marți, 4 septembrie 2012

Fost „băiat deştept”, doresc ieşire onorabilă din scenă

Romania trebuie salvata!

Scris de: Cristian Matache | 4 Septembrie 2012, 06:26
incomemagazine.ro

Companiile care au pierdut contractele prin care achiziţionau cantităţi mari de curent electric ieftin de la Hidroelectrica au dat în judecată producătorul de electricitate. Demersul lor are şanse aproape nule de izbândă, dar prin această mişcare ele îşi construiesc o retragere activă din ceea ce a însemnat povestea „băieţilor deştepţi” din energie. Unii dintre ei se gândesc să tragă obloanele afacerilor din România, dar până să ia o astfel de decizie radicală sunt nevoiţi să se comporte ca oricare comerciant de curent de pe piaţă: cumpără electricitate de pe bursă, participă la licitaţii şi plătesc preţul stabilit prin cerere şi ofertă.


În maxim o lună de zile, afacerile a cinci companii care se ocupă cu vânzarea de electricitate au fost bul­versate de intrarea în insolvenţă a vacii de muls Hidroelectrica şi apoi de denunţarea contractelor bilaterale de către administra­torul judiciar, Euro Insol. Epoca „băieţilor deştepţi” din energie a apus şi, odată cu ea, au dispărut şi profiturile consistente care se adunau atât în contul traderilor norocoşi, cât şi în cel al clienţilor lor, nu puţini la număr. Rămaşi fără contractele care prevedeau achiziţia de cantităţi mari de cu­rent, la preţuri cu mult sub cele medii de pe piaţă şi pe termen lung , foştii „băieţi deştepţi”, Alpiq RomIndustrie, Alpiq RomEner­gie, Energy Holding, EFT Româ­nia şi Euro P.E.C., sunt nevoiţi acum să adopte comportamentul celorlalţi aproape 200 de actori de pe piaţa liberă de comerţ cu energie. Asta înseamnă că trebuie să participe la licitaţiile de pe bursa de electricitate OPCOM şi să plătească preţul stabilit prin cerere şi ofertă. Aceas­tă readaptare a comportamentului economic pre­supune însă pierderi serioase din punct de vedere financiar , dar şi în ceea ce priveşte imaginea. Ca să atenueze efectele devastatoare ale denunţării con­tractelor, traderii în cauză au acţionat în judecată Hidroelectrica, reprezentată prin administratorul judiciar, compania Euro Insol, condusă de Remus Borza. Ei contestă ruperea înţelegerii cu producăto­rul de energie, după ce în prealabil au atacat, tot în instanţă, măsura de declarare a insolvenţei

„Nu au nicio şansă. Este doar o retragere activă din joc. În situaţia de insolvenţă, eu, ca administrator judiciar, am dreptul să rup orice contract ce dăunează com­paniei”, susţine Remus Borza. Chiar şi în condiţiile în care nu există nicio şansă, foştii „băieţi deştepţi” au angajat avocaţi celebri. Sârbii la la EFT vor fi asistaţi de Muşat şi Asociaţii, Energy Holding de către Ţuca, Zbârcea & Asociaţii, iar cele două com­panii Alpiq vin în faţa instanţei cu Schoenherr şi Asociaţii. „Trebuie să câştige şi avocaţii, nu-i aşa?”, afirmă pe un ton ironic administratorul judiciar. Primul termen de judecată va fi pe 5 septembrie, la Tribunalul Bucureşti.

Chestiuni juridice

Reprezentanţii traderi­lor sunt rezervaţi în ceea ce priveşte mişcările lor din aceste zile. „Este o chestiune juridică şi nu suntem în măsură să facem vreun comentariu în acest mo­ment”, a declarat Nenad Savic, responsabil cu comunicarea în cadrul EFT Group.

Mai guralivi au fost cei de la Alpiq, care au dat de înţeles că iau în calcul inclusiv plecarea din România. „Având în vede­re circumstanţele schimbate, Alpiq intenţionează să revizu­iască activitatea în România. Acest lucru este în curs de desfăşurare şi nu putem da niciun detaliu”, a afirmat pentru In­come Magazine Martin Stutz, din cadrul departamentului de relaţii cu media al grupului Alpiq. Ei solicită daune de 500 milioane de lei.

Oficialii Energy Holding s-au rezumat să spună că societatea ana­lizează toate mijloacele legale prin care poate reacţiona ca urmare a de­ciziei de denunţare a contractului cu Hidroelectrica.

Cât priveşte Euro P.E.C., pri­mul băiat deştept căzut la datorie, Borza spune că oficialii companiei au venit „cu lacrimi în ochi” ca să plătească datoria de 37 milioane de lei pe care o aveau către producăto­rul de energie de la începutul acestui an şi care a fost motivul care a dus la ruperea contractului. „Am denunţat contractul şi aşa rămâne, nu îl mai putem relua”, afirmă administrato­rul judiciar.

Catastrofă financiară

În plan financiar , ruperea relaţiilor contractuale cu Hidroelectrica va fi catastrofală pentru foştii băieţi deştepţi. Până acum o lună, aceştia plăteau în medie 130 lei/MWh în timp ce preţul mediu pe OPCOM sărea permanent de 220 lei/MWh. Diferenţa, care se traduce prin profit pentru traderi concomitent cu veni­turi neîncasate pentru Hidroelectri­ca, s-a ridicat la 500 milioane de lei doar pentru 2011 . Astăzi, ex-băieţii deştepţi cumpără energie la preţul pieţei, în special de pe platforma Piaţa pentru Ziua Următoare de pe OPCOM, iar cotaţiile au atins pe anumite intervale orare niveluri ma­xime, de 400 lei/MWh. Practic, cos­tul de achiziţie de energie s-a dublat sau chiar s-a triplat. Elveţienii de la Alpiq au încercat să cumpere curent angro, însă preţul oferit, de 239-240 lei/MWh, nu a fost tentant pentru niciun producător şi astfel demersul lor a eşuat. A reuşit în schimb să câştige mai multe licitaţii organizate de noul Complex Energetic Oltenia (companie ce cuprinde cele mai mari termocen­trale din România – Turceni, Rovinari şi Craiova) la preţuri de 240-241 lei/MWh, aproape duble faţă de cât dădeau până acum o lună Hidroelectrica. Oficialii Alpiq recunosc că noile condiţii contrac­tuale le-a îngreunat relaţii cu clienţii. „Alpiq este gata oricând să îşi îndeplinească toate obligaţiile sale contractuale. Unele dintre contracte au fost adaptate, iar altele au fost reziliate, în cazul în care acest lucru a fost permis în mod legal”, susţine Martin Stutz.

Privilegii pierdute

Prototipul „băiatului deştept” în energie îl reprezintă Energy Holding, companie înfiinţată de către Bogdan Buzăianu şi primul beneficiar al energiei ieftine. Înţelegerea cu Hidroelectrica datează din 2004 pentru o cantitate de 2,6 TWh anual, adică 20% din toată producţia hidro. Până în 2010, traderul era cel mai profitabil jucător de pe piaţa de comerţ cu electricitate, însă în 2011, din cauza secetei prelungite şi a activării clauzei de forţă majoră pe contractele Hidroelectrica, profitul s-a transformat în pierdere. Conform raportării societăţii, Energy Holding a consem­nat în 2011 un minus de 34,5 milioane de lei, faţă de plusul de 15,2 milioane din anul precedent. Principalii clienţi ai traderului sunt combinatul siderurgic de la Oţelul Roşu şi combinatul Lami­norul Brăila, deţinute de ruşii de la Mechel, Cora, rafinăria Vega Ploieşti, Rompe­trol, Victoria Floreşti, Delphi. În prezent, compania este deţinută de un offshore din Olanda, Mar­ken Investment & Trading M.I.T. despre care se spune în piaţă că este al aceluiaşi Bogdan Buzăia­nu. De acesta din urmă se leagă şi afacerile elveţienilor de la Al­piq. Aceştia au venit în România în 2006, când au achiziţionat Buzzman Industrie, o societate scoasă din portofoliul lui Bu­zăianu. După doi ani, Alpiq a cumpărat o parte din activele Energy Holding, ajungând să controleze două societăţi în ţară, RomIndustrie şi RomEnergie. Împreună primeau aproape 2,6 TWh energie pe an, devansând în 2011 chiar pe Energy Holding. Administratorul judiciar, Remus Borza, susţine că derularea con­tractelor companiilor Alpiq cu Hidroelectrica au generat pier­deri din 2006 până în 2012 de aproape 900 milioane de lei pen­tru producătorul de energie. Pe lista clienţilor Alpiq se află Arc­tic Găeşti, Cuprom Zalău, Kro­nospan Sebeş, Carrefour, Simec Sibiu, SNR Rulmenţi, Stoehr Şimleu, Automobile Dacia, Ro­minserv Zalău, Silvana Zalău etc.

Un ultim mare fost „bă­iat deştept” a fost grupul EFT, înfiinţat în Serbia, dar cu carti­erul general la Londra. Compa­nia deţinea două contracte, unul de export şi unul de vânzare pe piaţa internă, ambele totalizând 1,7 TWh. Preţul mic de achiziţie a văduvit Hidroelectrica de ve­nituri de circa 130 milioane de lei în 2011, conform cererilor de denunţ ale administratorului ju­diciar. Clienţii principali din ţară ai EFT sunt Stirom, Holcim şi Lukoil.
RELAŢIA ACTUALĂ A FOŞTILOR „BĂIEŢI DEŞTEPŢI” DIN ENERGIE CU HIDROELECTRICA






Companie


Situaţia contractuală cu Hidroelectrica


Acţiuni


Proprietar




Elsid Titu


contract renegociat


plăteşte mai mult pe MWh


Mihai Tufan, Mihai Anăstăşescu (România)




Electrocarbon Slatina


contract renegociat


plăteşte mai mult pe MWh


Mihai Tufan, Mihai Anăstăşescu (România)




Alro Slatina


contract renegociat


plăteşte mai mult pe MWh


Vitali Matsitsky (Rusia)




Alpiq RomEnergie


contract denunţat


contestă denunţul în instanţă


Alpiq (Elveţia)




Energy Holding


contract denunţat


contestă denunţul în instanţă


Marken Investment & Trading M.I.T (Olanda)




Alpiq RomIndustrie


contract denunţat


contestă denunţul în instanţă


Alpiq (Elveţia)




EFT România


contract denunţat


contestă denunţul în instanţă


EFT (Serbia/Marea Britanie)




EFT AG


contract denunţat


contestă denunţul în instanţă


EFT (Serbia/Marea Britanie)




Electromagnetica


contract renegociat


plăteşte mai mult pe MWh


acţionariat fragmentat




Euro P.E.C.


contract denunţat


plăteşte datoriile către Hidroelectrica


Adrian Comşa (România)



Taguri: Alpiq Holding, Energy Holding, Hidroelectrica insolventa, baiat destept

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu