miercuri, 3 decembrie 2008

Acu vine ciolanul inapoi la PSD+PC!

Mitrea, Oprişan, Nicuşor Constantinescu şi alţi lideri din teritoriu i-au transmis liderului PSD că îi interesează doar guvernarea, nu ambiţiile lui de a fi premier.
Liderii PSD au făcut ieri pelerinaj la biroul lui Mircea Geoană din Kiseleff, sediul central semănând cu o bombă în prag de explozie. Miron Mitrea şi grupul preşedinţilor de Consilii Judeţene au încercat să preia în forţă controlul asupra negocierilor de guvernare, făcând presiuni pentru alianţă cu PD-L. Viorel Hrebenciuc pregătise pentru ieri-seară negocieri cu liderii PNL, după ce liberalii urmau să semneze în cursul zilei un protocol de alianţă cu UDMR. Însă, cu o seară înainte, Mircea Geoană se întâlnise la un restaurant cu liderii PD-L, încercând să vadă dacă poate obţine o înţelegere pentru gu­­­vernare cu democraţii.Democraţii au fost reprezentaţi la discuţiile cu preşedintele PSD de Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Radu Berceanu, care, potrivit unor surse din con­duce­rea PSD, i-au comunicat lui Mircea Geoană că ei ar fi de acord cu alcătuirea unui guvern PD-L-PSD, dar cu anumite condiţii: Mircea Geoa­­­­nă să renunţe la ambiţia sa de a fi premier şi să rămână în Par­­­lament, eventual pe funcţia de pre­­­­şedinte al Senatului, din guvern să nu facă parte conservatorii lui Dan Voiculescu, iar PSD să nu desemneze un candidat la alegerile prezidenţiale din 2009.
Mircea Geoană a plecat foarte dezamăgit de la aceste discuţii, mizând pe dis­­cuţiile antamate de Viorel Hrebenciuc cu PNL. Însă ieri la Kiseleff au venit baronii să pună presiune pe Mircea Geoană pentru a accepta o guvernare chiar şi din poziţia învinşilor.De la Constanţa a venit Nicuşor Constantinescu, de la Vrancea Marian Oprişan, de la Galaţi Dan Nica, care, alături de Liviu Dragnea şi Miron Mitrea, au încercat să-l facă pe Mircea Geoană să se aşeze la negocieri cu PD-L şi cu Traian Băsescu, explicându-i că partidul, în teritoriu, nu mai acceptă să stea încă 4 ani în opoziţie. „Nu vedeţi că din teritoriu vin oamenii să ne zică «intraţi la putere cu oricine, numai intraţi?. Şi cu Băsescu şi cu mama lui Băsescu, şi cu premier şi fără premier»?“, i-ar fi spus Dragnea lui Mircea Geoană. Surse participante la şedinţa pesediştilor au declarat pentru Cotidianul că discuţiile au continuat pe un ton mai ridicat, Miron Mitrea şi Marian Oprişan cerându-i lui Mircea Geoană să renunţe la a pretinde pentru sine funcţia de prim-minis­tru, pentru că aruncă în aer orice şansă a partidului de a intra la gu­­­vernare. „Las-o dracu’ de funcţie de prim-ministru!Te pui preşedinte la Senat şi facem guvern cu PD-L-ul“, i-ar fi spus Miron Mitrea preşedintelui PSD. Acesta a refuzat şi Mitrea a plusat cu ameninţări: „Dacă îngropi partidul cu ambiţia ta de a fi premier, te îngropăm şi noi pe tine“. Ce-i drept, după această discuţie, Mir­cea Geoană a ieşit din birou vizi­­bil supărat, pentru a pleca acasă, în vreme ce Mitrea, Oprişan, Dan Nica, Liviu Dragnea şi Nicuşor Con­stantinescu au plecat împreună la masă, ca să pregătească negocieri mai serioase cu democraţii. În sediu a rămas singurul adept al alianţei cu PNL, Viorel Hrebenciuc, care ple­dează pentru rămânerea în opoziţie în cazul în care PSD nu va reuşi să bată palma cu PNL şi UDMR pentru un guvern.Întrebat de ce s-a întâlnit Mircea Geoană luni seară cu liderii PD-L, Hrebenciuc a răspuns iritat: „S-a întâlnit, şi ce dacă s-a întâlnit? Ne întâlnim şi cu liberalii“. Înainte de a pleca acasă, singur, Mircea Geoană a declarat, pe treptele partidului, că îi invită pe lide­rii partidelor să vină la negocieri pentru alcătuirea unei majorităţi guvernamentale. El a arătat că invitaţia la negocieri este lansată de PSD către toate partidele parlamentare, urmând să se vadă ulterior „cei care răspuns primii“. Întrebat dacă PSD a primit până acum vreo ofertă de negociere, Geoană a precizat: „Nu­me­roase“.
Sursa: Cotidianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu