marți, 7 iulie 2009

Dezvăluirile de la Comisia “Ridzi” indică o gaură tot mai mare în afacerea “2 mai”

Romania trebuie salvata!
Cotidianul
06 Iul 2009 Lucian Gheorghiu

Pentru concertele de la Costineşti, MTS a plătit în total 16.000 de euro pentru a se lipi de o manifestaţie organizată de altcineva. Scena mare din Costineşti a costat 19.047 de euro şi a fost plătită de MediaPro Pictures. Şi pentru concertul din Bucureşti, din banii “plecaţi” de la MTS, doar un sfert au fost plătiţi efectiv.
Audiat la comisia parlamentară care anchetează cheltuielile MTS din zilele de 1 şi 2 mai, Andrei Boncea, director executiv al MediaPro Pictures, a lămurit clar situaţia concertelor de la Costineşti. “Nu am avut nici o relaţie contractuală directă cu MTS. Cu firma Artisan (una din cele două firme cu care MTS a încheiat trei contracte în valoare totală de 630.000 de euro, pentru organizarea de concerte şi manifestări sportive la Costineşti, Bucureşti şi manifestări sportive în alte 39 localităţi din ţară în zilele de 1 şi 2 mai a.c. - n.c.) am avut un contract prin care ei au venit cu două trupe, în valoare de 9.154 de euro, fără TVA, şi am avut un contract printr-un subcontractant al Aristan, în valoare de 6.904 euro, fără TVA privind echipamentul tehnic al celor două trupe. 
Altă legătură indirectă cu MTS nu am avut. Concertele de la Costineşti au fost organizat de noi, nu de MTS”, a precizat Boncea. Întrebat de deputaţii din comisie care au fost costurile totale ale scenei pe care s-au desfăşurat concertele, Boncea a menţionat că este vorba de 19.047 de euro (fără TVA), “plătiţi de MediaPro Pictures” şi a specificat că suma se referă la scena propriu-zisă, lumini, monitoare, lasere şi sonorizare. Boncea a mai precizat că bannerele cu MTS aflate pe scenă au făcut parte din contractul de publicitate dintre firma Loco (un alt subcontractant al lui Aristan şi PRO TV).

cotidianul.ro a intrat în posesia contractului dintre MediaPro Pictures şi Artisan. Conform contractului - care are drept obiect de desfăşurare a evenimentelor doar câte patru ore în zilele de 1 şi 2 mai -, Artisan a plătit MPP suma de 7.250 de euro pentru recitalul din 1 mai al trupei Zdob şi Zdub şi pentru cel din 2 mai al interpretului Alex. O altă plată, de 1.904 euro, a fost efectuată pentru “producţie ştiri - filmare ştiri 30 secunde”. MPP a emis către Artisan factura de plată pe 4 mai, iar ordinul de plată a fost onorat pe 19 mai.

Aceste documente financiare contrazic flagrant o afirmaţie de duminică seară de la Antena 3 a ministrului Monica Iacob-Ridzi. Ea a declarat că MTS “nu avea capacitatea de a organiza evenimentele, pentru că, legal, nu are dreptul să efectueze plăţi în avans pentru artişti şi pentru montarea scenei” şi a precizat că firmele pe care le-a contractat ministerul aveau posibilitatea să plătească anticipat. Din documentele prezentate de Andrei Boncea mai rezultă un aspect interesant: deşi MTS a încheiat contractul pentru Costineşti cu firma Mark SRL, aceasta a subcontractat (cel puţin) partea muzicală de la Costineşti firmei Artisan (firmă titulară a celorlalte două contracte ale MTS pentru evenimentele din 1 şi 2 mai), care, la rândul ei, a subcontractat altor două firme diverse prestaţii din contractul original semnat între MTS şi Mark SRL.
O altă “bombă” este aruncată de reprezentantul fimei Mobile Event (alt subcontractant - n.a.), care a organizat concertul din 2 mai din parcul IOR din Bucureşti. ”Am primit de la Artisan 31.855 de euro pentru tot concertul. Scenă, cântăreţi, trupe.” Reamintim că, potrivit contractului cu Artisan, MTS a plătit pentru acest concert aproximativ 120.000 de euro.

Este posibil ca marţi activitatea comisiei de anchetă să fie suspendată. Surse din comisie ne-au declarat că a fost convocat în regim de urgenţă o şedinţă de Birou Permanent al Camerei. Este posibil ca aici să se prezinte o adresă oficială a procurorului general prin care să se anunţe că a demarat ancheta DNA şi probabil se va face uz de un articol din regulament care stipulează că, în acest caz, activitatea comisiei de anchetă încetează de drept.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu