luni, 6 iulie 2009

Locul în care EBA a fost mai tare ca PDL şi PSD la un loc

Romania trebuie salvata!
Cotidianul

05 Iul 2009 Razvan Mihai Vintilescu

Într-o comună nemţeană, Elena Băsescu a obţinut un uimitor 33 la sută la europarlamentare. Arma sa secretă s-a numit Ioan Rotaru, primarul PRM al comunei.
Într-o localitate aflată nu departe de Piatra Neamţ, Elena Băsescu a reuşit o performanţă electorală uimitoare în domeniul administrării umilinţei. Cu 33 de procente înregistrate în comuna nemţeană Alexandru cel Bun la alegerile europene a bătut măr atât Partidul Democrat Liberal, cât şi pe cel Social Democrat. Dacă în cazul PDL a fost vorba despre o diferenţă de vreo şase procente, PSD a rămas la peste 20 de procente distanţă.

Cum a fost însă posibilă grozăvia? Pentru că pe liste sunt trecuţi aproape 5.000 de oameni cu drept de vot, iar EBA nu şi-a arătat nici fiţele şi nici nu a încercat să-i impresioneze cu talentul oratoric. 

De fapt, istoria reţine faptul că în viaţa ei nici nu a pus piciorul în comuna care avea să scoată cel mai tare rezultat al ei. „Cică a trecut o dată pe aici, cu maşina, dar nu a oprit...”, umblă vorba printre băbuţele care i-au dat girul pentru un mandat de europarlamentar.

Răspunsul acestei dileme vine extrem de tranşant de la primarul comunei, Ion Rotaru: „Păi de ce să vină ea să facă aici campanie, când i-am făcut-o eu? Eu m-am dus la oameni să le zic să o voteze. Iar eu ştiu să fac campanie electorală”. Lucrurile se complică puţin atunci când aflăm că primarul e de la PRM, iar logica ar fi dictat ca voturile să meargă spre Gigi Becali şi Vadim Tudor. Dar primarul vede altfel lucrurile: „Domnule, eu am ajutat-o pentru că e femeie. Mie două lucruri îmi plac în viaţă: florile şi femeile. Din păcate, acum am rămas doar cu mirosul. Cum să n-o ajut să câştige?”.

Mecanismul prin care gândul cavaleresc al lui Rotaru a fost pus în practică pe 7 iunie este extrem de simplu, dar cheia a constituit-o faptul că, din cei 5.000 de locuitori majori ai comunei, vreo 2.500 sunt plecaţi prin Italia, Spania, Anglia şi Germania, lucru de altfel vizibil dacă te iei după vilele mândre care au înflorit în Alexandru cel Bun. Aşa se face că primarului i-au mai rămas de convins doar jumătate. Dintre ei, la vot au venit 2.100. „Am făcut afişe cu mine şi cu Elena şi am mers la oameni şi le ziceam: „Dacă mă iubeşti pe mine, voteaz-o pe EBA»“, spune Rotaru. În privinţa pozei de pe afiş, unde primarul şi EBA se privesc în ochi, deşi nu s-au cunoscut niciodată, misterul e dezlegat de trecutul edilului: a fost tipograf. „În 1990 am făcut primul ziar independent din Neamţ. Vindeam 50.000 de exemplare pe zi. Ce de bani am făcut atunci... Aşa că ştiu cum să fac reviste, ziare, afişe”, explică Rotaru.

Numai că un scor prea mare pentru EBA ar fi bătut la ochi. „Celor care nu voiau şi pace să o voteze le spuneam să voteze PDL, ca să nu mă pun rău cu viceprimarul. Altora le-am zis să voteze cu PRM, ca să nu mă pun rău nici cu partidul meu. Dar totul a fost organizat. PSD a luat doar 60 de voturi”, explică Rotaru. Profitând de fapul că oamenii puteau vota şi în alte localităţi, el a apelat la o armă secretă: „Eu am fost primar la Piatra Neamţ pentru două mandate. Din ’96 până în 2004. Mi-am sunat prietenii şi le-am zis să vină aici să o voteze pe EBA. Şi nici nu am avut nevoie de microbuze, au venit cu maşinile lor”. N-a fost un efort prea mare, dat fiind că între Piatra Neamţ şi Alexandru cel Bun sunt doar câţiva kilometri distanţă.

Un mic impediment era să strice lucrurile: vreo 300 din cei 2.100 de votanţi nu mai ştiau cu cine le-a zis primarul să voteze. „N-au reţinut care trebuia să meargă cu Elena, care cu PDL, care cu PRM şi atunci au pus mai multe ştampile pe buletinul de vot... sunt oameni în vârstă. De asta am avut multe voturi anulate”, spune primarul.

Întrebat despre proiectele politice ale Elenei Băsescu şi dacă el consideră că îi va putea ajuta pe cei care au votat-o prin activitatea ei din Parlamentul European, primarul Rotaru este din nou tranşant: „Cum să îi ajute? N-are cu ce. Ce, face cineva ceva acolo? Nici la noi în Parlament nu se face nimic. Deciziile se iau la nivel de grup. Care proiecte? Nu ştiu nici unul şi nici nu mă interesează. Pentru mine e de ajuns că e femeie frumoasă”.

După ce a aflat că la nivel naţional a obţinut cel mai mare procentaj în Alexandru cel Bun, Elena Băsescu i-a mulţumit primarului Ion Rotaru. „Mi-a trimis o scrisoare şi un email. Dar am simţit că a fost ceva politic, nu au fost vorbe din suflet. Dar mie tot nu îmi pare rău că am ajutat-o”, spune primarul sedus şi abandonat. Pentru următoarele alegeri, Ioan Rotaru e hotărât să îl sprijine cu tot talentul său organizatoric pe Sorin Oprescu. „Dacă vrea să fie preşedinte, o să ia de aici toate voturile. Asta dacă nu cumva candidează şi o femeie”, spune el şăgalnic.

Iniţiative controversate
Alexandru cel Bun este un fel de Pipera din judeţul Neamţ. Pensiune lângă pensiune, vilă lângă vilă. Acum, primarul Ion Rotaru vrea să facă un aqua park. Deja la şcoala din satul Bistriţa a schimbat mobilierul vechi cu unul modern, a băgat Internet, iar elevii învaţă pe laptopuri. Vrea să bage apă şi canalizare peste tot şi să refacă drumurile. „20 de ani nu plec din postul ăsta”, spune Ion Rotaru încrezător în metodele sale de a convinge oamenii în campaniile electorale. Ioan Rotaru a fost primar PSD de Piatra Neamţ între 1996 şi 2004, perioadă în care a lansat două iniţiative controversate: înfiinţarea de bordeluri şi izolarea romilor într-un ghetou construit în halele fostei Avicola. Dintre acestea, doar a doua s-a materializat, sub forma unor „locuinţe sociale”.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu