vineri, 23 ianuarie 2009

Familia TVR in discutia parlamentarilor.

Parlamentarii sunt pesimisti in privinta schimbarii procedurii de alegere a presedintelui televiziunii publice. Nimeni din clasa politica nu stie cum ar putea sa arate o televiziune publica ferita de trocurile politice. Opiniile nu conduc la un proiect concret si viabil de reorganizare.
„Chiar credeti ca se poate elimina atat de usor influenta politica asupra Televiziunii Romane?” Aceasta afirmatie dezarmanta apartine Rodicai Nassar, fost deputat PSD in Comisia parlamentara de ancheta privind activitatea Societatii Romane de Televiziune (SRTV). Probabil ca nu este singurul politician care gandeste astfel.

In 2006, parlamentarul Raluca Turcan a intocmit, cu aportul organizatiilor de media, un proiect pentru depolitizarea si reorganizarea Televiziunii Romane.

Proiectul a trecut de Camera Deputatilor, dar a fost uitat in sertar pana anul trecut, cand a fost respins cu unanimitate de voturi in Senat. Turcan intentioneaza sa reia anul acesta procesul pentru ca, spune parlamentarul, este nevoie de o procedura transparenta de alegere a conducerii SRTV.

Proiectul care va fi reintrodus in procedura parlamentara vizeaza, printre altele, numirea Consiliului de Administratie de catre reprezentanti ai societatii civile. Insa si in cazul acestui punct, parlamentarul Rodica Nassar are un comentariu descurajant: „Nu exista societate civila in Romania si, mai mult, nu exista societate civila depolitizata. Si ei sunt tot ai nostri!”

Politicul intervine in stiri


Alin Teodorescu, fost parlamentar PSD, considera ca depolitizarea este o problema mai putin importanta pentru SRTV. Si el este sceptic in privinta... societatii civile. „Clarificarea relatiilor dintre presedintele institutiei, conducerea executiva si Consiliul de Administratie este esentiala”, afirma Teodorescu.

In 2006, a avut numeroase observatii legate de proiectul de lege al Ralucai Turcan: „In proiect nu erau stabilite clar atributiile presedintelui si ale directorului general. De asemenea, nu erau definite relatiile dintre Consiliul de Administratie si management”. Intrebat daca politica editoriala a TVR este controlata politic in prezent, Alin Teodorescu a raspuns: „Nu mai mult decat acum cinci-sase ani. Politicul mai intervine la stiri, dar are o influenta minora in politica de programe”.

In schimb, Catalin Avramescu, consilier de stat in cadrul Cancelariei presedintelui Traian Basescu, spune ca televiziunea publica are nevoie de libertate si calitate. „Alegerea presedintelui ar trebui facuta de catre un juriu format din reprezentanti atat ai partidelor politice si sindicatelor, cat si ai societatii civile”.

Avramescu spune ca exista cenzura in TVR: „O dovada este faptul ca anumite persoane, precum oameni de cultura ca Andrei Plesu si oameni de dreapta, in general, nu apar la TVR”. Despre actualul presedinte al SRTV, Catalin Avramescu afirma ca este un politruc, vinovat pentru scaderea standardelor de calitate: „Postul public a ajuns sa difuzeze programe de teleshopping, avand o grila cu putine emisiuni de calitate. Idealul lui Sassu este ca TVR sa aiba un public format din telespectatori care sa nu stie pe ce lume traiesc.”




Sursa: Adevarul, astazi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu