorin Cocoş ar fi trebuit să scoată terenul pe piaţă la un preţ de 800 de euro, ceea ce n-au încercat.

Având în vedere că acesta este trendul preţurilor cu care se vând terenuri similare cu cel pe care l-a deţinut Udrea, orice om de bun-simţ şi cu mintea întreagă se poate gândi că imensul preţ de 550 de euro/mp plătit de Alexandru Faur soţilor Cocoş pentru terenul de 6.000 mp din strada Neajlovului, de pe marginea Lacului Griviţa, a fost achitat cu prea mare uşurinţă pentru ca aceşti bani să provină dintr-o sursă... să zicem clară. După banala metodă a comparaţiei, metodă utilizată şi de cei de la Fisc, şi de cei de la DNA, valoarea acestui teren nu este de 550 de euro pe metru pătrat. Mai degrabă este vorba de o vânzare neserioasă, făcută în scopuri deocamdată neclare. Oricine ar fi îndreptăţit să suspecteze faptul că toată această manevră/tranzacţie/afacere, prin care ministrul favorit al Palatului Cotroceni şi-a plătit creditul de 3.290.000 euro la BRD, seamănă mai degrabă cu aranjament de tipul "Dă-mi tu 5 lei pentru lemnul ăsta, care valorează de fapt 3 lei, şi după aceea îţi dau eu gratis lemnele celelalte care costă 30 lei, tu le vinzi şi fireşte, jumătate din suma obţinută e comisionul meu".

O cercetare riguroasă comisă de autorităţi ar lămuri fără îndoială un preţ care, deocamdată, trădează mult prea multe semne de întrebare.

Accesari: 697
Publicat acum o ora si 35 minute Cristina Horvat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu